Sınır güvenliği
Hayır, kevgir gibi olduğu ileri sürülen Suriye sınırımızda alınmasını önereceğim çoğu askeri güvenlik önlemleri üzerine değil yazım. Tam tersine Avrupa Birliği’nin, AB bölgesine giriş çıkışlarda giren ve çıkan kaydı tutmak ve girip de zamanında çıkmayanların peşine düşmek için kullanmayı düşündüğü tepeden tırnağa bilişim çözümüne değineceğim. Gündemimizde bundan söz eden pek olmadı, çabuk ve akıllı davranırsak, buradan bize de iş çıkabilir.
Moda o ya? her şeyin başına bir “smart” (akıllı) sözü ekliyoruz, bu da “smart border”. Akıllı sınır kapıları, girişte, başta on parmağınızın izleri, biyometrik ölçümlerinizi alacak, çıkarken de gerçekten siz mi çıktınız diye, aynı ölçümleri tekrar alacak. Eğer kalma sürenizi aştıysanız, sanırım ceza / ödül olarak sizi bir süre daha misafir edip (!) hürmetli bir otel faturası (!) ödetecekler. Kim bilir, belki de aştığınız süreyi, (belli bir bedel karşılığında) bir sonraki gelişinizde kullanabileceğiniz süreden düşerler. İşin bu kısmı hakkında bilgi bulamadım.
Ama, tartışılan çok önemli ve bize oldukça yabancı bir konu var: “2 ya da en çok 4 parmağın izi, bir kişiyi tanımlamaya yettiğine göre 10 parmağın izi neden alınıyor?” Tartışmayı başlatan, “European Data Protection Supervisor (EDPS)”. Bu merciye (Peter Hustinx) göre, “sınır kontrolü için ortada duran sorunu çözmek adına, idari birçok önlem alınabilecekken, gereğinden fazla kişisel bilgi toplamak, soruna ‘orantısız önlem’ alarak yaklaşmak olacak”. AB’lilerin derdine bakın: Kimse kimseye 40 metrenin altında ve hedef gözeterek biber gazı fişeği falan atmıyor, onlar orantısız önlemden söz ediyorlar.
Şaka bir yana, bilgi güvenliği önemli sorun. Sanal ortama bilgi verirken, hiçbirimiz en ufak bir çekince, endişe göstermiyoruz. Daha geçen hafta bir Türk dost-hacker, Apple geliştirici sayfasının açıklarını yayınladı da, sayfayı uzun süredir kapalı tutuyorlar. Bu gibi açıklar nedeniyle kişisel bilgileriniz, “bit pazarı”na düşerse ne olacak? Parmak veya retina izlerinizi değiştirme, yenilerini alma olanağınız da yok?
1 http://tinyurl.com/mwn72qw