Şirket satın alımı ve konsolidasyon artacak
Geliştirilen yeşil veri merkezi ve sanallaştırma altyapıları sayesinde ortaya çıkan atıl gücün servis olarak değerlendirilmesi akımları bizi bulut bilişim kavramı ile tanıştırdı. Kaynakların daha optimal kullanımı ve bunun sonucunda da ortaya çıkan fazlanın, servis sektöründe kullanılarak maliyetlerin karşılanması eğilimi ise bulut bilişimin yükselen eğilimine ivme kazandırdı.
Terremark Türkiye Operasyon Müdürü Haşim İnal’a göre Türkiye’de küresel eğilimin biraz arkasında gidiliyor ve hala ciddi miktardaki sunucunun sanal ortama geçmesi bekleniliyor. Bunun 2011-2016 arasında olması ise muhtemel diyen İnal, “Özellikle ekonomik etkiler, kurumları giderlerini limitleyebilmek adına bu yöne sevkediyor. Sanallaştırma artık büyük oyuncuların tercihinden ziyade KOBİ’lerin de tercihi olmaya başladı. Bugün sanallaştırma teknolojilerinin kapatması gereken bazı açıklar ise daha kolay ve ucuz yedekleme, geri yükleme, olağanüstü durum çözümleri ve canlı aktarım olarak sayılabilir. Dolayısıyla sanallaştırma pazarındaki olası yenilikler gerek son kullanıcıya, gerekse bulut bilişim hizmetlerinin verdiği hizmetlere katkı sağlayacaktır. Bulut bilişim, servis seviyesi yönetimi, kaynakların ortak kullanım olanağı, ödenebilir maliyetler, kolay kullanım, sınırsız erişim gibi özellikleri bulunan altyapı servis modeli” dedi.
İnal, veri merkezleri cephesinde hem Avrupa ve ABD’de hem de Türkiye’de, giderek daha fazla şirket satın alımları ve veri merkezi konsolidasyonları göreceğimizi, şirketlerin ve kamu kurumlarının, geliştirilmiş çözümlerin maliyet avantajlarından yararlanacaklarını, konsolidasyonun hizmetleri geniş bir yelpazede sunabilen şirketler etrafında oluşacağını da ifade etti.