Şirketler, danışmalık desteğinin öneminin farkında
Ülkemizdeki BT yöneticilerinin önemli bir bölümü, hem güvenlik hem de yönetilebilirlik açısından verinin kendi veri merkezinde tutulması gerektiğini düşünüyor. Ancak, güvenlik konusu daha önce karşılaşılmış bazı problemler dışında bugün gelişen güvenlik çözümleriyle artık bir problem olmaktan çıktı. Yeni nesil proaktif güvenlik çözümleri bulut bilişimle tam uyumlu çalışıyor. Yönetilebilirlik konusunda ise, özellikle bulut üzerinde kaynak artırıp azaltmak, gereksinimlere göre sistemi yeniden şekillendirmek çok daha hızlı olmakta. Coğrafik dağıtık altyapı kullanan bir bulut sağlayıcıyla sistemlerinize olan isteklerin artması durumunda siz farkına varmadan sağlayıcı bu istekleri doğru bir şekilde yönetiyor olacak. Bu da anlık öğrenci kaydı, dönemsel veri sorgulama gibi istekler için atıl yatırım yapmanızı önler. Dahası, bulut yapıları, bazı şirketler için hantallaşmış işlerini geliştirmede ve BT alanında karşılaşılan bazı sorunları çözmede önemli bir rol oynamakta.
BT alanında atılacak her adım, yapılacak her yatırım için danışmanlık hizmeti almak önemli. Şirketler de artık bunun farkında. Zira, BT yatırımları şirketler için sadece bugünün rekabet ortamında öne geçmek için değil, şirketi geleceğe taşımak için atılan stratejik bir adım durumunda. 2020 yılında 50 milyar, 2030 yılında ise 500 milyar nesnenin internete bağlı olmasının öngörüldüğü bir zamandayız. Her şeyin internetinin (IoE) yakın bir gelecekte şirketleri ve iş yapış şekillerini değiştirmesi bekleniyor. Bu değişimin başrolünde ise bulut ve yazılım tanımlı çözümler olacak. Ve ne yazık ki bu değişim ve dönüşümden kaçış yok.
Küçük boyutlu bir BT mimarisinin dahi gittikçe karmaşıklaştığı bu dönemde, CIO’ların en önemli beklentisi ağ, depolama, bilgi işlem, ağ servisleri, uygulamalar ve güvenlik gibi BT’nin tüm bileşenlerini tek bir dinamik halinde yönetmek. Yeni nesil uygulama ihtiyaçları düşünülerek yaratılmış bir veri merkezi ve bulut çözümünü olan ACI (Application Centric Infrastructure – Uygulama Merkezli Altyapı) çözümü, en basit anlatımla otomasyon, politika yönetimi (Policy Management), güvenlik ve network izleme operasyonlarında kolaylık ve verimlilik sağlıyor. Cisco ACI, ortalama yüzde 30 operasyon maliyeti tasarrufu sağlamasıyla da gündemden uzun bir süre düşmeyecek.