Şirketler her duruma hazır olmalı
Yeni bir haftadan selam sana,
Beni çok mutlu eden bir haberle başlıyorum mektubuma. Doğuş Otomotiv kurumsal sosyal sorumluluk platformu Trafik Hayattır tarafından bisiklet kullanıcılarının trafikte daha güvenli olmaları amacıyla geliştirilen “HOP!” mobil uygulamasını yayına almış, uygulama iOS ve Android Store’dan indirilebiliyormuş. Uygulamayı indiren kullanıcılardan yola çıkmadan önce uygulamayı açmaları ve sürücü modunu seçmeleri isteniyor. Seçilen moda göre çalışan uygulama “araba” modundayken yaklaşan bisiklet sinyallerini dinliyor, “bisiklet” modunda ise etrafa sinyal gönderecek şekilde çalışıyor. Bisiklet sürücüsü, uygulamaya sahip araç sürücüsüne 30 metreden daha yaklaştığı anda uygulama da aktif hale geliyor, araç sürücüsünü sesli ve görsel olarak uyarıyor. Her zamanki gibi ilk kez Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Kadıköy Bisiklet Festivali’nde tanıtılan HOP! uygulamasının sonraki aşamalarında araç sürücülerinin uygulamayı indirmelerine gerek kalmayacak şekilde geliştirilmesi öngörülüyormuş.
Olası kazalardan korunduk madem, ama sigortasız da olmaz. Emeklilik ve hayat sigortaları şirketi AvivaSA, 10’uncu yılını geride bırakırken; yeni marka konumlandırması “yarın şimdiden güzel” ile ilişkilendirerek hazırladığı video çalışmalarıyla dijital iletişim projesi başlatmış. Dijital ajansı Promoqube işbirliği ile hayata geçirilen proje, son 10 yılda Türkiye’de ve dünyada yaşanan “dijitalleşme”, “müzik”, “sinema” ve “spor” alanlarında güzel olaylara ve başarılara odaklanıyor, AvivaSA da izleyenlerin geçmişteki olumlu gelişmeleri hatırlayarak mutlu olmasını, geleceğe de umutlu bakabilmelerini hedefliyor. Ağustos’un ardından, Eylül ve Ekim’de yayımlanacak ilk 4 bölümün ardından, AvivaSA yöneticilerinin, firmanın 10 yılda yaşadığı önemli kilometretaşlarını anlatarak destek vereceği “AvivaSA’nın 10 Yılı” bölümü ise 30 Ekim’de, hem de sadece sosyal medya hesaplarından yayımlanacakmış, takibimizde olsun.
Bu hafta çevresel gündemim dopdolu. Misal Greenpeace, çatısına güneş paneli taktırmak isteyenler için www.gunesrehberi.org bağlantısından ulaşılabilecek pratik “Güneş Rehberi” hazırlamış. Çatıların güneş panelleri ile donatılmasının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması için başlatılan “Gölge Etme” kampanyası ile güneş enerjisinden bireysel elektrik üretiminin önündeki engelleri işaret eden Greenpeace, bu site ile de çatısına güneş paneli kurmak isteyenlere de yol göstermeyi hedefliyor. “Güneş Rehberi”nde çatısına güneş paneli kurmak isteyenleri yapması gerekenler de özetleniyor.
Mitsubishi Electric ise 100’üncü yıldönümü olan 2021 yılına kadar ürün kullanımı ve üretimden kaynaklanan karbondioksit salınımını yüzde 30 azaltmayı hedefliyor. Şirketin 2017 Çevre Raporu, hedeflere ulaşmak adına önemli adımlara dikkat çekiyor. Toplam yıllık sera gazı emisyonlarının 1,34 milyon tona düşürüldüğünün açıklandığı rapora göre; CO2 emisyonları yüzde 35 düzeyinde azaltılırken, toplam su tüketiminde 40 bin metreküp tasarruf edildi. CO2 harici emisyonlar 260 bin tona indirilirken, enerjiden kaynaklanan CO2 ise 23 bin ton azaltıldı. Üretimden geri dönüşüme ürün döngüsünün her aşamasında çevreci teknolojik ürünleriyle Mitsubishi Electric, Türkiye’de çevre dostu binalar, tesisler ve altyapı projelerinin iklimlendirme, otomasyon, asansör, yürüyen merdiven ve görsel veri sistemleri çözüm ortağı.
Sıcak ve soğuk, deprem maalesef hayatın gerçekleri, ama bu konuda önlem alanları ziyadesiyle takdir etmek gerek. Bunun bir örneği olan Alimex Alüminyum, İTÜ Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezi işbirliğiyle yürüttüğü ‘Yüksek Güvenirlikli Organizasyon Projesi ile olası afet ve krizlere karşı hazırlığını önceden yapıyormuş. Türkiye’de özel sektörde bir ilk olan bu çalışma ile beklenmedik durumlar için çeşitli senaryolar hazırlamaya başlayan Alimex, kriz anında hızla organize olarak hasarı en hafif şekilde atlatmayı hedefliyormuş. Alimex Alüminyum Genel Müdürü Galip Arbak’ın da dediği gibi, Türkiye 1999'dan beri deprem konusunda çok şey tartışıyor. Kendilerinin de başta deprem olmak üzere her türlü doğal ve toplumsal krize karşı hazırlıklı olmak için İTÜ Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezi’nin desteğiyle Yüksek Güvenirlikli Organizasyon projesini başlattıklarını söyleyen Galip Arbak, “Projemiz, kriz anında hızla organize olabilmeyi hedefliyor. Her şartta müşterilerimize, çalışanlarımıza ve en önemlisi ülkemize karşı yükümlülüklerimizi devam ettirmek, içinde bulunduğumuz sosyal çevreye yarar sağlamak istiyoruz. Bu çalışma sonunda; kriz anlarında işletmemizin ve çevremizin yaşamına devam edebilmesi için, görev ve sorumlulukları belirlenmiş, senaryolar planlayıp uygulayabilen, her türlü olumsuz duruma hazır bir yapıya ulaşmayı hedefliyoruz” demiş. Dilerim tüm kurumsal hayatta yerini bulur bu amaçlar. Zira bu kadar da değil… Alimex Alülinyum, projenin ileri aşamalarında, Akyazı’da halkın ve diğer sanayi kuruluşlarının başta deprem olmak üzere doğal afetler hakkında bilinçlendirilmesi ve afet yönetiminde yerel makamların işini kolaylaştıracak iş bölümünün kurgulanmasında da öncü rol üstlenmeyi hedefliyor, hatta ileriki dönemlerde bir sosyal sorumluluk projesine dönüşmesi öngörülüyormuş. Sırf Ege sahilimizin beşik gibi sallandığını, İstanbul odaklı tahminlerin de birbirini kovaladığını düşünürsek, bu tarz çalışmalar da hobiden öte, gerçek bir fayda demek.
Örnek olmasını umduğum bu çalışma sonrası, sıra ödüllerde. Çin’de düzenlenen FIRST Uluslararası Robot Yarışması’na katılan ve aralarında Samsung Akademi öğrencilerinin de yer aldığı Türkiye All Star takımı, 77 takım arasında ilk 10’a girdi ve ödül aldı.
Türk Telekom‘un kurumsal sosyal sorumluluk projesi Telefon Kütüphanesi de uluslararası başarılarına bir yenisini eklemiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP), Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni desteklemek amacıyla hayata geçirdiği Business Call to Action (BCtA) programına kabul edilmiş.
TechCrunch, 18-20 Eylül tarihlerinde San Francisco’da yapılacak Disrupt FC Startup Alley için yeni girişimleri seçmiş ve Hasan Kurtuluş ile Kadir Kurtuluş kardeşlerin kurduğu Türk girişimi Copyrobo, Blockchain kategorisinde yapılan yüzlerce başvuru arasından TechCrunch tarafından seçilerek, gelecek vaat eden üç Blockchain girişiminden biri olarak San Francisco’ya davet edilmiş.
Haftayı bir kitapla, ama bu sefer etkileşimli olanıyla tamamlıyorum. 9 Mayıs’ta yayınlanan Türkiye’nin ilk interaktif görsel romanı “İlbis: Ölüm Okyanusu”, üç ayda hiçbir reklam ve tanıtım çalışması yapılmadan, hatta sadece Android kullanıcıları ile yaklaşık 50 bin indirme sayısına ulaşmış. Puura Games tarafından 9 aylık hazırlık ile piyasaya sürülen interaktif görsel roman yurtdışında da ilgi görüyormuş. Uygulamanın kurucu ortaklarından Sevda Yiğit, interaktif görsel romanın yurtdışında popüler olduğunu, hatta romanın İngilizce ve Çince versiyonlarını piyasa süreceklerini belirtmiş. Hedef ise yılsonuna kadar 1 milyondan fazla indirilme.
Bu hafta da bu kadar, yenisinde buluşalım,