Şirketler için artan bir değer: Mobil iş ve OT/VT
Türkiye’de bilişim teknolojileri yatırımları hızla artıyor. Firmaların dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen teknoloji projeleri, son yıllarda sektör bağımsız olarak önem kazanıyor. “Son dönemde ise özellikle kur baskısıyla beraber el terminallerindeki fiyat artışları ile bu terminallere olan talebin düşmesine bağlı olarak ithalatın azalması ve stok yetersizliği sektörde farklı arayışların çıkmasına neden oldu” diyen Mobilist Bilişim Kurucu Ortağı Ufuk Arslan, şunları kaydetti:
“Akıllı telefonların da eş zamanlı olarak yaygınlaşması ve fiyat avantajı sağlaması sebebi ile buradaki ihtiyaç Android başta olmak üzere akıllı telefonlara kaydı. Akıllı telefonların çok daha az maliyet ile sahadan görüntü alabilmesi, 1D/2D barkod ve QR kod okuyabilmesi, RFID ve NFC teknolojilerini kullanabilmesi, GPS yardımı ile cihaz ve çalışan takibi ile Wi-Fi/3G ile sürekli çevrim içi olması gibi tüm özellikleri bünyesinde barındırması sayesinde hızlı tüketim ihtiyacının getirdiği dinamizmi firmaların hızlıca kazanabilmesini sağlamaktadır. Bu nedenlerden ötürü mobil İş ve OT/VT konusunun rekabetçi piyasa ortamında şirketler için gittikçe artan bir değer olduğunu görüyoruz.”
Mobilist olarak kuruluşlarından bu yana kurumsal firmaların mobil ihtiyaçlarına en uygun çözümleri ürettiklerini kaydeden Ufuk Arslan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Şu ana kadar yaptığımız projelerde şirketlerin iç süreçlerinde gözle görülür hızlanmalar olduğunu gördük. Özellikle her yerden erişilebilir olan sistemler sayesinde bilgisayar açıp VPN ile bağlantı yapma gereğinin ortadan kalkması, mesai dışı saatler başta olmak üzere iç süreçlerin ilerlemelerinin hızlanmasını sağlıyor.
Bu alanda yapılan yatırımlar ile saha ekiplerinin merkezdeki bilgiye anında erişimini sağlayarak, bilgiye erişmek için ofise ulaşım gerekliliklerini ortadan kaldırıyoruz. Firmalar için bilgiye ihtiyaç duyulan yerde ve ihtiyaç anında erişim imkanı sağlayarak, aksiyonun anında ve yerinde alınmasını sağlıyoruz. Firmalarda bu kapsamda, bir teknik servis ekibinin yedek parça stok durumundan bir satış ekibinin sipariş rakamlarına erişmesine, çalışanın o sene içerisinde kalan izin miktarından onay süreçlerine kadar farklı alanlarda süreç ve verimlilik artışı sağlıyoruz.
Buradaki en dikkat edilmesi gereken nokta ise güvenlik konusu. Firmaların gizli bilgilerinin internet ortamından dışa açılmasını gerektiren bu sistemlerde çözümlerin güvenliğinin de doğru yöntemler ile sağlanması gerekiyor. Bu konuda IBM ile yaptığımız iş ortaklıklarımız ile sağladığımız ‘IBM MobileFirst’ altyapı hizmetleri sayesinde firmaların arkada kullandıkları sistemlerden bağımsız olarak, sadece ihtiyaç duyulan kadar bilginin endüstri standardı olmuş güvenlik katmanları ile dışa açılmalarını sağlıyoruz. Bu sayede tüm firmaların aklında en büyük soru işareti olan güvenlik kaygısını da dünya standartlarına uygun olarak gidermiş oluyoruz.”
Bu alanda şu ana kadar firmalara on-prem lisanslama ile sundukları M-tranet ürününü IBM’in de katkılarıyla SaaS modeli ile de sunmaya başladıkları bilgisini veren Ufuk Arslan, “Bu şekilde orta seviye işletmelerin mobil iş ve OT/VT sistemlerine kolay ve ekonomik olarak sahip olmalarını hedefliyoruz. Firmalardan gelen talepler ve mevcut müşterilerden aldığımız geribildirimler ile M-tranet ürünümüzü modüler yapıda geliştirerek müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz.
Ayrıca Ar-Ge faaliyetlerimiz kapsamında, nesnelerin interneti ile OT/VT süreçlerinin otomatikleştirilmesi üzerine çalışmaktayız. Bu çalışmalar kapsamında, saha ekiplerinin cihazların yanına gitmeden, cihazların arıza kayıtlarını buluta göndermesi gibi konularda iş süreçlerinin verimlilik artışı üzerine çalışmalarımız 2017 yılı içerisinde müşterilerimiz tarafından kullanılmaya başlayacaktır” dedi.