Şirketler sınırlarını kaldıracak
Atos’un “Ascent Journey 2016 – Sınırları Olmayan Kurumlar” raporu, küresel eğitimlerin şirketlerin inovasyon ve üretim süreçlerine etkisini ortaya koyuyor. Raporda, bu eğilimler doğrultusunda günümüzde oluşan yeni iş modelleri de tartışılıyor.
Dijital dönüşüm ekonomiyi canlandıracak
Dünya üzerinde bugün 1.5 milyardan fazla insan, akıllı telefon veya tablet bilgisayar kullanıyor. 1 milyardan fazlası ise sosyal ağlar kanalıyla bilgi paylaşımında bulunuyor. Her geçen gün artan sayıda şirket, çalışanları ve müşterileriyle işbirliğini artırmak adına, kurumsal sosyal ağlar oluşturmayı tercih ediyor. Bu veriler büyük bir hızla daha açık, şeffaf ve birbirine bağlanmış bir dünyaya doğru gittiğimizin bir kanıtı. Bunun sonucunda yeni hizmet ve iş modellerinin gündeme geleceğini savunan rapora göre, bu dönüşüm büyümeyi hareketlendirecek ve ekonomiyi canlandırmada da anahtar bir rol oynayacak.
Atos Başkanı ve CEO’su Thierry Breton, raporla ilgili olarak şu şekilde konuştu:
“BT kanalıyla gerçekleştirilen inovasyonlar, hem ekonomiyi hem de toplumu büyük oranda etkiliyor. Temel değişikliklerin yaşandığı bir dönemdeyiz ve bu yeniliklerin getirdiği fırsatları değerlendirmeliyiz. Buda ancak şirketlerin müşterileriyle güvene dayalı, açık ve dürüst ilişki modelleri kurmalarıyla mümkün olacaktır”
“Ascent Journey 2016” raporunun dikkat çeken maddeleri
-2012’nin patent savaşları geçmişte kalacak. Şirketler, artan araştırma giderlerini ve kısa ürün yaşam döngülerini karşılamak adına yeteneklerini paylaşmayı öğrenecek. Sosyal ağlarla yetişen Y kuşağı çalışanlarının artması bu süreçleri hızlandıracak.
-Tüketicilerin dijital dünyada her zamankinden daha fazla kişisel bilgi paylaşmaları ve bu bilgilerin kayıt edilmesi, şirketlerin sundukları hizmetlerini veri analizlerine göre iyileştirmelerine ve gelecekteki ihtiyaç ve talepleri daha iyi tahmin etmelerine olanak sağlayacak.
-Tüketiciler ve şirketler arasındaki güven ilişkisi daha fazla bilgi paylaşımına sebep olacak ve bu şekilde hizmet kalitesi artacak. Böylece ortaya çıkan internet ekonomisi uygulamalarının farklı modelleri her iki tarafa da fayda sağlayacak.
-Tüketicilerin dijital ortamda satın alma tercihlerinin artması ve çeşitlenmesine ek olarak geleneksel mağazalar ve perakende sisteminde de nakit ödeme ortadan kalkacak. Böylece “Sıfır Nakit Toplumu” oluşacak.
-Güven ve karşılıklı olarak karlı ilişkilere dayanan dijital bir dünyada, büyümeyi canlandırmak için gerekli olan yeni hizmet ve iş modelleri yaratılacak; ancak bu durum aynı zamanda dikkatli bir aracılık ve yönetim gerektirecek.