ŞİRKETLERE ÖZEL GELİŞTİRMELER YAPILABİLİYOR
Kamu, pek çoğumuzun takip ettiği üzere e-dönüşüm konusunda uzun süredir çok istekli. Bu isteğini sürekli kendini güncelleyen yapısından rahatlıkla fark edebiliriz. E-Dönüşüm süreci ilk olarak e-fatura ve e-defter ile başlayıp sonrasında e-arşiv ile devam etti. Bu süreci firmaların mevcut ticari düzenlerinin dijital çağa ayak uydurulması olarak tanımlayabiliriz. “Detaysoft olarak Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecini biz de çok sıkı takip ediyoruz ve bu alanda projeler geliştiriyoruz” bilgisini veren Detaysoft E-Çözümler Satış Yöneticisi Kerem Işlak, şu detayları paylaşıyor:
“Üstlendiğimiz bu vizyon ve misyonla sürekli müşterilerimiz ile dirsek teması halindeyiz. Bu sayede pek çok müşteriye dokunabiliyor, şirketlere özel farklı geliştirmeler yapabiliyoruz. Özellikle SAP kullanan müşterilerimizin tüm süreçlerinde uçtan uca enterasyon sağlayabiliyoruz. Açıkçası geldiğimiz noktayı hem şirketlerin şeffaflaşması hem de dijital dönüşümü açısından çok değerli görüyoruz.”
İhracat faturalarının e-fatura kapsamında yer alması ilk olarak 2016 yılında başladı ve 2017 Mart ayında GİB ve GTB’nin birlikte yürüttüğü çalışmalar halen devam etmekte. Şu anda bir zorunluluğu bulunmamakla beraber canlı kullanım yapılabiliyor. “Mevcut e-fatura mükellefi müşterilerimizde ihracat süreçleriyle ilgili çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Yayınlanan yeni mevzuat tebliğ ve güncellemeleri de takip ederek müşterilerimizin sistemlerine bu güncellemeleri yansıtıyoruz” açıklamasını yapan Kerem Işlak, şöyle devam ediyor:
“Ayrıca 2017 yılında kamu ve firmalar için bir diğer önemli süreç ise e-irsaliye kullanımı olacak. Bu kapsamda biz de ekibimizle birlikte teknik ve mevzuat gereklilikleri sağlayacak şekilde her sektörden müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek esneklikte ürünler geliştiriyoruz. Kamunun E-Mizan ile ilgili de bazı çalışmaları mevcut ancak 2017 yılında öngörmüyoruz. Serbest Meslek Makbuzu, Gider Pusulası ve Müstahsil Makbuzu’nun dijitalleşme çalışmaları da başlatıldı.”
Şirketler için cazip uygulamalar
Süreçlerdeki e-dönüşüm adaptasyonu birçok fayda sağlıyor. Kamu idaresinde kaliteli ve hızlı hizmet sağlanması; firmalar için ise şeffaflık ve hesap verebilirlik ile aynı zamanda etkin, verimli ve basitleştirilmiş iş süreçleri oluşturmak adına ticari hayatta hem kamusal hem de şirketler için olumlu etkiler sağlanacak. Bu kapsamda e-dönüşümde yasal zorunluluklar dışında, henüz yasal olarak zorunlu olmayan ama şirketlere fayda sağlayacak e-hesap özeti, e-mutabakat, e-bordro gibi farklı alanlarda kullanılabilecek uygulamaların da şirketler için cazip hale geldiği gözlemleniyor. Kerem Işlak, çözümlerini şu sözlerle anlatıyor:
“Detaysoft olarak sunduğumuz e-dönüşüm çözümleri müşterilerimizin ihtiyaçları kapsamında SAP sistemlerine tam entegre olarak çalışabiliyor. Örnek vermek gerekirse; son dönemde piyasaya sunduğumuz e-hesap özeti uygulamasını kısaca şirketlerin internet bankacılığına benzetebiliriz. Bu uygulama; SAP sisteminin dışına hiç çıkmadan, anlık olarak banka bakiyesi görüntülenmesini sağlıyor. Böylece iş süreçleri hızlanıyor, tüm işlemler kolayca takip edilebiliyor. Diğer bir ürünümüz E-imza ile birçok firma farklı noktalardaki süreçlerini dijital ortama taşıyarak zamandan, paradan ve iş gücünden tasarruf ederek, kişisel veya kurumsal işlerini elektronik ortamda yürütebiliyor.”