Şirketlerin dijitalleşme süreçlerini baştan aşağı sahipleniyoruz
EMC Türkiye Genel Müdürü Sinan Dumlu, EMC’nin dijital dönüşüm vizyonunu ve şirketlere sundukları bütünsel çözümleri anlattı.
Günümüzde dijital dönüşüm tüm şirketler için vazgeçilmez bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Ürün, hizmet, iş yapış şekilleri, süreç yönetimi, teknik altyapı ve benzeri gibi birçok alanda rakiplerinden farklılaşarak öne çıkmak isteyen şirketler, artık dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamak ve inovatif yaklaşımları iş süreçlerinde uygulayacak dinamizme kavuşmak istiyorlar. EMC Türkiye Genel Müdürü Sinan Dumlu dijital dönüşüm konusunda EMC olarak geniş bir bilgi birikimine sahip olduklarını belirterek, bu dönüşüm sürecinin nasıl olması gerektiğini, karşılaşılan zorlukları, dijital dönüşümün faydalarını ve EMC’nin sunduğu hizmetleri anlattı.
Sinan Dumlu, günümüzdeki şirketleri iki ana guruba ayırdıklarını belirtiyor. İlk grubun geçmişte doğan ve günümüzdeki dijital dönüşüme uyum sağlama ya da önderlik etmeye çalışan şirketler, ikinci gurubun ise dijital ortama doğan ve günümüzün teknolojisiyle şekillenen yeni iş modellerine sahip şirketler olduğunu söylüyor. Bu yeni kuşak şirketlerin köklü şirketlerin birikimleri karşısında farklılaşarak öne çıkmalarının arkasında ise yeni teknolojileri ve farklı iş modellerini kolaylıkla kullanabilmeleri geliyor. Bu şirketlerin en önemli avantajlarından birisi ise sayısal ortamın içinde doğdukları için yeni teknolojiyi kullanmakta herhangi bir operasyonel ya da yönetimsel sorun yaşamamaları. Öte yandan iş modellerini sayısal ortama göre kuran şirketlerin daha hızlı bir büyüme eğiliminde olduğunu görüyoruz.
Şirketler arasındaki kuşak farkına örnek olarak, bankaların sadece şube otomasyonu değil mobil ve internet bankacılığı gibi uygulamalarla iş modellerini sayısal ortama taşımak istediğini belirten Sinan Dumlu, bankaların bu ihtiyacının temelinde Fintech olarak adlandırılan finansal teknoloji girişimlerinin yenilikçi iş modelleriyle yarattıkları rekabet ortamının olduğunu vurguluyor. Köklü şirketleri dijital dönüşüme iten bu gibi değişkenler ile birlikte, şirketler rekabet için iş modellerini değiştirmek ve yeni teknolojilere uyum sağlama ihtiyacı duyuyorlar.
Şirketlerin yüzde 90’ında dijital dönüşüm isteği var
EMC ve VMware’in bu değişimleri gözlemleyerek çeşitli bulgulara ulaştığını ifade eden Sinan Dumlu, şirketlerin yüzde 90’ında dijital dönüşüm isteğinin var olduğuna dikkat çekiyor. Dumlu “Dijital dönüşüm yapabilmek için şirketin bilgi teknolojileri altyapısının da bir dönüşüme uğraması gerekiyor. Fakat dijital dönüşümle birlikte sayısal çağa uygun bir iş modeline geçmek isteyen bu şirketlere baktığımızda yüzde 55’inin belgelendirilmiş bir çalışmasının olmadığını görüyoruz. Buradan hareketle dijitalleşme alanında isteğin genel olarak yönetim kademesinde kaldığını ve daha aşağıdaki yapılara inemediğini gözlemliyoruz. Bunun nedeni ise birçok şirketin dönüşüm sürecinde hangi adımları atması gerektiğini bilmemesinden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
Bilişim hizmetinin, elektrik gibi hızlı ve kesintisiz olması isteniyor
Dijital dönüşüm isteyen şirketlerin yüzde 77’sinin altyapı kaynaklarının bir günden daha az sürede kurulmasını istediğini söyleyen Sinan Dumlu, bu şirketlerin yarısından fazlasında ise bu dönüşümün bir-dört hafta arasında sürdüğünü ifade ediyor. Şirketlerin bilişim hizmetlerinin adeta elektrik hattı gibi hızlı ve kesintisiz olmasını istediğine dikkat çeken Dumlu, özellikle eskiden doğmuş ve dijital dönüşümü yaşamak isteyen şirketlerin bunun hemen gerçekleşmesini istediklerini belirtiyor. Fakat günümüzde şirketlerin üst yönetiminin ortaya koyduğu bu dönüşüm isteğine BT altyapısının istenen hızda cevap veremediğinin de altını çiziyor.
Dijital ortamda doğan şirketler de artan taleplere hızlı cevap verebilmek için uygulamanın altında bulunan sunucu, veri depolama, sanallaştırma gibi katmanların aynen elektrik gibi kesintisiz ve hızlı hizmet vermesini istiyorlar. Aynı zamanda karşılaşacakları talepler hızlı bir şekilde artış gösterebileceği için BT altyapılarının ölçeklenebilir bir şekilde büyütülebilmesini arzu ediyorlar.
EMC ve Dell birleşmesi BT dönüşümünü adreslemeye yönelik fırsatlar sunuyor
Dell ve EMC’nin birleşmesine de değinen Sinan Dumlu, “Biz aslında BT hizmetlerinin adeta elektrik gibi düğmeye bastığınızda hizmete gireceği bir altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun oluşması için de yoğun bir BT dönüşümü yaşanması gerekiyor. EMC ve Dell birleşmesi de bu BT dönüşümünü adreslemeyi amaçlıyor. Bu konuda ilk başladığımız noktalar ise veri merkezlerinin kurulması ve dönüştürülmesi oluyor. Çünkü dijital dönüşüm için BT altyapısının dönüştürülmesi, BT altyapısının dönüştürülmesi için de bulut ve veri merkezi dönüşümünün gerçekleştirilmesi gerekiyor. Veri merkezleri ve bulut bilişim sayesinde, ölçeklenebilirlik ve yeni kullanıcılara hizmetlerin sunulabilmesi açısından tüm BT altyapısını merkezi bir noktada toplayarak dijital dönüşüm sürecini başlatıyoruz”.
Dell ve EMC birleşmesinin ülkeler bazında hala devam ettiğini belirten Sinan Dumlu, şu dönemde özellikle Masaüstü PC, Sunucu ve Veri Depolama alanlarını sahiplendiklerini ifade ediyor. Bunların üzerinde sanallaştırma ve bulut bilişime yönelik bir takım geliştirme platformları ve yazılım katmanları sağlamayı da hedeflediklerini belirtiyor. Bunun yanında Pivotal, Virtual Stream ve güvenlik tarafında RSA gibi gurup şirketleriyle de faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade ediyor. Dell ve EMC birleşmesinin sağlayacağı bütünsel çözümlere değinen Dumlu şunları söyledi: “Özellikle bu birleşmeyle birlikte kullanıcılara PC, sunucu ve depolama aygıtlarını sağlayarak donanım tarafında bütünsel çözümler sunuyoruz. Tüm bunlara ek olarak VMware aracılığıyla sanallaştırma katmanı sağlıyor ve Pivotal, Virtual Stream gibi gurup şirketlerimiz aracılığıyla bulut bilişim ve büyük veriye yönelik uygulamalar geliştirebilecekleri platformlar da sağlıyoruz. Aynı zamanda BT dönüşümü ve dijital dönüşüm alanlarında danışmanlık hizmeti de veriyoruz Bu sayede şirketlerin dijitalleşme süreçlerini baştan aşağı sahipleniyoruz”.
Günümüz yöneticilerinin teknolojiden anlamama gibi bir lüksü yok
Dijital dönüşüm fikrinin 80’li yıllardan itibaren gündemde olduğunu ve tüm BT profesyonellerinin bu dönüşümün hayalini kurduklarını belirten Sinan Dumlu, günümüzde özellikle ağ teknolojilerinin ve artan bağlantı hızlarının dijital dönüşüm hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü ifade ediyor. Ağ dünyasının hızlanmasıyla birlikte ses, veri ve videonun IP üzerinde entegre edilebilmesinin aynı şekilde BT dünyasına da yansıdığını söyleyen Dumlu, BT tarafında da sunucu ve sanallaştırmanın entegrasyonuna doğru gidildiğini belirtti. Sektörel tecrübesine dayanarak dijital dönüşüm süreçlerinin bugün geldiği noktayı yorumlayan Sinan Dumlu “Teknoloji geliştikçe iş yapış şekilleri değişiyor. Örneğin 80’li yıllardan beri mesajlaşma ve e-posta uygulamalarının iş süreçlerinde kullanılması tüm sektörler tarafından düşünülüyor ve arzu ediliyordu. Fakat bazı altyapı sorunları çözülmeden bu aşamaları kaydetmek mümkün olmuyor. Günümüze baktığımızda ise dijital dönüşüm için gerekli olan birçok altyapı probleminin çözüldüğünü görüyoruz. Günümüzde şirketlerin bu dönüşümlerini hızlıca tamamlamalarını sağlayacak birçok ürün mevcut. Artık Network tarafındaki yakınsama üzerinde tartışmıyoruz. BT üzerindeki tek noktada birleşme işlemi de belli bir standarda oturmak üzere. Bütün büyük şirketler veri merkezi kuruyor. Veri merkezlerinden hizmet alma eğilimi KOBI’lere doğru genişliyor. Büyüklü küçüklü birçok şirket iş süreçlerini buluta taşıyor. Geldiğimiz bu nokta üzerinden bir değerlendirme yaparsak günümüzdeki şirket yöneticilerinin teknolojiden anlamama gibi bir lüksü olmadığını düşünüyorum. Rakiplerinden farklılaşmak ve öne çıkmak isteyen her şirket hızlı bir şekilde dijitalleşme sürecini tamamlamaya odaklanmalı.”