Sisoft aile hekimlerini buluta taşıdı
Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS), gelişen internet ve 3G erişimi ile farklı bir boyuta doğru uzanıyor. İlk olarak Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan AHBS uygulamasına sağlanacak geliştirmelerin artık yapılmayacağı duyuruldu. Ardından 2011 Temmuz ayında yayınladığı 2011/45 sayılı genelgeyle, aile hekimlerinin sağlık verilerini kendi bilgisayarlarında, aile sağlığı merkezlerinde ya da il sağlık müdürlüklerinde bulundurabileceği gibi Sağlık Bakanlığı’nın gösterdiği yerlerde AHBS geliştiren şirketlerin sunucularını bulundurabileceğini belirtti.
Sektör için milat
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin sektör için bir milat olduğunu aktaran Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Fatih Şahin, “Bu sayede AHBS geliştiren şirketler kendi sunucularını Sağlık Bakanlığı veri merkezinde bulundurabilecek ve bulut mimarisini de uygulamalarında rahatlıkla kullanabilecek. Sağlık Bakanlığı 2012 itibariyle bakanlık tarafından sunulan AHBS uygulamasına yönelik geliştirmenin de artık olmayacağını duyurdu. Bu gelişmeler AHBS alanında faaliyet gösteren özel sektör şirketlerin de önünü açmış oldu” dedi.
Sisoft’un şu ana kadar Sağlık Bakanlığı’nda sunucusunu barındıran ilk ve tek şirket olduğunu dile getiren Şahin, Sisoft dışındaki AHBS üreticilerinin altyapısının tamamıyla web tabanlı olmadığı için henüz bulut yapısına uygun olmadığını söyledi. Bulut mimarisinin gerek hekim tarafında gerekse birey tarafında birçok uygulamanın da önünü açtığını belirten Şahin şunları söyledi: “Bizim sistemimizi kullanan aile hekimleri kendi bilgisayarlarında hiçbir veriyi tutmuyor. Web tarayıcılarını açarak https://sisofamily.com.tr web adresinden uygulamaya giriyorlar. Bu mekansal esneklik de sağlıyor. Aile sağlığı merkezlerinde sadece aile hekimleri yok. Aile sağlığı elemanlarının da AHBS uygulamasını kullanabilmesi lazım. Ancak bir aile hekimi ya da aile sağlığı elemanı mobil durumdaysa aile hekiminin onayı olması için aile hekiminin kullandığı bilgisayarın tek bir mekanda buluşması gerekiyor. Sisofamily sayesinde hem aile sağlığı elemanı hem de aile hekimi verilerini istedikleri yerden girme imkanına sahip oluyor.”
Veri güvenliği de sağlanacak
Son yıllarda aile sağlığı merkezlerinden birey kayıtlarının saklı olduğu bilgisayarların veya disklerin çalındığına ilişkin haberlerin de arttığını söyleyen Şahin, veri güvenliğinin sağlanması açısından da bulut mimarisinin önemini vurguladı. Şahin, sağlık çalışanlarının birey kayıtlarının korunmasıyla da yükümlü olduğunu hatırlatarak bulut mimarisinin sağladığı web tabanlı uygulamalar sayesinde bu yükümlülüğün de hafiflediğini dile getirdi.
AHBS için sertifikasyon gerekli
Şahin, Sağlık Bakanlığı tarafından 2005’te hayata geçirilen AHBS sisteminin o dönemdeki imkanları açısından bakıldığında doğru olduğunu son değişikliklerin ise bakanlığın gelecek vizyonunda mobilitenin öneminin farkına varıldığının göstergesi olduğunu dile getirdi. Şahin, AHBS için standartların Sağlık Bakanlığı uygulamaları ile belirlendiğini ancak önemli bir eksikliğin bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin sertifikasyon sürecinden geçmemesi olduğunu belirtti. Şahin, “Birçok şirket AHBS uygulaması yaptım diye ortaya çıkıyor. Ancak bu uygulamaların verileri düzgün gönderip göndermediği, eksik olup olmadığı belli değil. Sağlık Bakanlığı burada bir sertifikasyon sistemi kurabilir. AHBS uygulamalarının hepsini inceleyip buna göre sertifikasyona tabi tutabilir” şeklinde sözlerini sürdürdü.Şahin, aile hekimlerinin Android işletim sistemi yüklü cep telefonu veya tabletlerde kullanımı için geliştirdikleri yazılımı Ocak ayı sonunda Android Markete ekleyeceklerini de belirtti.