Sistem mühendisliği duayeni Türkiye’de
IBM Rational Danışmanı Bruce Powel Douglass, BThaber’e konuştu. _x000D_
Bir dizi etkinlik için Türkiye’de bulunan Bruce Powel Douglass, gerçek zamanlı ve gömülü yazılım geliştirme alanında 30 yılı aşkın deneyimi ile tanınmış bir uzman. UML, SysML, DoDAF – UPDM ve karmaşık gömülü sistemlerin birçoğunun altında imzası olan Douglass’ın, Norveççe, Rusça, Çince ve Japonca olmak üzere birçok dilde yayınlanmış onlarca eseri var. Douglass, IBM Rational bünyesinde danışman olarak görev yapıyor. Douglass ve IBM Rational Satış Yöneticisi Murat Güvenç ile sistem mühendisliği başta olmak üzere yazılım geliştirme süreçlerini ve Türkiye’deki değerlendirmelerini konuştuk.
Sistem mühendisliğinin olgunluk düzeyinin Türkiye’de birçok ülkeye göre gelişmiş ancak AB ve ABD gibi gelişmiş ülkelere göre henüz gelişmemiş olduğunu belirten Douglass, sistem mühendisliği disiplinin gelişmek isteyen ülkeler için kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Günümüzde daha fazla disiplin bir arada
Douglass sistem mühendisliğinin ağırlıklı olarak havacılık, savunma, sağlık, telekom, taşımacılık gibi alanlarda kullanıldığını ancak bunun her geçen gün farklı alanlara da kaydığını ifade etti. Douglass, “Yazılıma baktığımız zaman bunun etrafında birçok bileşen var. Bunların da üzerinde bir disiplin sistem mühendisliği. Gereksinimleri içine alan modellemeyi içine alan bir yapı. Sistem mühendisliği disiplini günümüzde çizimlerden otomasyona geçmiş durumda ve yönetilebilir bir yapıya doğru gidiyor. Daha fazla otomasyon, bütünleştirme ve disiplinli bir yapıya gidiyor. Sistem mühendisliğinde geleceğe bakıldığında ise özellikle modelleme çok önemli, ikincisi de kaliteli servis dediğimiz kaliteli ve güvenilir olması çok daha ön plana çıkacak” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Harmony sürecinin yaratıcısı olan Douglass, “Hangi aracın kullanıldığının o kadar önemi yok. En iyi teknolojileri kullanmak tabii ki iyi ama belli bir süreciniz yoksa istediğiniz kaliteyi, istediğiniz performansı, istediğiniz güvenliği elde etmeniz çok zor. Bu yüzden sistem araçları tabii ki önemli ama en kritik olan Harmony gibi süreçleri uygulayabilmek” dedi.
Sistem ya da yazılım geliştirme yapılırken var olan yapıda hataların ölçülmesi gibi bir bakış açısı olduğunu aktaran Douglass, “Çeviklik (Agility) uygulamasının burada yapmak istediği bu hataları en başta yok etmeye çalışmak” dedi. Burada 4 temel yaklaşımın ön plana çıktığını söyleyen Douglass bunların, süreklilik, bütünleştirmeyi sürekli hale getirmek, geliştirme süreçlerinde neye göre test edileceği bakış açısının yerleştirilmesi olduğunu kaydetti.
Bir sonraki dünya savaşı siber savaş olacak
Gelecek hakkında yorumlarda da bulunan Douglass, dünya üzerinde trilyonlarca birbiriyle bağlantılı olmayan cihaz olduğunu ve bunların birbiriyle bağlanması halinde yeni güvenlik açıklarının doğacağına dikkat çekiyor. Sistem mühendisliğinin bu konular üzerinde artık daha yoğun çalışacağını ifade eden Douglass “Otomobillerin artık hepsinin bir IP’si var. Eskiden sadece camı kırıp arabayı çalardınız ya da zarar verirdiniz. Günümüzde ise tekerleğin hava basıncını kontrol eden sistem aynı zamanda fren sistemini kontrol ettiği için bu sistemlerde bir güvenlik açığı olabilir. Ya da bir nükleer reaktör de bir yazılım ile yönetiliyor. Bu sistemlere bakıldığında gelecekteki dünya savaşının bir siber savaş olacağını söylemek mümkün” diye sözlerini bitirdi.
Elektronik ve yazılım artık iç içe
Sistem mühendisliğinin eskiden sadece mühendislik noktasında durduğunu ancak günümüzde klasik yaklaşımın aksine burada da bir otomasyonun gerektiğini belirten IBM Rational Satış Yöneticisi Murat Güvenç sistem mühendisliği konusunda Türkiye’de sınırlı sayıda üniversitede bölüm bulunduğunu anımsattı. Elektronik ve yazılımın artık iç içe geçmiş durumda olduğunu ifade eden Güvenç, sistemlerin çevik ve esnek platformlar üzerinde kurulu olması gerektiğini belirtti. Güvenç, “IBM olarak Douglass gibi sektörde iyi bilinen uzman isimleri Türkiye’ye getirerek bilgi transferi yapmak istiyoruz. Böylelikle yerel kaynaklarımızı uluslararası standarttaki bilgi ve tecrübe seviyesine hızlı bir şekilde ulaştırıp, bölgedeki büyümeye katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi.