Sistemlerin birbiri ile iletişimine izin verin
Bilişim Zirvesi ‘16’daki sunumunda imalat sektöründe dijitalleşme konusuna odaklanan Robert Bosch Engineering & Business Solutions Başkan Yardımcısı ve İşletme Birimi Başkanı Gaur Dattatreya, bağlantılı olmaktan bahsedildiğine, bağlantıda olmanın güç kazandığına dikkat çekti. Tüm sektörlerde sistemlerin birbiri ile bağının kurulabilmesinin hem finansal hem zaman odaklı avantaj sağladığı bilgisini veren Gaur Dattatreya, şöyle devam etti:
“Fiziksel dünyada bunlar var. Bir de siber fiziksel sistem var ve burada heyecan verici bir dünya karşımıza çıkıyor. Üretim tesisimizde pek çok sensör var ve bunlardan veriler geliyor. Bir katmanı dikey katman olarak nasıl bağlantılandırabiliriz? İlk kattan en üst kata kadar yani üretilen parçaların olduğu bölüm nasıl bağlantılandırılabilir? Yatay entegrasyonda ise bu hammaddelerin fabrikaya nasıl geldiği, nasıl iletildiği sorularına yanıt aranıyor. Bosch, yedi başlıkta endüstri 4.0’ı ele almaya karar verdi. İnsanlar en önemli aktörler ve otomasyonun iş gücünü nasıl etkileyeceği yönünde sorular var. Bence de otomasyon işgücüne yönelik ihtiyacı azaltacak, ama yüksek eğitimli kişilere ihtiyaç da artacak. Sonuçta tüm gelişimlerin hepsinin merkezinde insanlar var.”
‘Neden’e değil, ‘nasıl’a yanıt arayın
Tüm dünyada Endüstri 4.0 odaklı bir uyarlama gerçekleşiyor, bütün dünya akıllı imalatın nasıl yapılabileceğini tartışıyor. “Bu, tek başına oynanabilecek bir oyun değil” diyen Dattatreya, bu başlıkta Bosch’un stratejisini ve attığı adımları şöyle anlattı:
“Bosch’da kendine has bir pozisyonumuz var. Hem lider sağlayıcı hem lider kullanıcıyız. Lider sağlayıcı tarafında Bosch, küçük sensörler mikro elektronik sensörleri gibi pek çok parça yapıyor. Paketleme makinaları gibi büyük makinalar da yapıyoruz. Dijital destek yazılımlarının hepsi Bosch’ta. Ekim itibariyle fabrika sayısı 276 oldu. Bu yeni teknolojilerimizi kendimiz için de kullanıyoruz. Lider kullanıcı tarafında ne kadar etkin olduğunu anlayabilmek için pilot çalışmalar yaptık ve yüzde 10’luk etkinlik artışı, yüzde 30’luk verim artışı sağlandı. Bütün değer sistemlerine ciddi değer kattığını gördük. Son aşama entegre üretim ağları ile tüm dünyada hatlar birbirlerine bağlı ve bu anlamda çok ciddi fayda sağladığını söyleyebiliriz. 11 tane fabrika birbirleriyle bağlantılandırıldı ve birlikte çalıştıkları için yüzde 25 oranında etkinlik sağlandı. Farklı yazılım çözümleri var. Hatlarda robotların üretim etkinliğini arttırdığını söyleyebiliriz. Bosch dünyada ilk defa siyah renkli bir scan oluşturdu. Üzerinde yüzlerce sensör var ve bu da robotu güvenli hale getiriyor. Bu sensörler sayesinde bu alana bir insan geldiği zaman hemen duruyor. Yeniliklerden bir tanesi bu. Yazılım platformumuz ve farklı çözümlerimiz uçtan uca bir kapsama sağlıyor. İki temel mesaj var Endüstri 4.0’da ve soru da artık ‘neden?’ değil, ‘nasıl?’. Çünkü bu teknolojiler sizin üretim maliyetlerinizi aynı tutarken, Endüstri 4.0’ kullanan diğer imalatçıların etkinliği artacak, maliyetleri düşecek ve siz de rekabet gücünüzü yitireceksiniz.”