Siteniz ‘herkes’ için olsun
Yeni bir haftadan merhaba,
Haftaya ziyadesiyle doyurucu bir haberle başlıyorum. İki yıl önce kurulan ve gurme ev yemekleri konseptiyle beğeni toplayan, hatta 63. Endeavor Uluslararası Seçim Panelinde Endeavor Girişimcisi seçilen Meal Box, son bir yılda yüzde 400’ün üzerinde büyüme kaydederek cirosunu 10 milyon TL’ye yükseltmiş. ‘Hangi yaş ne yer?’ diye merak ediyorsan, en çok 24-34 yaş arasındaki müşteriler sipariş veriyormuş. Etli Yaprak Sarma ve Yoğurt, Beğendi Yatağında Köfte, Kıymalı Ispanak Oturtma ve Yoğurt, Piliç Piccata ve Fettuccine ile Izgara Köfte ve Karışık Sebze ise favori siparişler. Tatlıcıların tercihi çikolatalı sufle, siparişlerin merkezi ise önce Beşiktaş, ardından Kadıköy, Ataşehir, Üsküdar, Ümraniye ve Maltepe. Madem doyduk, devam edelim.
Sırada GoDaddy’nin örnek olmasını dilediğim bir ‘ipucu’ listesi var. Küçük işletme odaklı teknoloji sağlayıcısı GoDaddy, Engelliler Haftası kapsamında işletmelerin web siteleri görme engellilere uygun şekilde tasarlamasının önemini vurgulamış. Sonuçta Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 Sağlık Araştırması’na göre, görme engelliler Türkiye nüfusunun yüzde 6,9’unu oluşturuyor. GoDaddy’nin sitelerin görme engelli kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak için optimize edilmesini sağlayacak beş ipucu şöyle: Betimleyici olun, kontrolün kullanıcılarda olmasına izin verin, kısa ve öz olun, akış çizelgesi kullanın ve renklere bağlı kalmayın. Sonuçta site kurarken bunlara dikkat edip, hem kitle erişim seviyesini genişletmek hem interneti herkes için erişilebilir hale getirmek mümkün. Daha ne olsun…
Bu haftaki kitabım Nobel’lik. Bilimsel çalışmaları ile 2000 yılında Nobel ödülüne aday gösterilen, petrolün yerine, temiz enerji türü hidrojenin alternatif yakıt olarak kullanılması konusundaki çalışmaları ile tanınan ABD’nin Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Kurucusu ve Direktörü T. Nejat Veziroğlu’nun hayatı, eşi Dr. Ayfer Veziroğlu tarafından “Hidrojen Romantiği” kitabında detayları ile bizleri bekliyor. “Hidrojen Enerjisi Ekonomisi” fikrini dünyada ilk kez ortaya atan Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu’nun Türkiye ve dünya tarihinden kesitleri de içeren “belge” niteliğindeki biyografi kitabı, yarım asırdan uzun bir dönemi okuyucuya aktarıyor.
Yine gurur veren bir haberde sıra… Dünyanın en büyük satranç müzelerinden biri olan ve geçtiğimiz yıl Ekim ayında Ankara’da ziyaretçilerine kapılarını açan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin web sayfası dijital dünyanın en prestijli ödüllerinden olan Interactive Media Awards (IMA) tarafından “Museum” kategorisinde “Üstün Başarı” ödülüne layık görülmüş. Böylece dünyanın farklı yerlerinden alınan 562 satranç takımı ile Guinness Rekorlar Kitabı’nda yerini alan ve “Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”nun sergilendiği Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin ünü de uluslararası düzeye ulaşmış.
Yine senin hoşuna gidecek bir haberde sıra… Euroleague Basketball ve Darüşşafaka Doğuş Basketbol Takımı’nın destekçisi olan SEAT Türkiye’nin geliştirdiği “SEAT ile Takımını Destekle” dijital suratlar uygulaması ile basketbolseverler kendilerinin veya arkadaşlarının fotoğraflarını gönül verdikleri basketbol takımlarının renginde boyayabiliyor. Kullanıcılar ayrıca fotoğraflarına seçtikleri takıma uygun çerçeve de ekleyebiliyor. Son aşamada ise bu fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşabiliyorlar. SEAT’la Takımını Destekle uygulaması Apple Store ve Google Play’de, vakit yitirmezsin tahmin edebiliyorum.
Biraz da sanat vakti… Sedat Yılmaz’ın fotoğraf üzerine çizim tekniği; 2014 yılından bu yana her içi sanatçının da kendi uzmanlık alanlarındaki teknik birikim ve uygulamalarının birleşimi ile farklı bir sanata dönüşmüş. Doğu ve Batı buluşması olarak tanımlanan, Kırklareli’nin doğallığından gelen fotoğraflar Brüksel, Amsterdam, Paris gibi önemli şehirlerden kareler ile buluşup, Art Connection koleksiyonunu oluşturmuş. Fotoğraf ve çizginin iç içe geçerek harmanlandığı “Işığın Yansımaları – İstanbul” fotoğraf sergisi Aysu Kuşin & Le Monde D'Aysu Sanat Atölyesi'nde (www.aysukusin.com) bizleri bekliyor, bilgine…
Sıra haftanın ödüllerinde… D-Smart “Televizyonunuz Sizi Uyutmasın” kampanyası ile Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışması’nda “Büyüklere Kafa Tutan” ve “Medya Yayın” kategorilerinde iki “Altın Effie” ödülünün sahibi olmuş. Microsoft Türkiye de geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en iyi işverenleri ödüllendiren Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde birinci sırada yer almış. Ama bu kadar da değil. Microsoft aynı organizasyonda 50-500 çalışana sahip şirketler arasında En İyi İşyeri, IT Sektörünün En İyi İşyeri ve Yaşam Boyu Öğrenme Özel Ödülü’nü de kazanmış. Lenovo ise Diplomacy.Live tarafından; Türkiye’nin sosyal medyayı en iyi kullanan şirketlerinin belirlendiği araştırma sonuçlarına göre sosyal medyada en etkili markalar arasında yer alırken, Türkiye’de Twitter’ı en doğru kullanan beş markadan biri seçilmiş. Vestel Çağrı Merkezi, Telephone Doctor Türkiye tarafından çağrı merkezlerine yönelik gerçekleştirilen Kalite Ligi’nde, Nisan 2016 gizli müşteri değerlendirmeleri sonuçlarına göre “En İyi Konuşma Tarzı” ödülünün sahibi olmuş.
Haftayı gurur veren, yoğun bir emeğin eseri olan bir etkinlik haberi ile tamamlıyorum. Yeni Zelanda’da ilk kez Türk Filmleri Festivali düzenleniyor! Hem de 26 Mayıs’a kadar, Auckland ve Wellington şehirlerinde. Başbakanlık Tanıtma Fonu, Switchon Media, Yeni Zelanda Türk Toplumu ve Sir Peter Jackson-Great War Exhibition işbirliğiyle gerçekleştirilen festival kapsamında 8 film, bu iki şehirde gösterimde. UNIMA TÜRKİYE tarafından, gala gecesinde; Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema dersi öğretim görevlisi Kamil Mingü, Türk sinemasını ve festival filmlerini tanıtmış, davetliler Serenad Bağcan’ın yorumu ve Sarp Bağcan’ının gitarı eşliğinde Çanakkale türkülerini dinlemiş. Daha fazlası için www.turkishfilmfestival.co.nz sitesine bakalım.
Bu hafta da bu kadar, yeniliklerle yine buradayım,