Siyah böğürtlenin kara günleri
Önce Suudi Arabistan, sonra Birleşik Arap Emirlikleri, şimdi de Hindistan, RIM şirketinin başarılı cihazı BlackBerry telefonuna yasak getirdi veya getirecek. Onların heyecanı bizim BTK’mızı da sarmış olmalı ki, araştırmaya başlamışlar! Neyi mi? Efendim, BlackBerry telefonu, e-postaları önce kendi sunucusuna (sıkıştırıp) gönderiyor, sonra ordan sunucu alıcı telefon veya bilgisayara iletiyormuş. Tabii bu arada RIM şirketi e-postaları (isterse) okuyabilirmiş. Günaydınlar olsun! Bunu BlackBerry yapıyor da, Gmail, Yahoo mail, Hotmail yapmıyor mu yani? Gmail üstelik e-postayı okuyup, içeriğinde bulduğu anahtar kelimelere uygun reklamları size gösteriyor.
Google, Yahoo veya Hotmail’i yasaklayalım sözlerini duymuyoruz, nedense. Çünkü, artık onlarsız yapamayız. Diyelimki bir hükümet yasakladı, o zaman insanlar gizlice kullanacak. Örneğin, YouTube yasağının net sonucu Türkiye’nin adını lekelenmesi; özgürlüksüz ülke kategorisine girmeye birkaç adım kaldı. Ülkemizde insanlar, mirror ve proxy sunucular yardımıyla yine YouTube’a ulaşıyor. Yasaklayan merciler buna ne yapsın?
Şunun farkında olalım, biz her ne kadar ulus-devlet olmadan, ülkeler ve vatandaşlar hayatta kalamaz diye konuşup tartışırken, küresel şirketler yeni metotlar, kurallar, alışkanlıklar ve teknolojiler ile kendi sınırlarını genişletmekte. Bunu anlamadan, onlarla nasıl mücadele edilir, bilemezsiniz. BlackBerry’i yasaklarsınız ama insanlar kullanmaya devam eder. Davranış biçimini yasaklarsanız, sizi özgürlüksüz ülke diye sınıflarlar, Kuzey Kore veya İran ile aynı kategoriye sokarlar, bir MRI cihazı bile vermezler sonra.
Benim tahminim, BlackBerry’nin bu arbededen, yenik çıkmayacağı. Çünkü hükümetler veya BTK gibi kurumlar, eğer e-postaların gönderen ve alan dışından hiç kimse tarafından okunmasını istemiyorlarsa, sadece BlackBerry ile yetinemezler, yasağı genişletmek zorundadırlar. Onu da yapmaları mümkün değil. Oturdukları yerde otursunlar!