Smartcon 2018 İstanbul, teknoloji ve iş dünyasını bir araya getirdi
Smartcon 2018 İstanbul etkinliği, katılımcıların yoğun ilgisiyle Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de gerçekleştirildi. Etkinlikte yapay zeka, IoT, büyük veri ve teknoloji girişimciliği konuları ele alındı.
Smartcon 2018 İstanbul, 4. yılında iş ve teknoloji dünyasının pek çok firmasını bir araya getirdi. Gelişen teknolojilerin gem bölgesel hem de global anlamda ekonomiye etkilerinin konuşulduğu etkinlikte yapay zeka, IoT, büyük veri ve teknoloji girişimciliği gibi konular derinlemesine ele alındı.
Analytics Center ve smartcon kurucu ortaklarından Hamit Hamutcu, yıkıcı teknolojilerin iş dünyasını nasıl şekillendirdiğini ve konu üzerinden örnekler vererek gündelik hayata ne gibi etkilerinin olduğunu belirtti. Geleceğe ışık tutacak yeni teknolojiler olan yapay zeka ve IoT’a ayrı parantez açan Hamutcu, iş dünyasının önümüzdeki dönemlerde nelerle karşılaşabileceğini, ne gibi stratejiler uygulayabileceğini anlattı.
Hamutcu’nun kısa konuşmasının ardından Smartcon2018 İstanbul’un açılış konuşmasını yapmak için sahneye çıkan Allianz Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes; ”Kriz ortamında yapılabilecek en büyük hata kısa vadeye odaklanmaktır. Ben kariyerimde bunun çok örneklerini gördüm. Yetenek havuzunu beslemekten vazgeçmek veya çağın teknolojilerine yatırım yapmaya ara vermek… Bunlar çok kötü şeyler. Bunu yapmayalım. Çünkü yıkıcı teknolojilerin dönüştüreceği bir gelecek bizi bekliyor.” dedi.
Symes, ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı göç istatistiklerine dikkat çekerek Türkiye’den göç edenlerin sayısının 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 42,5 arttığını dile getirdi. Symes konuyla ilgili: “Maalesef 253 bin 640 Kişiyi yurt dışına gönderdik. Göç eden nüfusun yüzde 42’si 25-34 yaş grubunda. Özetle Türkiye’den göç edenlerin yarısı genç, yüksek eğitimli ve kentli. Biz kalanları oldukça acıtan bir tablo. Oysa bugün harika bir toplantı için buradayız. Yıkıcı teknolojiler ile şekillenen iş dünyasının birçok temsilcisi burada. Salonda müthiş bir dinamizm gördüm. Demek ki her şeye rağmen karamsarlığı dağıtmak için çok güzel nedenlerimiz var. Kriz ortamında yapılabilecek en büyük hata kısa vadeye odaklanmaktır. Ben geçmiş kariyerimde bunun çok örneklerini gördüm. Yetenek havuzunu beslemekten vazgeçmek veya yıkıcı teknolojilere, çağın teknolojilerine yatırım yapmaya ara vermek. Bunlar çok kötü şeyler. Bunu yapmayalım. Çünkü yıkıcı teknolojilerin dönüştüreceği bir gelecek bizi bekliyor. ” ifadelerini kullandı.
Cansel Başaran Symes’ın ardından ”Türkiye’nin Mühendis Kızları: Dünyayı Değiştiren Liderler” adlı projenin mimarları olan Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ve StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman sahneye çıktı. Ebru Özdemir, Lima Vakfı’nın başlattığı Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nin 3. yılına girdiğini belirterek, projenin 2. yılında yurt dışına açıldığını söyledi.
Ebru Dorman ise, kadın girişimciliğinin her geçen gün daha yüksek yüzdelere ulaştığını belirterek: “Türkiye’de girişimci kadın sayısı 110 bin. Bunun oranı toplam içinde yüzde 8,6’ya geliyor. Teknoloji girişimciliğine baktığımızda, Startups Watch’ın yaptığı araştırmaya göre 2010 yılından bu yana kurulan teknoloji girişimlerine baktığımızda kadın kurucu oranı yüzde 16,5. Bu aslında dünyayla benzer oranlarda.” açıklamalarında bulundu.
Panelin ardından ise OODA Health Kurucu Ortak ve CTO’su Usama Fayyad, gelişen internet ağları, yapay zeka ve buna bağlı olarak siber güvenlik ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkelerin siber saldırılarının istatistiklerini sunan Fayyad, konuşmasında ülkelerin ağ güvenliği konusunda ne gibi çözümler uygulanabileceğini vurguladı.