SmartSoft’ta hedef yeni pazarlar
SmartSoft, yeni projelerle dünyaya açılımını sürdürüyor.Dokuz yıl önce yazılım geliştirmek üzere kurulan SmartSoft, bugün Türk mühendislerden oluşan 125 kişilik kadrosuyla kartlı ödeme sistemleri ve yongalı kart teknolojisi yazılımları ile yerli yabancı 22 iş ortağına hizmet veren İTÜ Teknokent’te gelişen başarılı şirketlerden biri. Bir bankanın ödeme sistemlerinde ihtiyaç duyacağı tüm çözümleri yerel olarak üretebilme gücüne sahip olmasıyla öne çıkan şirket, 2007 ve 2010 yılları arasında da dünyada sekiz önemli projeye imza atmış. 2009 yılında SmartGroup çatısı altında kurdukları sadakat kartları iş süreçleri alanında Cordis ve donanım tarafında ise Credo şirketleri ile hizmetlerini bütünleştiren şirket, bugün Hindistan, İsrail, Amerika, Kanada, İtalya ve Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu 40’a yakın ülkeye yazılım ihracı gerçekleştiriyor. SmartSoft’un yeni gündeminde ise dünyaya açılımı pekiştirecek yeni bir proje, eğitim alanında yeni bir şirket ve 2011 yılında duyuracakları yeni ürünler var.
Gündem yoğun
SmartSoft’un 2010-2011 planlarının bankacılık kartlı ödeme sistemlerindeki inovasyonlar, yeni nesil ön ödemeli kartlar, ticari mobil ödeme, internet tabanlı ödeme ve ID projeleri olarak sıralanabilecek başlıklardan oluştuğunu belirten SmartSoft Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel, “Sistem bütünleştiricisi olduğumuz bankalarımız ve sertifika otoritelerinin dünya çapında koydukları ödeme sistemleri kurallarının uyarlanması, yeni iş modelleri ve teknolojilerin gelişimi noktasında işbirliği içinde çalışıyoruz” diye konuştu. SmartSoft’un “MasterCard Accreditation” hakkını alan Türkiye’deki tek dünyadaki beş şirketten biri olduğuna da dikkat çeken Güzel, akreditasyon programı ile SmartSoft’un dünyada Mastercard ağında eğitim ve danışmanlık verebilecek standartlarda bir şirket olarak tanındığını belirtti.Ödeme sistemlerindeki değişime de değinen Güzel’e göre ön ödemeli kartlar bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da önemini koruyacak. Ön ödemeli bankacılık kartlarının yaygınlaşacağını ve 2010’un üçüncü çeyreğinde bankacılık dışı ödeme sektörlerinin de bu işe girmesi ile sektörün ivme kazanacağını ifade eden Güzel “Ulaşım sektöründe kullanılan ön ödemeli kartlar yerleşke, otopark, su sayacı ve elektrik sayacında da yaygınlaşacak ve bankalar bu segmentasyonlarda kampanya yapabilir hale gelecek” dedi. Yeni dönemde bir başka önemli gelişim noktasının da kendilerinin de en önemli stratejisi olan internet tabanlı ödeme sistemleri olacağını ifade eden Güzel’e göre bu konu 2010 yılı içinde benimsenerek 2011 yılında da değişik kazanımların kapısını açacak. Bu doğrultuda da internet tabanlı ödeme sistemleri ile ön ödemeli kartların internetten dolumları yapılabilecek ve kullanıcılar internetten güvenli olarak kart takılı işlemler yapabilecek. Mobil ödeme tarafında da Türkiye’de 2007 yılında bir başlangıç yapıldığını belirten Güzel, “Gelişim sürecinde 2010 yılının 4. çeyreğinde yeni SIM teknolojilerinin ve bankaların hazır olmasından dolayı ticari modele geçiş başlayacağını ve 2011 yılının 2. çeyreğinden sonra ön ödeme uygulamalarında cep telefonunda ticari olarak kullanılacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Hedefte ABD’de yeni şirket ve yenilikçilik ürünler var
SmartSoft olarak belirledikleri hedeflere de değinen Güzel, bu yılın son çeyreğinde Smart Akademi’yi kurarak, daha önce verdikleri eğitimleri burdan sürdüreceklerini dile getirdi. Ana hedeflerinin ise Türkiye’yi bu konuda Ar-Ge merkezi yaparak dünyaya açılmak olduğunu vurgulayan Güzel, bu doğrultuda 2011’in birinci çeyreğinde Amerika’da bir şirket kurmayı planladıklarını belirtti. Bu şekilde Kanada ve Latin Amerika ülkelerine de bağlantı kurmayı hedeflediklerini ifade eden Güzel, “Yurtdışında gelecek yıl içinde de Makedonya’da şirket açacağız. Buradan da Doğu Avrupa olmak üzere Avrupa’yla bağlantımız olacak. Yurtdışında ürünlerimizi satan 23 şirketi 40’a çıkarmayı planlıyoruz” dedi. Çalışan sayılarını da yılsonuna kadar 150’nin üzerine çıkaracaklarını ve yüzde yüz büyüme beklediklerini belirten Güzel, 2011 yılında dünyada ilk olacak 4 yeni ürünün tanıtımını yapacaklarını söyledi.
SmartSoft’un sponsorluğunda gerçekleştirilen CardSmart Bosphorus Konferansı’nın ikincisi 6 Mayıs tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Kart ödeme sektörü, kart teknolojilerindeki yeni eğilimler ve güvenlik gibi pek çok başlığın ele alındığı etkinlikte, finans sektörü bir araya geldi. Konferansın açılış konuşmasını SmartSoft Genel Müdürü Murat G. Güzel yaptı. Güzel, yerli bankacılık sektörünün, teknoloji kullanımında Avrupa ülkeleri ve ABD’den ileri olduğunu vurguladı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdür Yardımcısı Pelin Kabalak, yaptığı konuşmada bazı rakamlara değindi. Bu paralelde kredi kartı sayısı 2002’de 16 milyon iken 2009’da bu rakam 44.4 milyona çıkmış durumda. Kartlı alışveriş cirosu ise 82.5 milyar avroya ulaşmış durumda.