SMS atmak ya da atmamak, işte bütün mesele bu
Geçen hafta Ege Üniversitesi’nde yaptığım bir konuşmada, salonu doldurmuş 300 civarındaki öğrenciye bir soru sordum. “İçinizden hanginizin cep telefonu yanında değil?”. Hiç kimse el kaldırmadı.
Daha sonra “İçinizden kim gerçek telefon numarasını Facebook profiline ekledi?” diye sordum. Bir elin parmakları kadar el kalktı.
Bu soruların üzerine, sisteme kayıt olmak için cep telefon numaranızı vermek zorunda olduğunuz “WhatsApp” uygulamasının, 19 milyar dolara Facebook tarafından satın alınması konferansın doğal konusu haline geldi.
2009 yılında, WhatsApp kurucularından Brian Acton’un (@brianacton) kendi twitter hesabından, “Facebook beni kabul etmedi, ancak fantastik insanlar ile tanışma şansı buldum. Bundan sonra artık yeni maceraları bekliyorum” mealindeki açıklamasında sadece 5 yıl sonra gelinen durum, gerçekten de gurur verici olsa gerek.
Zuckerberg’ in yaptığı açıklamaya gelen yorumlarda, “Facebook, Instagram, şimdi de WhatsApp. Bu durumda NSA, CIA, FBI vb. gizli servislerin toplamından daha çok kişisel veriye sahip olmuş oluyorsunuz” diyenler olması da gerçekten de ilginç bir bakış açısı.
Konunun önemi üzerine gelin, “Experian Marketing Services’in” geçen yıl yaptığı bir araştırmayı birlikte inceleyelim:
• 20 yıl öncesinde icat edilmesine rağmen, ankete katılan katılımcılardan yüzde 47’si, SMS atmanın, hala en az telefonda konuşmak kadar etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor
• 1.485 akıllı telefon sahibi ile yapılan araştırmada, 18-34 yaş arasındaki kullanıcıların ayda ortalama 3000 civarında mesaj alıp verdiği öğrenilmiş
• 35-44 yaş arası katılımcılar, diğer yaş aralıklarına göre daha fazla telefon konuşması yapıyorlar. Bunu çalışan kesimin aktif kullanımı ve tarife ücretleri ile açıklayabiliriz sanırım
• Konu 17-24 yaş arası olunca, sabah saatlerine kadar, mesaj iletişiminin nerede ise hiç durmadığı anlaşılmış
• Mobil telefonlar, yaşam alışkanlıklarımızı da değiştirmiş durumda. “Pew Research Center”’ın bir araştırmasında cep telefonu kullanıcılarının yüzde 44’ünün cep telefonu yatağının yanında olduğu halde uyuduğu öğrenilmiş. Bu davranışa gerekçe olarak, herhangi bir arama, mesaj ya da e-postayı kaçırma endişesine dikkat çekiliyor.
Bakalım seneye WhatsApp gibi hangi popüler bir uygulamanın daha Facebook tarafından satın alındığını göreceğiz?