SOCAR Grup BT Yönetişim, Mimari ve Proje Yönetim Ofisi Koordinatörü Demet Yılmaz Asar: “İş sürekliliği kritik önemde”
SOCAR Türkiye olarak 2019 yılında süreç entegrasyon projesi başlattık ve tüm süreçlerimizi ortaklaştırma üzerinde çalıştık. Süreçlerin çıkarılmasının ardından organizasyonel bir değişim yaşadık ve çoğu alanda merkezileştik. PETKİM, STAR Rafineri, SOCAR Depolama ve SOCAR Ticaret şirketlerimizin ortak süreçlerde birleştirilmesi, sonra da organizasyonların merkezileştirilmesi ya da gereklilikler halinde Petrokimya ve Rafineri iş birimimizin kendi birimlerine ait sorumluluklarının ayrı kalması söz konusu oldu. Bununla birlikte IT birimimiz de merkezi bir yapıya geçti. Şu anda Dijital Transformasyon ve Bilişim Teknolojileri Başkanlığı çatısı altında STEAŞ Kurumsal Merkez, PETKİM, STAR Rafineri, SOCAR Depolama, SOCAR Ticaret, Bursagaz ve Kayserigaz’a destek veriyoruz. Operasyon Teknolojileri (OT) birimimiz Rafineri ve Petrokimya iş biriminde Teknik Servisler Başkan Yardımcılığı altında bulunurken, Gaz iş birimimizde IT’nin altında hizmet vermektedir. Kendileri ile yakın çalışarak ortak hedefler belirleyebiliyoruz. KPI’ların içerisinde özellikle siber güvenlik tarafındaki penetration test açıklarının kapatılması konusu ortak hedefimiz.
Dijital dönüşüm hedefi ile 2020 Ağustos ayında başlattığımız Project Earth Programımızı 16 aylık bir sürede Ocak 2022 itibari ile canlı kullanıma aldık. bir proje yaptık. 2019 yılındaki süreçsel entegrasyonun çıktıları burada bizim ışığımız oldu. 2020 ile birlikte IT entegrasyonunu başlattık. Örneğin; süreçleri ortaklaşan bir Petkim satınalma departmanı çalışanı, değişen organizasyon yapısı ile Petkim, STAR Rafineri, SOCAR Depolama ve Ticaret şirketleri için iş yapar duruma geldi. Saydığımız dört şirketin SAP sistemleri farklıydı. Burada hem iş gücü bacağı hem de lisans yapısı bir maliyet unsuru olarak değişimin gerekliliğini ortaya koyan birçok sebepten sadece ikisi. Burada başlattığımız dijital dönüşüm projesinin program yöneticiliğini de direktörümüzle birlikte yaptık. STAR Rafineri’nin kullandığı SAP IS-Oil sistemi üzerinde SAP’nin ortaklaştırılması ve konsolidasyonunu gerçekleştirdik. Buna ek Müşteri Portali projesi ile birlikte müşterilerin siparişlerini direkt girebilecekleri bir sistem kurduk. Raporlama adına SAP SAC platformunu hayata geçirdik. Yine aynı program kapsamında Merkezi satınalma projesini canlı kullanıma aldık.
Dijital dönüşüm kapsamında yine 2022 yılı başında satıcıların girip sorgularını yapabildikleri, siparişlerini takip edebildikleri satıcı portali projemizi de tamamladık. Project Earth Faz-2’si için ön çalışmalarımızı başlattık. Bu kapsamda Petkim’in Dijital Dönüşümü olacak. Petkim’in ERP sistemi 20 yıllık ve onun dönüşümünü halihazırda yaptığımız SAP IS-Oil S4 Hana sistemi üzerine mi ekleyeceğiz, yoksa Petrokimya tarafını ayrı mı tutacağız, bunu ön analizler tamamlandığında mimari kararlar verilirken göreceğiz.
İş sürekliliği alanı, pandemi ile birlikte önceliklendi ve önem kazandı. IT biriminde konu ile ilgili çalışmaları departmanlarımız kendi içlerinde yapıyorlardı. Haziran 2021 itibari ile bu alanda yeni bir müdürlük oluşturarak ortak ve konsolide çalışmalar yapmaya başladık. İş sürekliliği koordinasyon sorumluluğu her ne kadar bizde olsa da, tüm departmanlarımızın ortak çalışması gereken bir alan. Bu noktada dışarıdan danışmanlık da alarak süreçlerimizi çıkardık. Bunların içerisine acil durum senaryoları senaryoları da dahildi. Dokümantasyonlarımızı yaptık; fakat bunları ilerletmemiz gerekiyor. Şu ana kadar küçük testler yapabildik. Ancak önümüzdeki 6 aylık süreçte 3 felaket senaryosunu test etmeye çalışacağız. KPI’lar projelerde operasyonel gereklilikler çerçevesinde devam ediyor. IT İş sürekliliğini uçtan uca bir proje olarak yönetmek ve bütünsel bir bakış açısı ile bütçe ve süre açısından planlamalarımızı tamamlamak üzerine çalışıyoruz.