“Socio evrensel bir probleme çözüm buluyor”
Socio telefonunuzu sallayarak, saniyeler içerisinde çevrenizdeki kişiler ile sosyal ağlardan iletişim kurmanızı sağlıyor. Socio platformu şu an sadece Türkiye ve ABD’de kullanılabiliyor.
Socio platformu; Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Twitter ve aklınıza gelebilecek bütün sosyal ağlarınızı ve iletişim bilgilerinizi bir profilde toplayıp, tanıştığınız kişiler veya gruplarla sadece telefonlarınızı sallayarak, saniyeler içerisinde bağlanmanızı sağlıyor. Socio’nun CEO’su Yarkın Sakuçoğlu, çalışmaları ile ilgili olarak sorularımızı yanıtladı.
Socio hakkında biraz ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
Socio, sosyal medya endüstrisinin küresel ekonomiyi şekillendirdiği ve ortalama bir kullanıcının dörtten fazla sosyal medya ağı kullandığı günümüzde, evrensel bir sosyal probleme çözüm olmakla birlikte Amerika’daki basın ve kullanıcıları tarafından “bağlanmanın geleceği'' olarak nitelendiriliyor. Daha detaylı açıklamak gerekirse, bir etkinlikte bir grup insanla tanıştığınızı varsayalım. Buluşmanın konseptine göre LinkedIn, Facebook, Instagram, Snapchat gibi birçok platformu kullanarak, bu kişilerle bağlanmak istiyorsunuz diyelim. Eğer Socio kullanıyorsanız, bu uygulamaların her birine tek tek gidip kullanıcı isimleri aramak yerine, telefonlarınızı aynı anda sallayarak ister 2, ister 200 kişi ile saniyeler içerisinde bütün bu ağlardan bağlanabilirsiniz. Socio’da yer alan telefon numaranız ya da herhangi bir iletişim bilginizi değiştirirseniz ya da yeni bir sosyal medya hesabı alırsanız; bulut tabanlı teknolojimiz sayesinde Socio profilinizi güncelleyerek, sizinle bağlı olan herkesin en güncel bilgilerinize sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Socio ile günlük hayatta neler yapılabilir?
Socio insanların tanıştığı ve zaman harcadığı yerlerde çok kullanışlı bir platform. Kişi sayısı arttıkça hayatı kolaylaştıran Socio, özellikle etkinlikler, konserler, iş toplantıları gibi kalabalık organizasyonlarda insanların kolaylıkla birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlıyor. Özellikle bir kullanıcımızın Socio profilinde ortalama 5’ten fazla hesabının olduğunu göze alırsak, bağlanmayı ne kadar kolaylaştırdığımız ortada.
“Socio” fikri nasıl ortaya çıktı?
Sosyal ağlar hayatımızın vazgeçilmezleri haline geldi. Bir ömür görmek istediğimiz fotoğraflarımız Instagram hesaplarımızda yer alırken, 7 saniyede kaybolan resimler veya videolar Snapchat hesabımızda yer alıyor. Profesyonel hayatımız e-maillerle, telefon görüşmeleriyle ilerlerken, sosyal hayatımızı Facebook, Twitter, Swarm gibi onlarca farklı ağlarda paylaşıyoruz.
Hayatımızın birçok sayıda sosyal ağa bölündüğü 21. yüzyılda, insanlar ile tanıştığımızda gerçekleştirdiğimiz küçük bir tokalaşma bile büyük bir önem taşıyor. Her tokalaşma tanıştığımız insanlarla bağlantı kurmamızı sağlıyor. Bizde Socio’yu geliştirirken, insanlarla sosyal ağlardan bağlantı kurmayı tokalaşmak gibi doğal, basit ve hızlı bir sürece dönüştürmek istedik.
Antalya’da katıldığım oryantasyon kampında 25 kişilik bir ekibin, birbirleriyle tek tek sosyal ağlar üzerinden eklemeye çalışması sonucu Socio konsepti aklıma geldi. Sosyal medya sektörünün bu denli geliştiği devirde, bu probleme uygun bir çözüm bulmamız gerektiğini düşünerek, ekibimi kurdum.
Gelir modelinizden bahsedebilir misiniz?
Socio ne Amerika’da ne de Türkiye’de henüz gelir elde etmek amacıyla kullanılmıyor. Yakın gelecekte hayata geçireceğimiz gelir modelimiz, kullanıcıların uygulama kullanımları arasında farklılıklar bulunmasından dolayı Amerika ve Türkiye için farklı olabilir. Amerika’daki gelir modelimizi “ veri dağıtım” yöntemiyle yani; kullanıcılar tarafından yaratılan veriler üzerinden sağlamayı planlıyoruz. Ancak Türkiye için farklı bir model belirleyebiliriz.
Türkiye’deki kullanıcıların platformunuza geri dönüşleri nasıl oluyor?
Türkiye ‘de küçük bir pazarlama denemesiyle başladık. Hesap sayıları 10 gün gibi kısa bir süre içerisinde 40 bine ulaştı ve kullanım oranları da her geçen gün arttı. Socio kullanıcıların vakit geçirdiği bir uygulamadan çok, kullanıcıların ihtiyaç anında kullandığı uygulamalar kategorisinde yer alıyor. Özellikle Türkiye’deki kullanıcıların Socio’da vakit geçirme sürelerindeki yüksek oranlara şaşırıyoruz.
Socio’nun hedefleri nelerdir? Türkiye’de nasıl bir strateji yolu izleyeceksiniz?
Türkiye’deki hedef kitlemizin büyük bir çoğunluğu sosyal medyayı aktif kullanan üniversite öğrencileri. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz pazarlama verilerini analiz ettikten sonra sosyal medya üzerinde üniversitelerde kuracağımız takımlar ile birlikte hızlı bir şekilde kampüslerde ilerlemeyi planlıyoruz.
Amerika’da küresel bir şirket ile şu an bir yatırım anlaşması üzerinde çalışıyoruz. Eğer başarılı bir anlaşma yapabilirsek, ürün geliştirme ve pazarlama konusunda hem Amerika hem de Türkiye için büyük adımlar atacağımızdan eminiz.