Software AG’den veriye derin dalış
İş süreçlerinde en iyiyi yakalamanın veriye hükmederek gerçekleşeceğine inanan Software AG, bellek içi teknolojilere yöneldi.Bu yıl ‘iş süreçlerinde mükemmellik’ konusunu farklı bir bakış açısıyla ele almaya başlayan Software AG, bellek içi teknolojiler ve süreç zekâsı konularına eğildi. İstanbul ve Ankara ofislerinde 30 kişilik bir ekiple yönetilen operasyonlarda bu yıl geçtiğimiz yılki hedefinin üzerinde büyüme kaydeden şirket çözüm sağlayıcı rolünü oynuyor. Geçtiğimiz günlerde ataması gerçekleştirilerek görevine başlayan Software AG Türkiye Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Gökhan Arıksoy, Software AG’nin bir çözüm altyapısı sağlamanın ötesinde iş uygulamalarına da yöneleceğini dile getirerek, “Bankacılıkta kredi yönetimi ve sigortacılıkta hasar yönetimi gibi bazı hazır süreçleri ele alan çözümler sunmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bir danışmanlık ekibimiz var. Bunu aktif bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Proje yönetimi ve proje sahipliği konularında rol alan Software AG, diğer taraftan iş ortakları ekosistemini de geliştirecek” dedi.
Süreç bazında analiz mümkün
Software AG’nin Türkiye’deki operasyonlarından bahseden Arıksoy, bir bankada kullanılan süreç zekâsı çözümü üzerinde durdu. Bankanın, süreç bazında analiz yapma imkânına kavuşturan bu çözümün Volkswagen’in Toureg araçlarının üretimi konusunda yaşanan sıkıntıların tespit edilmesi ihtiyacından doğduğunu dile getiren Arıksoy “Volkswagen bu çözümle ‘şu parçaların kullanıldığı, şu ustanın yaptığı veya şu üreticiden gelen civataların kullanıldığı araçlarda sorun var’ deme imkânına kavuştu. Bankada ise artık bir müşteriyle ilgili sorunun hangi aşamada çıktığına yönelik analiz yapmak mümkün” dedi.
Veriye hükmetmek asıl konu
“En iyi uygulama geliştirme mimarisini ve yazılımlarını kullansanız bile arka tarafta çok büyük bir veriniz varsa performansınız düşüyor. Verinin diske yazılması ve okunması sırasında oluşan bekleme süreleri uygulamanın performansını azaltıyor” diyen Arıksoy artık bellek içi teknolojisi sayesinde veriyi bellek çipleri içinde saklayarak veriye erişimi kat kat hızlandırmanın mümkün olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: “Bu, herhangi bir uygulamanın veri arayışı içine girdiğinde sonuca milisaniyelik bir sürede ulaşabilmesini sağlıyor. Bu da iş sürecinin mükemmelleşmesi anlamına geliyor. Bugün bir bankanın 5 yıllık verisinin bir bellek çipine sığdırılabilmesi ve bunlar üzerinde saniyede analiz yapılabilmesi mümkün.”
Gerçek zamanlı raporlama
Eskiden gün içinde yapılan bankacılık işlemlerinin, ancak akşam paydosundan sonra kullanılabilir veriye dönüştürülebildiğini hatırlatan Gökhan Arıksoy, bunun, verinin ancak bir sonraki gün raporlanabilmesi veya farklı süreçlerde değerlendirilebilmesine neden olduğunu vurguladı. “Şimdi ise günün herhangi bir saatinde o ana kadarki tüm işlemler için raporlama yapmak mümkün hale geldi” dedi. Arıksoy, büyük bankalar, sigorta şirketleri, telekom operatörleri ile sosyal güvenlik kurumları, maliye gibi kurumlarda bu teknolojilerin büyük katma değer sağlayacağına inandıklarını söyleyen Arıksoy, tüm işlemlerin artık çevrimiçi sisteme sahip olduğunu, bu sistemin bu yüzden anlık sorgulamalarda kolaylık sağlayacağını belirtti.