Soğuk siber savaş başladı mı?
8 Nisan 2010 tarihinde dünyadaki tüm internet trafiğinin %15 i, Çin'in müdahalesi ile 18 dakika süreyle Çin Telekom üzerinden gerçekleşti. Bu sırada birçok önemli kuruma ait elektronik postalar da Çinlilerin eline geçmiş oldu. Çinli makamların bu işe resmi olarak bir kaza demiş olmasına rağmen, kamuoyu bunu böyle algılamadı ve bilinçli bir şekilde yapıldığına inandı. Aslında bu tahmin edilen bir çalışmanın belki de ilk büyük çaptaki denemesiydi.
McAfee firmasının yılda bir kez yayımladığı raporda Amerika İstihbarat ve Araştırma Merkezinin Müdürü James Mulvenon'un ''Siyasi ve askeri amaçlarla siber saldırıyı ilk kullanacakların Çinliler olduğu'' yönündeki ifadesi bu konuda dikkatlerin halen Çin üzerinde olduğunu gösteriyor. Aynı raporda güvenliğe ilişkin en büyük tehditlerden birinin, gelecek on yılda bilgisayar sistemleri üzerinde bir ''siber soğuk savaşın'' olacağı belirtiliyor. Yine bu rapora göre istihbarat örgütleri de diğer devletlerin bilgisayar ağlarını sürekli yeni tekniklerle sınıyor.
Bu saldırılara bilindiği kadarıyla ilk olarak maruz kalan ülke ise Estonya oldu. Bilindiği kadarıyla diyorum çünkü ağa sızıp da iz bırakmamak bu konuda en makbulü sayılıyor. Bu girişimde sızmakla kalmadılar saldırdırlar da. Estonya devletinin tüm elektronik sistemleri felç oldu. Hatta Pentagon da bile siber saldırı sonucu, saldırı yapılan sunucunun son çare kapatıldığını biliyoruz. Bu olaylar neticesinde ABD, Natodan konuyla ilgili bir savunma modeli oluşturmasını istemişti. NATO da Estonya'nın başkenti Tallinn de NATO siber savunma merkezi kurdu. Hatta tatbikat bile yapıldı. Tatbikatta kırmızı ekip olarak adlandırılan siber saldıranlar maalesef galip geldi. Sonuçta ABD uzmanlar komisyonu, NATO’nun maruz kalabileceği üç potansiyel tehditten birinin siber saldırı olduğunu açıkladı.
Son örnek ise komşumuz İran da yaşandı. Bugüne kadar geliştirilmiş en etkin virüs olarak kabul edilen “Stuxnet”, İran nükleer ve kritik sanayi tesislerindeki üretimi felç etti.
Tüm bu gelişmeleri biraraya getirdiğimizde dünyada soğuk siber savaşın başladığını söyleyebiliriz. Sanırım henüz sıcak değil…