Son albümlerindeki 3 boyutlu video klipleriyle dikkat çeken BADEM: “Gerçek hallerimize yakın bir görüntüyle izlenme fikri hoşumuza gitti”
Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü (BÜMK) bünyesinden çıkmış bir grup Badem. Boğaziçi Üniversiteli üç öğrenci BArış, DEvrim ve Mustafa tarafından vokal topluluğu olarak kurulmuş Badem, Barış ve Mustafa’yı halen barındırıyor bünyesinde. İlk olarak 2005’te çıkan albümleri
ve ağırlıklı olarak Karacaoğlan şiirlerinin üzerine besteledikleri şarkılarla, özellikle de
“Sen Ağlama” hitiyle geniş kitlelerin tanıdığı grubun ikinci albümü “S’onsuz” ise Şubat 2008’de Taşoda Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştı. Grup son olarak ise son albümünün çıkış şarkısı “Senin Hala Bu Kalp”e çektiği üç boyutlu video kliple gündeme geldi. Biz de fırsat bu fırsat, grup üyeleriyle teknoloji üzerine bir sohbet gerçekleştirmek istedik. İlk sorumuz doğal olarak üç boyut teknoloji üstüne oldu.
Albümünüzü ve videonuzu üç boyut kavramı altında yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Üç boyut teknolojisi sizin için ne anlam ifade ediyor?
Mustafa Kemal Öztürk: Üç boyut teknolojisi ikinci albümümüzden beri aklımızda olan bir teknoloji idi. Aslında teknolojik bir ürün ilk başta insanlara uzak hissiyat verebilir gibi bir düşünce hakimdi ama izleyenlerin bizi gerçek hallerimize daha yakın bir gorüntüyle izlemesi fikri çok hoşumuza gitti. Üç boyut teknolojisini müziğimize de 5.1 surround olarak yansıttık ve hem görsel hem de işitsel bir yakınlık kurmak istedik.
Ortaya çıkardığınız eserlerinizde teknolojinin getirilerinden yararlandınız. Kendi kişisel hayatlarınızda teknolojiyle ve bilişimle aranız nasıl? Günlük hayatınızda teknoloji kullanımınız ne düzeyde?
Doğaç Başaran: Ben aynı zamanda elektronik mühendisiyim. Kişisel hayatımda teknoloji ve bilişimi yakından takip ediyorum, her yıl muhakkak Bilişim Fuarı’nı ziyaret ederim. Bilim ve teknoloji çok ilgimi çeker. Hatta evde kendim birtakım icatlar yapmaya uğraşırım. Özellikle bilgisayar ve müzik teknolojilerini yakından takip etmeye çalışıyorum, sayısal teknolojinin gelişmesi ve profesörlerin hızlanmasıyla birlikte olanaklar artık sınırsız hale gelmeye başladı. Sayısal teknoloji yakında öyle bir hale gelecek ki, o eski analog lezzetini de yakalayacak bence.
Müziğinizde teknolojiyi hangi aşamalarda ve nasıl kullanıyorsunuz? Hangi müzik programlarını kullanıyorsunuz?
Mustafa Kemal Öztürk: Çaldığımız enstrümanlar haricinde her aşamada teknoloji kullanıyoruz. Ama ağırlıklı olarak kayıt sonrası daha büyük bir yer kaplıyor. Logic, Protools, Cubase en çok tercih ettiğimiz programlar. Çalıştığımız stüdyolarda ağırlıklı olarak bu programlar aracılığıyla kayıtlarımızı ve mixlerimizi gerçekleştiriyoruz.
O eski analog lezzetten bahsettiniz, home-studio kavramına nasıl bakıyorsunuz bu noktada, bu lezzeti yakalamada ne gibi imkanlar sunabilir ev stüdyoları?
Barış Bahçeci: Home studio, müziğin gelişimine katkıları yadsınamayacak bir kavram bence. Özellikle amatör müzisyenlerin hem müziğe bakış açılarını hem de müzisyenliklerini geliştirmeleri için inanılmaz pratik kullanım alanları sağlıyor. Kendi demonuzu kendiniz yapabilir, müzik teknolojisinin mantığını öğrenebilir, deneme yanılma yöntemiyle güzel soundlar yakalayabilirsiniz. Buna kendi evinizdeki küçük bir müzik laboratuarı gözüyle bakabilirsiniz. Tüm bunlar tabii ki profesyonel müzisyenler için de geçerli. Hatta bazı profesyonel kayıtlar dahi iyi bir home studio2da alınabilir, düzenlemelerin taslakları çıkarlabilir, editting işlemleri yapılabilir. Bunlar maliyetleri aşağıya çekerken zaman kısıtlaması olmadan rahat bir çalışma ortamı sağlayacaktır. Ancak şu tehlikeyi de unutmamak gerekir. Günümüzde profesyonel olan müzisyenler albüm üretim aşamasındaki masraflarını düşürmek için ister istemez home studio’lardan da faydalanıyorlar. Bu bir yere kadar anlaşılabilir. Ama iş profesyonel albüm kaydında hem performans sergilerken hem de kaydınızı da kendinizin almanızı da kapsıyorsa, bu işin kalitesinin oldukça düşmesine sebep oluyor. Gerçek anlamda iyi bir kayıt stüdyosu her zaman en iyi performansınızı göstermenizi gerektirir. İşini bilen ses mühendisleri ve iyi ekipmanlar sizin sadece müziğinize ve performansınıza konsantre olmanızı sağlayacaktır. Bu sağlanamıyorsa zaten o stüdyoda çalışmanızın bir anlamı yok. Bir de profesyonel diyebileceğim home-studiolar var. Galiba en güzel ve rahat çalışma ortamları bu tür yerler.
İnternetten mp3 indirme konusu yıllardır müzik dünyasının gündeminde. Peki Bademin bu işe bakışı nasıl?
Mert Özdemir: İnternet eserlerinizin duyulup yayılması konusunda oldukça etkili bir platform. Ancak gerekli yasal düzenlemelerin de yapılması lazım beraberinde tabiki. Çünkü aksi takdirde ne sanatçıların ne de bu işin arka planında çalışan onca kişi ve kurumun bu işten ekmek yemesi mümkün. Diğer taraftan yinede ben CD’nin kıymetli olduğunu ve sizi gerçekten takip eden insanların o CD’yi satın alacağını düşünüyorum. Çünkü sadece şarkılar değil, tüm fotoğraf ve içeriğiyle sanatçının kendisini bir bütün olarak ifade ettiği bir medya sonuçta CD ve sanatçıyla veya şarkılarıyla duygusal bir bağı olan herkesin böyle bir medyayı fiziken elinde tutabilmenin, kartonetini inceleyebilmenin keyfini yaşamak isteyeceğini düşünüyorum. Ben şahsen öyle yapıyorum.
İnternet insanların dinleyicilerin hareketlerini, tutumlarını değiştiriyor. Örneğin kapak konusu, birçok kişinin emek verip özenle hazırladığı kapaklar. Sizin için albüm kapaklarının önemi nedir?
Emre Yıldız: Albüm kapaklarını hazırlarken oldukça titiz davranıyoruz, içimize sinmeyen kapağı asla kullanmıyoruz. Albüm kapağı bizim için albümün rafta dikkat çekmesini sağlayan bir öğeden çok albümü tek başına temsil eden bir simge. Yani bizim albümlerimizin kapağına bakarak içeride nelerle karşılaşacağınızı tahmin edebilirsiniz. Bizim albüm kapaklarımızda, şarkılarımızda da sürekli değindiğimiz aşk, ayrılık, umut, özlem, ölüm gibi temaları bulabilirsiniz.
Nasıl bir teknoloji icat edilmesini isterdiniz veya “keşke şöyle bir teknoloji icat edilse” dediğiniz bir teknoloji var mı?
Mert Özdemir: Maddeyi direk su buharına çeviren bir cihaz yapılsa mesela çok güzel olur. Dünyayı bütün bu türlü kirlilikten başka türlü arındıramayacağız galiba.
“Büyük müzisyenlere bakarsanız hep teknolojinin gelişimiyle başabaş gitmişlerdir”
Etkilendiğiniz müzisyenler arasında teknolojinin müziklerinde ön planda olduğu isimler var mı?
Barış Bahçeci: Müzik tarihini etkilemiş büyük müzisyenlere bakarsanız hep teknolojinin gelişimiyle başabaş gittiklerini görürsünüz. Örneğin ilk 4 kanal kaydı The Beatles yapmış, Pink Ployd inanılmaz sesler keşfederek rock müzik için yeni bir sayfa açmış ve bunu sahneye de taşımış, MJ sayısal teknolojiyi hem işitsel hem de görsel anlamda son olanaklarına kadar zorlayarak bu alanda çalışanlardan imkansızı imkanlı hale getirmelerini sağlamıştır. Zaten yaratıcı bir sanatçıysanız bu ister istemez kullandığınız teknolojiye de yansıyor. Bizim etkilendiğimiz müzisyenlerde dahil olmak üzere örnek çok fazla, ama işin özünde müzik, ritim ve duygular vardır. Müzik iyi değilse teknoloji kullanımının hiçbir anlamı olmadığını da vurgulamak gerekir.
“Star Wars hayranıyım ve oyununu oynamaktan büyük haz alırım”
Bir müzisyen olarak teknolojik cihazlar sayesinde her yerde müzik dinler misiniz?
Doğaç Başaran: Hem Ipod hem de Iphone kullanıyorum, yolda spor yaparken hatta ders çalışırken bile sürekli müzik dinlerim. Dinlediğim müzikler ise çok çeşitlidir yerine ve zamanına göre. Örnegin zor bir işle uğraşıyorsam daha motive edici parçaları tercih ederim veya albüm kaydı dönemlerinde sadece kendi parçalarımızı dinlerim artık her ayrıntısıyla içime işleyene kadar dinlerim. Playstation’ı da çok sevmekle beraber kablosuz kontrolü olan Nintendo Wii’yi tercih ediyorum. Oyunların fiziksel hareket gerektirmesi benim daha çok hoşuma gidiyor. Ben ciddi bir Star Wars hayranıyım ve onun oyununu oynamaktan her zaman buyuk haz alırım. Ama futbol oynamak için bence Playstation her zaman tercih edilir.
“Web sitemiz yeniliyor, bademağacı forum sitemizle de sürekli ilgileniyoruz”
Web sayfanızla ilgileniyor musunuz, düzenli olarak giriyor ve hayranlarınızla çevrimiçi iletişim kuruyor musunuz?
Emre Yıldız: Web sayfamız şu an yenilendiği için oradan bizlere erişim pek mümkün olmuyor. Ancak site aktif olduğu zaman biz de aktif bir şekilde kullanıyoruz. Ayrıca bademagaci.com