Sony sorunlarla boğuşuyor
60 yıllık tarihinde ilk kez Japon olmayan ve ABD’de sekiz yıl Sony’nin başkanlığını yürüten Güney Galler doğumlu Howard Stringer bu şirketin CEO’su olarak Tokyo’da görevine 2006 yılında başlamıştı. Aradan geçen altı yıl süresince Stringer’in Sony’de Japon kurumsal geleneklerine uymayan bir yönetim biçimini uygulamasının getirdiği yenilikler ve iyileşmelere karşın bazı sorunlardan Sony’nin henüz kurtulamadığı görülüyor. Sony’den yapılan açıklamaya göre Mart ayındaki doğal felaketlerin ardından tedarik sistemlerindeki çok ciddi sorunlar ile beraber şirketin son mali yılındaki zararı son üç yıl üstüste ve 16 yıl içinde en büyüğü olmak üzere 3.2 milyar dolara ulaştı.
2013 yılına dek görevinde kalması beklenen Stringer birçok ürünlerin maliyetlerinde büyük indirim sağlarken Sony’nin efsane ürünü Walkman’in sayısal müzik çağına ayak uyduramadığı nedeniyle müzik dünyasından çekilmesi büyük hayal kırıklığı yarattı.
Sony geleneklerine dayalı olarak son zamanlara dek ürünlerinin tümünü kendi tesislerinde üretme yolunu seçmiş olup Stringer şimdi bu yönteme son vermeye çalışıyor. Araştırma, geliştirme ve pazarlamaya daha yoğun odaklaşma amacı ile üretim için dışkaynak kullanan Apple’ı örnek alan Sony de aynı yolu izlemeye başladı. Son olarak televizyon üretiminin yüzde 60’ı bir Tayvan şirketine verilirken Sony ile özdeşleşmiş popüler Trinitron televizyonu üreten ancak verim sağlanamayan üretim merkezleri de kapatılmış bulunuyor.
63 yaşında Stringer’in izlediği diğer bir yol da gene Japon şirketlerinin geleneklerine ters düşen bir uygulama ile yetenekli genç çalışanları daha fazla yetki ile daha sorumlu mevkilere terfi etmelerini sağlamak oluyor. Son olarak 2013 yılında Sony’nin CEO’su olmak üzere 50 yaşında bir yöneticinin Stringer’in halefi olarak atanması Japonya’da olağanüstü bir olay sayılıyor.
Sony’nin işletme yöntemlerinde yapılan son değişiklikler ile mobil telefon ve video oyunları kara geçerken televizyon satışları düşen fiyatlar ile yüzde 44 büyümesine karşın bu gelişmenin şirket karına olumlu bir etkisi olmadı. Öte yandan şirket bu yıl içinde Ar-Ge ve yatırım bütçelerinde büyük artışlar yapılacağını açıkladı. Ancak 2011 yılında bir atılım yapmayı planlayan Sony’nin işleri deprem nedeniyle tersine döndü. Kuzey Japonya’da ağır hasar gören 10 tesiste üretim uzun süre dururken tedarik zincirinde büyük sorunlar yaşanması Sony’nin planlarını altüst etti.
Bu sorunlara ek olarak yaklaşık iki ay evvel bilgisayar korsanlarının saldırısına uğrayan Sony’nin PlayStation ağının devre dışı kalması ve bu saldırı yüzünden onlarca milyon kredi kartı numaralarının ve kişisel verinin sızması Sony’nin beklemediği bir sorun oldu. Şimdi Sony bu gibi saldırıları önlemek için Japonya dışında pek çok güvenlik kuruluşları ve hatta FBI ile işbirliği yapmaya başladı.
Sony’nin içinde bulunduğu bu sorunların çözümü için yoğun bir çaba harcanırken dünyanın en büyük elektronik devlerinden biri olan bu şirketin iyimser bir öngörü ile Nisan ayında başlıyan mali yılın sonunda 1 milyar dolara yakın net bir kar planlandığı da açıklanmış bulunuyor.