SOPA’yı kırdık!
SOPA, yani ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan “Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası” (Stop Online Piracy Act) tasarısı geri çekildi. SOPA’nın Senato’daki karşılığı PIPA, “Fikri Mülkiyeti Koruma Yasası” (Protect IP Act) da öyle. Her iki tasarının da “bildiğimiz haliyle internetin ölümü” anlamına geldiğini daha önce bu köşede yazmıştım. Tasarılara karşı sivil inisiyatiflerden yeni ekonomi şirketlerine, kullanıcılardan aktivist gruplara çok geniş bir cephe oluştuğunu ve tasarıların ABD’nin hukuksal yetkisini küreselleştirdiği için protestonun küreselleştiğini de.
Sonunda 18 Ocak 2012’de şimdiye kadar görülmüş en büyük çevrimiçi protesto eylemi gerçekleştirildi: Yüzbinlerce web sitesi greve giderek kendilerini karattılar. Türkiye’den de “internet tutulması” adı altında destek gelen bu küresel eylem sonucunda 10 Milyonu aşkın imza ve 3 milyonu aşkın e-posta kongreye gönderildi. Her iki etiket de sosyal medyada dünya trendi haline geldi. Eylemin hemen öncesinde Obama yönetimi tasarılardan desteğini çektiğini açıkladı. Kongre ve Senato’da tasarılara karşı çıkan temsilci sayısı eylem öncesin de sadece 3 iken, eylem sonrasında 33 oldu ve tasarıların görüşülmesi iptal edildi. Şimdiden, DNS ve IP engelleme, alan adlarına el koyma, kara listeler oluşturma, arama motorlarında endekslenmenin önlenmesi gibi konuların geri çekileceği konuşuluyor.
Bu, MPAA (Motion Picture Association of America) ve medya endüstrisi başta olmak üzere telif lobileri için ciddi bir yenilgi anlamına geliyor. Ama yenilgiyi kabullenip geri çekileceklerini düşünmek saflık olur. Tasarıların tartışılması sırasında ilginç ayrıntılar su yüzüne çıktı. Telif ihlali yüzünden uğradıkları zarar olarak açıkladıkları 58 Milyar doların sadece 446 milyon doları gerçekten bu nedenle kaybedilmiş; geri kalanı kendi atıl iş modelleri buharlaşmış (http://www.techdirt.com/articles/ 20120104/04545217274/cato-institute-digs-into-mpaas-own-research-to-show-that-sopa-wouldnt-save-single-net-job.shtml).
Dolayısıyla, lobinin internete saldırmasının asıl nedeni, yeni ekonomiyi, yani rekabeti durdurup eski haksız kazançlarına geri dönmek. Ama bu sefer karşılarına aldıkları cephe çok büyük. Öte yandan bu lobinin ABD Kongre ve Senato’sundaki satın alma gücü sorgulanmadıkça bu tip absürt girişimlerle daha çok karşılaşacağımız açık. Muhalefetin ABD’de kampanya finansman reformu talep edenlerle birleşmeye başlaması ise umut verici (http://unitedrepublic.org/ ve http://rootstrikers.org/)