Sosyal ağlarda itibarı korumanın yolu hazırlıklı olmaktan geçiyor
Şirketler için kurumsal itibarı sosyal ağlarda da yönetmek çağımızın bir gerekliliği haline geldi. Bu konuda eNroll Yönetici Ortağı Akgün Yardımcı ile konuştuk.
Çevrimiçi itibar ve erişilebilirlik yönetimi temel faaliyet konuları olan eNroll Yönetici Ortağı Akgün Yardımcı ile kurumsal sosyal medya yönetiminin gereklerini konuştuk.
n Her şirket sosyal medyada yer almalı mıdır?
Müşterileriniz, potansiyel müşterileriniz ya da rakipleriniz sosyal medyayı kullanıyor ise kurumsal olarak sosyal medyayı kullanmak artık şart diyebiliriz. Sosyal medyanın kullanım şekli, yönetim metodu, kuruma, ürünlere hizmetlere göre farklılaşabilir tabii ama eğer sizin ürün ya da hizmetlerinizle ilgilenen ya da ilgilenmesini istediğiniz kitle sosyal medyada var ise siz de olmalısınız.
“Hedef kitleyi net tanımlamak şart”
n Şirketler hangi sosyal medya mecrasında ve nasıl bir çizgide yer alacaklarını nasıl belirlemeliler?
Öncelikle ulaşmak istenen kitleyi sağlıklı ve net bir şekilde tanımlamak gerekli. Hedef kitle belirlendikten sonra, hangi sosyal ağların kullanılacağı ve bunların nasıl kullanılacağına karar verilebilir. Kurumlara özellikle bu noktada kendi içlerinde bir sosyal medya ekibi kursalar dahi bir ajans ile ya da bir danışman ile çalışmalarını öneriyorum.
Sosyal ağların takipçilerinizle ve beğenenlerinizle etkileşime geçmenizi gerektiren mecralar olduğunu unutmamak çok önemli. Dolayısıyla bu tür bir operasyonun iş yükünü karşılayabilecek bir ekip olmalı. Markanızın, kurumunuzun yer almasına karar verdiğiniz ağın hakkını verebilmek gerekli.
n Sosyal medyadan elde edilen müşteri bilgilerinin şirketin pazarlama stratejileri için önemi nedir?
Kullanıcıların zaman zaman sosyal ağlarda bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yanlış veya eksik bilgi verseler de bu değerli veriler üzerinde ciddi veri madenciliği yapılabilir.
Sosyal medya kanallarında uygun bir bütçe ile daha çok kişiye erişmek mümkün. Etkili sosyal medya, çevrimiçi bir topluluk oluşturarak web sitenize trafik yönlendirebilir, erişim bazında reklam giderlerini düşürebilir, marka bilinirliğinizi, satış fırsatlarınızı ve satışlarınızı artırabilir, müşterileriniz ile etkileşime geçebilir, müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz. Ve bunların hemen hepsini ölçebilir, elde ettiklerinizi tekrar bir pazarlama faaliyetinde kullanabilirsiniz.
n Sosyal medya krizlerine gereken önem veriliyor ve doğru yönetiliyor mu? Şirketlere neler öneriyorsunuz?
Maalesef bu kadar çok kriz olmasının sebeplerinden biri de bu krizlerin genelde iyi yönetilememesi. Kriz durumları için olabildiğince hazırlıklı olmak gerekli. Kurumların krizlere hazırlıklı olması anlamında yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz: Kurum çalışanlarının sosyal ağların kullanımı konusunda eğitilmeleri iyi bir başlangıç olacaktır. Kurumun genel hatları belirleyen bir sosyal medya politikaları belgesi olması faydalı olacaktır. Sosyal ağlarda kurum hakkında, markaları, ürünleri hizmetleri hakkında doğrudan ya da kamuya açık bir şekilde yapılan yazışmaları takip etmek olası bir krizi baştan yönetmenizi büyümeden sonlandırmanızı sağlayabilir.