“Sosyal Duvarları Yıkalım”
2012 yılından beri Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği’nde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Alev Zehir Tunçbilek ve Abdullah Oskay derneğin devlet korumasında yetişen bir grup idealist genç tarafından kurulduğunu kaydedip devlet korumasında kalan çocuklar ve ayrılan gençlerin eşit, ayrımcılığa uğramadan hayata atılması vizyonuyla çalışmalar gerçekleştirildiğini belirttiler ve dernek hakkında şu bilgileri paylaştılar: “Derneğimizin başlıca amaçlarından biri; devlet korumasında yetişen çocuk ve gençlere ilişkin olumsuz söylemlerle mücadele etmek. Hem kendi tecrübelerimiz hem de akademik çalışmalar, devlet korumasında kalan çocuk ve gençlere ilişkin olumsuz söylemler olduğunu gösteriyor. Bu durum çocuk ve gençlerin bilinçlerini yaralıyor, toplumsal dışlanmaya neden oluyor. Kardeşlerimize; acıma, korku ve merakla karışık bakış açısı da onların kendilerini toplumsal hiyerarşinin en altına koymalarına ve kendi potansiyellerini gerçekleştirememelerine yol açıyor. Çok önemli bir nokta da; bu çocuklar ve gençler toplum ve medya tarafından suça meyilli ve sinirli olarak gösteriliyor. Aslında gerçekler bundan farklı. Devlet korumasında yetişenler arasında eğitim ortalaması ülke ortalamasının iki katı. Bu çocuk ve gençlerin çoğu birçok farklı alanda kendilerini ülke ortalamasının çok üzerinde yetiştiriyor. İçlerinde sanatçılar var, olimpiyatlarda altın madalya alanlar var, mülki amirler, komedyenler var. Peki bizler neden burada yetişenleri toplumun sadece kaynaklarını sömüren kimseler gibi görüyoruz? Onları niye hep olumsuz söylemlerle anıyoruz? Yuva çocuğu, yurt çocuğu gibi kelimeleri neden hep olumsuz olarak algılıyoruz?”
Özellikle basın mensuplarına görev düşüyor
Tam da bu noktada devreye girdiklerini kaydeden Tunçbilek ve Oskay, Sosyal Duvarları Yıkalım Projesi’ni anlattılar: “Amacımız kısa ve net: Yuva ve yurt kelimelerinin olumsuz anlamlarla dolu içini boşaltıp, olumlu anlamlarla yeniden doldurmak. Devlet korumasında yetişenlerin toplumun alanı değil vereni olduğunu göstermek. Bizlerin ekonomik ve sosyal fayda ürettiğini göstermek. Olumlu örnekleri kamuoyunda daha fazla ön plana çıkarmak. Kolektif bilinci dönüştürmek, önyargıları kırmak. Toplumla yurt çocukları arasında sosyal duvarları yıkmak istiyoruz. Biz de Sosyal Duvarları Yıkalım Projesi’yle önümüzdeki engelleri aşmak, devlet korumasındaki çocukları ve gençleri yalnızlaştıran, sosyal dışlanmaya neden olan medya ve kamuoyundaki olumsuz söylemleri ortadan kaldırmak için yola çıktık. Gerçekte sayısız başarı hikayesine imza atan bu çocuklarımızı ve gençlerimizi güvensizliğe sürükleyen, yaralanmış bilinçlerle onları yarı yolda bırakan önyargılarımızı silmek için hepimize görev düşüyor. Özellikle de basın mensuplarına.”
Kamuoyunda farkındalık yaratmak istiyoruz
Tunçbilek, Sosyal Duvarları Yıkalım Projesi’nin 2 Eylül 2013’te başladığını dile getirerek ilk etapta Ankara ve İstanbul’da uygulandığını belirtti. Alev Zehir Tunçbilek, “Daha önce de vurguladığımız gibi projenin ana amacı devlet koruması altında yetişen çocuk ve gençlere yönelik toplum ve medyadaki olumsuz algının değiştirilmesi. Sabancı Vakfı finansör oldu. Projenin hedefleri ise şöyle: Medya taraması yapılarak etiketleme örnekleri, olumsuz söylem ve haberler tespit edilecek. Örneklerin analiz edilmesi sonucu bir rapor hazırlanacak. Rapor geleneksel medya, kamu ve STK temsilcileriyle paylaşılacak. Sosyal medyada kapsamlı bir kampanya başlatılacak. Projeyle, devlet korumasında kalan çocuk ve gençlere ilişkin olumsuz söylemlerle mücadele edilecek, bilinçli ya da bilinçsizce yapılan bu olumsuz söylemlerin içerikleri, farklı branşlardan uzmanlarca analiz edilerek olumsuz söylemlerin içeriği hakkında kamuoyunda farkındalık artırılacak. Olumlu söylemler ise, proje süresince pekiştirilerek birleştirici ve ortak bir dil oluşturulacak. Olumlu söylemler içeren haberlerin yaygınlaştırılması ve hazırlanacak ‘Doğru Sözlük’ ile bu çocuk ve gençlere karşı kullanılan dilin olumlulaştırılması sağlanacak. Ayrıca, yurtlarda yetişmiş ve başarılı olmuş kişiler devlet korumasında kalan kardeşlerine rol model olması amacıyla paylaşılacak. ‘Başarı Öyküleri’ ile de, devlet korumasında yetişen çocuk ve gençlerin özgüvenleri artırılacak. Sosyal Duvarları Yıkalım Projesi hakkında daha detaylı bilgi almak için www.sosyalduvarlariyikalim.org adresini ziyaret edebilir, sosyal ağlarda projeye aktif katılım sağlamak için de www.facebook.com/sosyalduvarlariyikalim ve www.twitter.com/duvarlarahayir hesaplarını takip edebilirsiniz” açıklamasını yaptı.