Sosyal medya gençliği
Gençlik üzerine araştırmalar yapan Youth Insight’ın Türkiye’de sosyal medya araştırma sonuçlarına göre “her 10 gençten 9’u sosyal medyada.”
Liseli 500 ve üniversiteli 500 öğrenciden sağlanan verilerden özetler:
• Bir haftada 50 saati sosyal medyada geçiriyorlar.
• Haftada ortalama 6 gün Facebook’a, 5 gün Twitter’a giriyorlar.
• Her 10 gençten birinin kendi blogu var. Blog sahipleri haftada ortalama 2 kez paylaşım yapıyor.
• Üniversite öğrencilerinin ortalama arkadaş sayısı 400. Liselilerin 439. Facebook’ta ortalama 415 arkadaşları var. Bir markanın sadece 2,500 kişiyi bir araya getirerek 1 milyon kişiye ulaşma imkanı doğuyor.
• Üniversite gençliğinin yüzde 71’i en çok 20-02 arası Facebook’a giriyor. Lise gençliğinin yüzde 67’si 16-24 arası Facebook’ta. Bir marka, bu saatlerde gençleri yakalayabilir.
• Sosyal medyada markalara dair olumlu-olumsuz yorumlar her iki gençten birini etkiliyor. Olumsuzlardan etkilenme oranı daha yüksek.
Geçen yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri “bir haftalarını interneti kullanmadan geçirme” denemesi yapmıştı. Ders araştırmaları, bürokratik işlemler ve acil durumlar dışında internet kullanmadan bir hafta geçirmeye kalkıştılar. Ama daha ilk saatlerde Facebook ve Twitter’a giremedikleri için “sosyal hayattan ve haberlerden uzaklaşma” sorunları yaşamaya başladılar.
Bu denemenin bilimsel bir yöntemi yoktu. Sadece gözleme bağlıydı. Ama gözlemle bile anlaşıldı ki gençler için sosyal medya, artık olmazsa olmaz. Varlıkları, benlikleri, kimlikleri, kendilik duyguları, kısacası onları “o kişi” yapan bütün psikolojik öğeler, sosyal medyayla tanımlanıyor.