Binali Yıldırım’dan 4G sürprizi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4G ile ilgili çalışmaların birkaç ay içerisinde tamamlanacağı müjdesini verdi.
Turkcell’in Geleceğe Yazanlar Projesi için düzenlediği basın toplantısında bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 4G’den sosyal medyaya kadar çeşitli önemli açıklamalarda bulundu. 3G’nin Türkiye’ye diğer ülkelere göre geç girmesinin teknolojiyi çok iyi kullanma avantajı sağlayarak diğer ülkelerden çok daha iyi bir altyapıya sahip olunmasını sağladığını belirten Yıldırım, 4G’de 3G’den çok farklı bir yaklaşım izleneceğini belirtti. Buna göre 4G’de operatörler altyapı konusunda birlikte çalışacaklar. Yıldırım, “Operatörler aynı altyapı üzerinden hizmet verecekler, ürün ve hizmetleri ile birbirlerinden farklılaşacaklar” dedi. Yıldırım ayrıca 4G ile ilgili son aşamaya gelinen çalışmaların birkaç ay içerisinde tamamlanmasını beklediğini belirtti.
Gelecek mobilde
Yıldırım, 2004 yılında bakanlığının ilk zamanlarında İrlanda’da katıldığı bir toplantıyı anlattı ve geleceğin mobilde olduğunu vurguladı: “Toplantıda gelecek mobil de mi, gelecek sabit telefonda mı?' diye hararetli tartışmalar yaşanıyordu. Söz aldım, yeni bakanım, heyecan dorukta. Ne tartışıyorsunuz dedim. Milletin evdeki telefonunun kablosunu uzatıp sokakta dolaşacak hali yok. Gelecek mobildedir”
M2M kilit teknoloji
Geçtiğimiz aylarda M2M ile ilgili çok önemli gelişmelerin olduğunu belirten Yıldırım, önümüzdeki 10 yıl içerisinde telekom sektörünün gelişmesinde büyük rol oynayacağını söyledi. Geçtiğimiz aylarda alınan kararlarla M2M ile ilgili özel iletişim vergisi kaldırılmış ve birden fazla sim kartla tek numara kullanılabilir hale gelmişti. Buna göre aynı anda veri aktarımı yapmayan sim kartlar tek numaraya sahip olabiliyor. Böylece kıt olan numara kaynakları daha verimli bir şekilde kullanılabiliyor. Son zamanlarda M2M cihazlarında yurtdışı kaynaklı sim kartların kullanıma başlanması bu düzenlemeyi zorunlu kılmıştı.
Yerli telefon üretiminin cari açığın önlenmesinde kilit rol oynadığının altını çizen Yıldırım, Turkcell, Vestel ve Gençcell’in yerli telefonla ilgili çalışmalarını desteklediklerini söyledi. Yıldırım, “Yerli telefon üreten şirketlere destek veriyoruz. Cari açığın azalmasında yerli üretim telefonlar çok önemli. Yurtdışından ithal edilen telefonlar cari açığımızın neredeyse yüzde 10’unu oluşturuyor. Ne kadar yerli telefon yaparsak o kadar kar.” dedi. Yapılacak düzenlemelerle yurtdışından ithal edilecek telefonlardan vergi alınmaya devam edeceğini, yurtiçinde üretilen telefonlardan ise vergi alınmayacağını vurgulayan Yıldırım, yerli üreticilere gereken desteğin sonuna kadar sağlanacağını söyledi.
İnternet ve sosyal medyaya düzenlemeler yolda
Önümüzdeki haftalarda çıkacak olan torba yasada internet ve sosyal medya ile ilgili düzenlemelerin olduğunu anlatan Yıldırım, yasakçı zihniyete sahip olmadıklarını ama internette özgürlüğün önüne geleni tehdit ya da küfür etme yeri olmadığını belirtti. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Gerçek dünyada suç olan şeyler sanal dünyada da suçtur. İnternet ve sosyal medya nefret yeri değil. İnternetin daha barışçıl bir yer olması için çalışmaya devam edeceğiz. Bu yönde düzenleme çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki haftalarda tamamlanmasını bekliyoruz”. Yasanın bir diğer önemli tarafı ise Türkiye’de veri merkezi işletmelerinin önünü açacak düzenlemelere sahip olması. Yasanın çıkması ile birlikte veri merkezi açmak isteyenler teşvik edilecek ve daha rahat çalışma ortamı bulacaklar.