Sosyal paylaşıma reklam?
Twitter, Facebook, LinkedIn ve benzeri gerçek-zamanlı içerik sitelerindeki verilerin yenilenmesi, meğerse günde 30 milyon dolar, yılda 11 milyar dolar kazanç sağlayabilir(miş).
Bu açılış cümlesi, “Information Processing and Management” adlı akademik derginin 8 Şubat 2011 tarihli çevrimiçi sayısında yayınlanan 16 sayfalık bir araştırmanın can alıcı özeti. Araştırmayı Pennsylvania State (Eyalet) Üniversitesinden Bernard Jansen ve arkadaşları yaptılar.
Tekrar başa dönersek, araştırma şunu diyor: 190 gün süreyle, Collecta adlı (şu sırada faaliyeti durmuş olan) gerçek-zamanlı arama motoruna sorulan sorular Google Adwords Trafik Tahmini sistemiyle incelendiğinde, bu soruların “ekonomik fayda” sağlayacağı anlaşıldı. Araştırmacıların yaptığı hesaba göre 1 milyon 5 bin 296 soru içinden 297 bin 392 tanesi (yüzde 30) özgün sorulardı. Bunların da yüzde 52 kadarının “ekonomik değeri” vardı. Eğer bu sorular Google’a sorulmuş olsaydı, Google bundan 33 milyon 23 bin 320 dolar kazanırdı.
Elmalarla armutları toplayarak yapılmış bir araştırma olsa dahi, yine de sonucu ilginç. Bütün karmaşık tasarımı ve akademik amaçlı hipotezleriyle şuna işaret ediyor: Gerçek-zamanlı arama acaip bir hızla artıyor. Sadece Twitter’daki veri yenileme oranı bir yılda yüzde bin arttı. Bu yepyeni alan, reklamcılar için cazip bir bölge. Ama
bu bölgenin henüz “haritası yok.” Facebook, Google
gibi bir AdWords sistemi buldu mu? Anlaşılan,
gerçek-zamanlı arama konusuyla reklamı evlendirecek bir model bulan, parayı da kazanacak. Ama sosyal paylaşım, ismi üstünde, sosyalleşmekten ibaret. Gerçek bir arama motoru ise, yine ismi üstünde, bir arama motoru. İşe yarıyor yani. Aradaki fark büyük.