‘Sosyal Yardım Sistemi’ 21. yüzyılın ihtiyaç ve taleplerine uyarlandı
Sosyal Güvenlik Kurumu, Hizmet Sunumu Genel Müdürü Mustafa Özaşık, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız başta istihdamı desteklerken, toplumun bütün kesimlerini kapsayacak politikalar üretmeye gayret ediyor. ‘Pandemi Sosyal Destek Programı’; özellikle de Faz 3, kuşkusuz bilişim anlamında bizim için eşsiz bir tecrübe oldu” değerlendirmesini yaptı.
Mustafa Özaşık, “Yeni oluşturduğumuz model ve algoritmayla; arz odaklı ilerleyiş, vatandaş tarafından talep odaklı ve takip edilebilir hale geldi. Böylelikle uzun zamandır geliştirmekte olduğumuz ‘Sosyal Yardım Sistemi’mizi de gerçek anlamda 21. yüzyılın ihtiyaç ve taleplerine uyarlamış olduk” ifadesini kullanarak sistemin nasıl çalıştığıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Sistem herkesin başvurusuna açık. Her başvuru için çalışan algoritma, öncelikle ön değerlendirme kıstaslarını elimizdeki veriye tatbik ediyor. Yani 1. veya 2. Fazlardan destek almış mı? Hanede memur veya kamu işçisi var mı? Kişi kendisi emekli mi? ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanmakta mı? gibi ön değerlendirme kıstaslarını uyguladıktan sonra bütünleşik sistemimiz sayesinde vakıflarımızın sahada tespit yapması için veriyi onların önüne getiriyoruz. Sahada değerlendirme de yapıldıktan sonra merkezi olarak yardımı onaylayarak desteği ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Açıkçası performans ve stabilite açısından çok iyi bir e-Devlet uygulaması oldu.”
Koronavirüs salgınının dünyada yayılmaya başlamasıyla MEDULA’da güncelleme yaptık
Özaşık, “Bakanlığımız, vatandaşlarımızın tamamına doğrudan dokunan bir misyona sahip olduğu için salgın sürecinde de en çok çalışan bakanlıklardan biri olduğumuzu söylemek sanırım yanlış olmaz” yorumunu yaparak “Koronavirüs salgınının dünyada yayılmaya başlamasıyla biz de hızlı bir şekilde Bakanlığımızı ilgilendiren alanlarda tedbirleri hayata geçirmeye başladık” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “‘Çalışma Hayatı’ ve ‘Sosyal Güvenlik’ başlıkları altında, Sosyal Güvenlik Kurumumuz özelinde; düzenli olarak raporlu ilaç kullanan yaşlılarımızın ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın, yeni rapora ihtiyaç kalmadan 3 ay süreyle ilaçlarını almalarına devam edebilecekleri şekilde MEDULA’da bir güncelleme yaptık. Sistemde tek hekimin rapor yazabilme süresini de 14 güne uzattık. Özel sağlık kuruluşlarında bulaş riskini azaltmak maksadıyla biyometrik doğrulama sistemini geçici bir süre askıya aldık. Süreçten en çok etkilenen sektörlerin prim ve vergilerinin, nisan, mayıs ve haziran aylarının, 6 ay süreyle ertelenebilmesi için e-Bildirge sistemini güncelledik.” “Devreye alınan kısa çalışma ödeneğinin hızlı ve kolay çalışmasının sağlanması amacıyla, bakanlığımız, SGK ve İŞKUR arasında koordinasyonu sağlayacak yeni bir webservis yazdık” açıklamasını yapan Özaşık, “En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltecek şekilde MOSİP yazılımımızda yazılım güncellemesi gerçekleştirdik. Aynı MOSİP sisteminde yine emeklilerimizin bayram ikramiyesinin erken ödenmesi ve maaş promosyon ödemelerinin de şubeye gitmeye gerek kalmadan banka hesaplarına alabilmeleri için bizim ve bankalar arasında entegresyon sağladık” dedi.
İŞKUR’un başvuruya dayalı bütün sistemlerini, daha kolay olması için yeniden tasarladık
İŞKUR ile birlikte, kısa çalışma ödeneğinin hızlı ve kolay çalışması için, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İŞKUR arasında koordinasyonu sağlayan yeni bir webservis yazdıkları bilgisini veren Özaşık, “Bunun yanı sıra bütün iş başvurularının, işsizlik ödeneklerinin, kısaca İŞKUR’un başvuruya dayalı bütün sistemlerini, daha kolay olması için yeniden tasarladık. e-Devlet şifrenizle başvurup artık bütün işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Yaşadığımız süreçte Sosyal Yardımlar daha da kritik bir rol oynar hale geldi. Bu noktada milyonlarca haneyi doğrudan ilgilendiren adımlar attık. Sosyal yardım sisteminin tamamının yürütüldüğü, ‘Bütünleşik Sosyal Yardımlar Bilgi Sistemi’ yazılımımız mevcut. Bu yapı 1003 vakfımızın kullandığı, canlı ve yaşayan bir organizma gibi… Bütünleşik sayesinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda, illerin tamamında faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları çeşitli yardımları ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ulaştırıyor. Bu sistemde, öncelikle hızlıca, sürekli olarak gönderilen periyodik payların arttırılması için bir güncelleme geçtik. Ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ ile kamuoyuna açıkladığı, üç fazdan oluşan ‘Sosyal Destek Programı’ modüllerini geliştirmeye başladık. Bu arada şöyle bir başlangıç bilgisi vereyim: Sosyal Yardımın akışı, konunun arzı, yani yerinde başvurusu ve talebin sonuçlanması biçiminde ilerler. ‘Sosyal Destek Programı’nın 1. Fazında arz bazlı sistemin devamını sağlayarak, hâlihazırda düzenli merkezi sosyal yardım faydalanıcısı 2,1 milyon hanenin 1.000’er liralık bir nakdi destek almasını sağladık. İkinci fazda ise süreli yardımlarımızdan faydalanmış ihtiyaç sahibi 2,3 milyon hanenin tespitini yaptık. Bu kişilerin başvuru yapmasına gerek olmaksızın yine 1.000’er liralık bir nakdi destekten faydalanmasını sağladık. İkinci fazımızı da böylelikle tamamlamış olduk. Son olarak, 20 Nisan’da üçüncü fazı da devreye aldık” şeklinde konuştu.
Bütün bilişim süreçleri sonunda toplam 11 Milyar 560 Milyon lira yardım yapıldı
“Sayın Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un büyük önem atfettiği ve emek harcadığı daha önce yapılmamış, yenilikçi bir sosyal yardım sistemini 3. Faz ile ortaya koymuş olduk” ifadesini kullanan Mustafa Özaşık, “3. Faz ile amacımız daha önceden düzenli sosyal yardım programlarımıza başvurmamış ancak pandemi süreciyle birlikte dönemsel ihtiyaç sahibi durumuna gelmiş vatandaşlarımızı tespit etmek ve onları desteklemekti. Bunun için de e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilen bir modül geliştirdik ve mayıs sonu itibarıyla bu modül üzerinden sisteme 9 milyon 62 bin 143 başvuru aldık. Yalnızca başvuru almakla kalmıyoruz, burada belirlenen kıstaslara göre çok ciddi bir eleme süreci de işletiliyor. SGK veri tabanımız, İŞKUR veri tabanımız ve ‘Bütünleşik Sosyal Yardımlar Bilgi Sistemi’mizi entegre çalıştırarak desteği en doğru şekilde vatandaşlarımıza ulaştırmaya çalıştık. Bütün bu bilişim süreçleri sonunda, Sosyal Destek Programı dahilinde toplamda 5 milyon 4 yüz 40 bin 551 haneye, Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdî Ücret Desteği ve İşsizlik Ödeneği ile 5 milyon 521 bin 362 çalışana, toplam 11 Milyar 560 Milyon lira yardım yapmış olduk.”
Sosyal Güvenlik Kurumu, Hizmet Sunumu Genel Müdürü Mustafa Özaşık