Söz ve paylaşım sırası semt sakininde
İlk adımın atıldığı Kadıköy ilçesi ile semt sakinlerini farklı başlıklarda buluşturan, yerel yönetime kendini anlatma ve vatandaşı dinleme fırsatı veren BizimSokak.com, İstanbul’un diğer ilçelerinde ve diğer illerde de yerini alacak.
Kadıköy’de, semt sakinleri arasında farklı konularda paylaşımı sağlamak, yerel yönetimin de bu yapıda yerini almasını sağlamak hedefiyle oluşan BizimSokak.com, yakında önce Fatih, ardından yaz döneminin öne çıkan lokasyonları ile yoluna devam edecek. BizimSokak.com CEO’su Çağdaş Berksan, Kadıköy ile potansiyeli, ihtiyaçları görme olanağı bulduklarını belirtti ve şu bilgileri verdi:
n Çalışmada ilk nokta neden Kadıköy oldu?
Ben de ekip arkadaşlarımız da Kadıköy tarafını çok iyi biliyoruz. İstatistiklere baktık, semtte oy verme oranını, insanların eğitim seviyelerini içeren 30’un üzerinde kriterimizi derledik. Sonuçta Kadıköy, bu yapmak istediğimiz çalışmayı anlayacak, altyapısı düzgün, kendi belediyesinin belli adımları atmış bir bölge.
n Yerel yönetimlerle nasıl iletişim kuruyorsunuz?
Biz belediye odaklı gitmiyoruz aslında, ama pilot bölgeleri de belediye belediye seçtik. Çünkü onlar zaten, mahalle sakinlerince yapılan yerel çalışmaları destekleyen yapılar. Ama güncel ve detaylı haberleri semt sakinlerine ulaştırmak adına belediyelerin, bizim gibi bir altyapısı yok. Bizi yerel bir gazete olarak düşünün. Orada farkımız, ulusal haber noktalarının gündeminde yer almayan yerel içeriklere geniş bir kapsam sunmamız. Kişi böylece yaşadığı yerle ilgili detaylı ve güncel içeriğe ulaşıyor. Hedefimiz; bu gibi haberleri, yine semtteki yerel kişilerin bildirmesi. Bilgileri güvenilir kaynaklardan alıyoruz. Belediye kadar, etkinlik şirketleri gibi anlaşma yaptığımız farklı yapılar ve ‘bölge temsilcilerimiz’ (community manager) var. Bu kişilerin ilgili bölgede ikamet etmesi, bölgede gelişmeleri takip etmesi temel kriterimiz.
n Semtteki işletmelerin, mağazaların ilgisi nasıl?
Özellikle servis verenler bu yapıyla çok ilgileniyor. İlçede marangozluk yapan, ofis eşyası gibi şeyleri satanlar görünürlüklerini ve bilinirliklerini artırmak için siteye ilan, reklam verebiliyor veya mesaj bırakan kişilere dönüş yapabiliyor. Ama esas amacımız bu işletmelerin gelip reklam vermesi değil, semt sakinine kendini tanıtması, ihtiyacı olan semt sakininin aradığını bulabilmesi, yorumu, öneri veya eleştirisi varsa bunu paylaşması. Kupon sitelerinin de siteye ilgisi var. Yerel kampanya bilgilerini kendi sitelerinde yayınladıkları gibi, bizimle de paylaşıyorlar. Bireyler kuponla aldıkları yerel hizmetle ilgili her türlü yorumlarını yazabiliyor.
n Siteye bırakılan yorumlar filtreleniyor mu?
Argo kelimeleri biz filtreliyoruz arka planda. İçinde küfür olmasa da gerçekçi olmayan, rekabet kurallarına uymayan bir mesajı ise kullanıcı işaretleyebiliyor, bir uyarı mesajı atabiliyor. Böylece o mesajı daha sonra okuyan kişi de bu uyarıyı görebiliyor. Bu tarz mesajları silmiyoruz. Çünkü semtinizin, iyisiyle kötüsüyle, büyük resmini görün istiyoruz.
n Bireyler hangi mecralardan siteye giriş yapıyor?
Facebook ve Twitter ön planda. Bunun yanında sitemize üye olan da çok fazla. Çünkü bakkalın, boyacının, küçük bir tuhafiyecinin bizde dükkan açmasını istiyoruz.
n Bunu nasıl yapabilecekler?
Onlara kendilerini tanıtabilecekleri bir ekran vereceğiz. Böylece bir semt sakini de, arama motorunda vaktini alacak semti odaklı bir aramada kolayca sonuca ulaşabilecek, semtle ilgili en güncel haber veya uyarılar, yorumlar paylaşılabilecek.
Bölge ile ilgili asayiş, emlak gibi birçok bilgiyi kullanıcı ile paylaşıyoruz. Çünkü hiper-lokalite dönemindeyiz. Küreselleşme ve internetle birlikte yerelimizden uzaklaştık, ama insanlar fark ettiler ki, yerele dönmek ve oradaki gündemi takip etmek de önemli. Küresel sosyal ağlar bu kadar yerel olamaz ve biz bu kullanıcı eğilimi ile yerele sesleniyor, Facebook tanışıklığını yerelleştiriyoruz.
Önce İstanbul, sonra diğer iller
BizimSokak.com, yakında mobil sürümüyle kullanıcılara ulaşacak. Kullanıcı dönüşleri yakından takip ediliyor ve buna göre yeni bölümler hemen açılıyor. Yerel politika odaklı bir bölüm de açılacak ve semt sakinleri, yerel seçimler öncesinde yerel yönetim adaylarını, muhtarlarını tanıma imkanı bulacak. Hedef ise; beta sürümü ile Kadıköy’ün ardından Fatih’in gelmesi, yaz döneminde yazlık mekanların, belediye ile görüşmenin ardından Nişantaşı’na yönelik uygulamaların hayata geçirilmesi. Çağdaş Berksan, “Yıl sonuna kadar İstanbul’un tamamını bitirmeyi, 2-3 şehre daha girebilmeyi, bir semt konusunda birincil bilgi kaynağı olmayı istiyoruz” dedi. Berksan, site ile ilgili şu detayları paylaştı:
“İlk ayımızda 5 bini aşkın kişi sitemize girdi, ki büyük bir tanıtım da yapmadık. Sonuçta bu, yerel yönetimlerin de ihtiyacı olan bir yapı. Yerel yönetimler semtlerinde oturan insanları oy makinesi olarak görmüyor, onların her konuda yorumlarını almak istiyorlar ve sosyal medyanın öneminin farkındalar. İsterlerse onlara bütünleştirebilecekleri bir sistemi verebiliyor, ilgili yorumları alıp belli formatta onlara sunabiliyoruz. Ayrıca sistemde kendi hesaplarını açıp, oradan da takip edebiliyorlar. Diledikleri formatta raporlamayı sunabiliyoruz. Ama önceliğimiz; yerel yönetimlerden önce, semt sakinlerine ulaşmak, onları harekete geçirmek.”