Spam e-postalara kuşbakışı
Kaspersky Lab, elektronik posta trafiğinde tüketicilerin en büyük kabusu olan spam e-posta miktarının bu yılın ikinci çeyreğinde düşmeye devam ettiğini açıkladı. Bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2.3 oranında azalan spam e-postalar yine de büyük bir tehdit olmayı sürdürüyor. Öte yanda, spam e-posta ileticileri, tüketicilere ulaşmak için farklı yol ve metot arayışlarını sürdürüyor. Kaspersky Lab’in araştırmalarına göre, dünyadaki ekonomik problemler neticesinde, kişisel finansal hizmetler promosyonları yapan spam e-postalarda hızlı bir artış gözlemlenmiş. Bu zaman diliminde, söz konusu spam e-postalar, toplamın yüzde 23,5’lik bölümünü oluşturmuş. Hatta Haziran ayından itibaren, bu rakamın hızla arttığı ve üçe katlanarak yüzde 73 oranına ulaştığı belirtiliyor. Haziran ayında, bu kategorideki mesajların çoğunun yasadışı kazanç sağlama teklifleri içerdiği de ekleniyor.
Fırsat siteleri ve olimpiyatlar kullanıldı
Spam ileticilerinin kullandığı metotların gündemdeki konulara ve dönemlere göre farklılaştığı gözlemleniyor. Kaspersky Lab’in yaptığı çalışmalara göre, son yıllarda çevrimiçi alışveriş pazarına damgasını vuran “toplu indirim kuponları” furyası, spam e-postalarda da ikili bir rol oynadı. Bir yandan spam yollayıcılar, “kupon” e-posta hizmetiyle potansiyel kurbanların dikkatini çekmekteydi. Aynı zamanda, kupon sistemi, önceden SPAM içerisinde görülmüş olan kanuni reklamların bir bölümünü çektiğinden, batının e-posta trafiğinde spam e-posta miktarı azaldı.
Asya ve Latin Amerika lider
2012’nin 2’inci çeyreğinde, ülkelere göre spam coğrafyası da ciddi bir değişim gösterdi. Çin, tüm spam e-postaların yüzde 19’unun gönderildiği ülke olarak liderliği ele geçirdi. Birkaç yıl önce yine Çin, spam oranlarında liderler arasındaydı; ancak 2006’da spam karşıtı yasanın kabulüyle Çin topraklarından yayılan istenmeyen e-posta miktarında ciddi miktarda azalma olmuştu. Altı yıl geçti ve Spam yayımlayıcıları, kanun aktif olarak uygulanmadığından dolayı, bu kanunu unutmuş gibi görünüyor. Listenin yine ilk sıralarında ABD ve Hindistan da yer alıyor. Vietnam, tüm spam e-postaların yüzde 4,97’siyle listenin başlarındaki diğer bir ülke. Spam kaynaklarının yeniden düzenlenmesine rağmen, anahtar eğilimler sabitliğini koruduğundan, Asya ve Latin Amerika’nın listedeki konumu uzunca bir süre değişmeyeceğe benziyor.