Sportif oyunlar dünyasına Türk imzası
Golfü 3 metrekarelik alanda oynanabilir hale getiren spor teknolojisi şirketi Rapsodo, pandemi döneminde “MLM Net Modülü” geliştirdi. Bahçe, garaj ve verandasında idman yapanların tercihi olan Rapsodo MLM Golf Net Modülü, Urla Teknopark’ta çalışan Türk yazılımcılar tarafından geliştirildi. Rapsodo Türkiye Ofisi Ar-Ge Direktörü Dilek Devran, “Türkiye’de geliştirdiğimiz yazılımların tamamını Amerika’ya ihraç ediyoruz. 2021 yılında 50’ye yakın Türk yazılımcıyı işe alacağız. Rapsodo, genç Türk yazılımcılar için dünyaya açılma fırsatı. 2021 yılında global pazarda insan kaynağında yüzde 100’ün üzerinde büyüme hedefliyoruz ve Ar-Ge üssü olan Türkiye bu büyümede lokomotif görevi görecek” dedi.
Çok uluslu insan kaynağı profili ile 10 yılı geride bırakan Rapsodo, 17 farklı ulustan 100’ü aşkın çalışanıyla spor teknolojileri pazarına yazılım ve donanım üretiyor. Türk girişimci Batuhan Okur tarafından 2011 yılında Singapur’da kurulan ve Amerika’da elde ettiği başarının ardından 2018’de Ar-Ge üssünü Türkiye’ye taşıyan Rapsodo’nun Amerika, Singapur, Türkiye ve Japonya’da ofisleri var. Pandemi sürecinde duran ve hızlanan pazarlara işaret eden Rapsodo Kurucusu ve CEO’su Batuhan Okur, şu bilgileri verdi:
“Beyzbol ligi ve golf turnuvaları oynanmadığı için kurumsal satışlar zayıfladı, ama sporcular pratiklerine devam etmek zorunda oldukları için ürünlerimizi kullanmaya devam ettiler. Kurumsal pazarın tam tersi bireysel pazar hızlı büyüdü. İlk fazda pandemi nedeniyle açık spor alanlarında spor yapanlara MLM Golf Outdoor’u geliştirdik. Ardından pandemi ile daha da daralan yaşam alanları bize farklı bir ürünü işaret etti ve bu yönde Ar-Ge yapmaya başladık. Minimum 3 metrekarelik alanda pratik yapmaya olanak sağlayan MLM Golf Net Modülümüz pazarda büyük ilgi gördü. Türk yazılım mühendislerinin Urla Teknopark’taki Ar-Ge merkezimizde geliştirdiği Net Modülünün başarısı dünyaya yayıldı. Türkiye’de geliştirdiğimiz yazılımların tamamını Amerika’ya ihraç ediyoruz. Bu yıl Türkiye’de bir “Veri Bilimi (Data Science) Takımı” kuruyoruz. Amacımız; topladığımız verileri inceleyerek oyunculara veri sunmak, veri analizi yaparak sporcuya öneri sunmak. Kamera ve derin öğrenme teknolojileri ile yapay zeka uygulamaları spor ekonomisine ciddi oranda yön vermeye başladı. Bundan sonra veri kullanmasını bilen sporcular daha hızlı bir biçimde gelişecek ve başarılı olacaklar. Bu durum, bütün spor dallarında ilerlemeye neden olacak ve buna bağlı olarak rekabet artacak. İşin esası; bilgi temelli ve ölçümleme odaklı. Daha çok veri topladıkça, veriye dayalı bilginiz artıyor, bilginiz arttıkça daha doğru kararlar verebiliyor ve kendi gelişiminizi daha hızlı tamamlayabiliyorsunuz. Mesele tamamen veri bazlı geliştirme üzerine kurulu. Toplanan verinin artması e-spor oyunlarını pazarını büyütecek. Pazarının büyümesi, e-spor kullanımının da artmasının tetikleyecek.”