Sportif yetenek taraması yazılımıyla gençlerin yeteneklerine uygun spor dalları belirleniyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Yazılım Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Harun Bahadır, “Spora dijital bir altyapı sağlayan ‘Spor Bilgi Sistemi’ yazılımını geliştirdik. 2018 yılında kamusal alanda e-Nabızdan sonra ikinci olduğumuz ‘Spor Bilgi Sistemi’; sporcu, kulüp, ceza, tesis, federasyon, okul sporları, yetenek tarama, kurs gibi spora ilişkin tüm süreçleri dijital ortama taşımış bulunmakta. Spora ilişkin tüm belgelerin dijital ortamda üretildiği yazılımımız sayesinde sporda bürokrasiyi kaldırarak spora odaklanılacak bir ekosistem oluşturduk” açıklamasında bulundu.
“Bugün burada gerçekleştirdiğimiz ‘Dijital Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı’nın Bakanlığımız ve katılımcılar adına pozitif bir etki yaratacağından kuşkum yok” ifadesini kullanarak konuşmasına başlayan Dr. Harun Bahadır, “Bilindiği üzere son yıllarda e-Devlet çalışmaları önemini giderek artırmakta. e-Devleti; kamusal alanda yer alan iş ve işlemlerin dijital ortamda yürütülür hale getirmek olarak tanımlamak mümkün. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı olarak bu doğrultuda çalışmalarımızı azim ve kararlılıkla sürdürmekteyiz. Başkanlığımızın Yazılım Hizmetleri Şube Müdürlüğü olarak yazılım geliştirme süreçlerinde büyük bir oranda kendi insan kaynağımızı kullanmamızın, bu alanda ne kadar güçlü bir tecrübeye sahip olduğumuzun bir göstergesi diye düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.
Bakanlığımız gençlerin topluma aktif vatandaşlar olarak katılım sağlamalarını amaçlamakta
Bahadır, “Bakanlığımız ana sorumluluk alanları olan gençlik ve spor ile yine büyük bir öneme sahip olan kredi ve yurt hizmetleri ve bunların yanında Bakanlığımızın iş ve işlemlerinin yürütülmesi için kurumsal olmak üzere 5 birimde yazılım çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yazılım Hizmetleri Şubemiz; gençlik bilgi sistemi, spor bilgi sistemi’, kredi hizmetleri, yurt hizmetleri ve kurumsal yazılımlar olarak yapılandırıldı” açıklamasında bulunarak şu detayları paylaştı: “Bakanlığımız gençlerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler çerçevesinde serbest zamanlarını ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmesine fırsat vererek topluma aktif vatandaşlar olarak katılım sağlamalarını ve gençleri zararlı alışkanlıklardan korumayı amaçlamakta. ‘Gençlik Bilgi Sistemi’; bu doğrultuda taşra teşkilatında çalışan gençlik merkezleri ve gençlik kamplarımızın tüm süreçlerinin dijital ortamda yürütülmesini ve yönetilmesini sağlıyor. Aynı zamanda yazılımımız ile Bakanlığımız gençlik projeleri destek programı, bununla birlikte diğer gençlik projelerinden yararlanmak isteyen gençlerin başvuruları alınarak değerlendirmeye tabi tutulmakta. Gönüllülük, Bakanlığımızın üzerinde önemle durduğu ve her gencin içsel olarak katılımda bulunmasını arzu ettiği bir sosyal etkinlik. Gönüllülük faaliyetlerimiz de yine gençlik yazılımları altında yer alıyor.”
Sportif yetenek taraması yazılımının KKTC’de de ilk uygulamaları gerçekleştirildi
Duygusal, zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimi destekleyen sporun; bireylerin ve özellikle gelişim çağındaki gençlerin bilgi, beceri ve psikomotor yeteneklerini de artırdığını dile getiren Bahadır, “Sporun bu faydaları göz önünde bulundurulduğunda devletlerin spor olgusunu güçlendirmesi ve yaygınlaştırması yadsınamaz bir gerçek. Bakanlık olarak bu gerçeklikten hareketle spora dijital bir altyapı sağlayan ‘Spor Bilgi Sistemi’ yazılımını geliştirdik. 2018 yılında kamusal alanda e-Nabızdan sonra ikinci olduğumuz ‘Spor Bilgi Sistemi’; sporcu, kulüp, ceza, tesis, federasyon, okul sporları, yetenek tarama, kurs gibi spora ilişkin tüm süreçleri dijital ortama taşımış bulunmakta. Spora ilişkin tüm belgelerin dijital ortamda üretildiği yazılımımız sayesinde sporda bürokrasiyi kaldırarak spora odaklanılacak bir ekosistem oluşturduk” şeklinde konuştu. Küçük yaşlardan itibaren sporun yaygınlaştırılmasına ve gençlerin ilgi duyduğu ya da yeteneklerine uygun spor dallarının ortaya çıkmasına ve aynı zamanda geleceğin şampiyonlarının belirlenmesine yönelik olarak geliştirilen sportif yetenek taraması yazılımının da ‘Spor Bilgi Sistemi’ altında yer aldığını vurgulayan Bahadır, şu noktalara dikkat çekti: “Büyük başarı elde eden sportif yetenek taramasının, yakın zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de ilk uygulamalarını gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Bununla birlikte ‘Spor Bilgi Sistemi’nin başlı başına tek bir sistem olarak KKTC’de yürütülmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor.”
“Dijital yurtlar oluşturduk”
Dr. Harun Bahadır, “Bakanlık olarak büyük gurur duyduğumuz genç nüfusumuzun eğitim hayatlarında mutlu ve huzurlu bir şekilde barınmalarını sağlamak için büyük çaba sarf etmekteyiz” ifadesini kullanarak “Yurt hizmetleri yazılımımız ile gençlerin daha çok eğitim süreçlerine odaklanmasına imkan vermek üzere yurtlarımızda yer alan başvuru, yurt kayıt, nakil, giriş-çıkış, izin ve yemek gibi tüm işlemleri bilgi ve iletişim altyapısına kazandırarak tabiri caizse dijital yurtlar oluşturduk” açıklamasını yaptı. Bahadır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yurt başvurularını tamamen objektif kriterlerle yüzde 100 doğrulukta belirlemek üzere yurt başvuru bilgilerini 12 farklı kamu kurumuyla web servisler üzerinden daha başvuru anında doğrulamaktayız. Büyük şeffaflık sağlayan bu süreçle öncelikli ihtiyaç duyan gençlerimizi belirliyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.”
Süreçleri etkin ve verimli gerçekleştiren modüller, öğrenen bir teşkilat olarak yapılanma sağlıyor
Üniversite öğrencilerinin akademik gelişim ve başarılarına katkı sağlamak amacıyle Bakanlık tarafından kredi ve burs hizmetlerinin sağlandığının altını çizen Bahadır, “Kredi hizmetleri yazılımımız bu hizmetlerin tüm süreçlerini bilişim altyapısı altında yürütülmesini sağlamakta. Yurt başvurularında olduğu gibi burs/kredi başvurularında da bilgileri 12 farklı kamu kurumuyla web servisler üzerinden doğrulamaktayız. Böylece burs ve kredi tahsislerinde öğrenci yeterliliklerinin ve ihtiyaçlarının gözetildiğini söylemekten gurur duyuyoruz. Kurumsal yazılımlarımız ise Bakanlık birimlerinin iç süreçlerinin yürütülmesinde ve yönetilmesinde ihtiyaç duyduğu yazılımları ifade etmekte. İnsan kaynakları, personel eğitim, yatırımlar, kalite, lojman, sivil savunma, tesis olay, teftiş ve enerji takip gibi modülleri bulunan yazılımımız, süreçlerimizi en etkin ve verimli şekilde gerçekleştirmemize olanak tanıyan bu modüllerle öğrenen bir teşkilat olarak yapılanmamızı sağlıyor” dedi.
Amaç: Gençler arasında ‘bilişim girişimciliği’ ruhunun doğması
Bahadır, “Bilgi odaklı ekonominin yol açtığı hızlı toplumsal değişmenin bir sonucu olarak yaşanmakta olan bilgi toplumuna ülkemiz ve özellikle gençlerimizin adaptasyonu için gençlik kuşağında ‘bilişim vizyonu’nun oluşturulması gerekmekte” değerlendirmesini yaparak şunları kaydetti: “Ülkemizin önemli bilişim projelerinin gençlerimizin ve özellikle üniversitelerin mühendislik bölümleri öğrencileri arasında bilinirliğinin yaygınlaştırılması önem arz etmekte. Gençlerin bilişim penceresinden baktığında ülkesini; teknolojiyi üreten, geliştiren, kullanma ve yayma gücüne sahip bir konumda görmesi kendilerinin geleceğe daha güvenle bakmalarına ve bu farkındalığın geliştirilmesi ile gençlerimiz arasında ‘bilişim girişimciliği’ ruhunun doğmasına neden olacağını düşünmekteyiz. Belirtilen amaçlar doğrultusunda Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Dijital Dönüşüm Ofisi ve Türkiye Bilişim Derneğinin katkılarıyla üç gün süren ‘Gençlik ve Bilişim Festivali’ düzenledik. Gençlerin sadece izleyici olarak değil projelerle ilgili soru sorarak proje süreci ve katma değeri konusunda fikir sahibi konumda olmalarını hedefledik. Festival kapsamında konferanslar, SiberGenç Yarışması ve Hackathon yarışmaları ve bilişim stantları organize edildi. Tüm kamu kurumlarının bilgi ve işlem birimleri ve ülkemizin önde gelen firmaları stantlar kurarak gençlerimize bilişim projelerini aktardı. Üç gün boyunca konferanslar Türksat Tv ve sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlandı. SiberGenç Yarışmasına 198 takım içinde yer alan 491 kişi, GençHackathon yarışmasına ise 64 takımda yer alan toplam 159 kişi başvurdu. Kurulan bilişim standlarında 18 kamu kurumu, 17 kuruluş, 4 üniversite ve 19 firmanın bilişim çalışmaları sergilendi. Örnek Stadına gençlik merkezleri, öğrenci yurtları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokul ve lise düzeyindeki kurumlardan 2450 öğrenci katılım sağladı.”
“‘Eğitim ve Yönetim Sistemi’ ile birincilik kazandık”
Teşkilat yapısında yer alan gençlik merkezleri, yurt eğitim merkezleri ve spor merkezlerinde yıl boyunca atölye ve kurs faaliyetlerinin sürdürüldüğünü vurgulayan Dr. Harun Bahadır, konuşmasının sonunda şu noktaların altını çizdi: “Yüksek yoğunlukta gerçekleşen bu faaliyetlerin yönetim süreçlerinin merkez çeşidine göre ayrı sistemlerden gerçekleşmesine ve bununla birlikte eğitimlerin farklı birimlerce farklı akreditasyon süreçlerinden geçmesine, faaliyetlerin farklı öğretim programlarına ve farklı içeriklere sahip olmasına, sonuç olarak öğretim hedeflerinin de çeşitlenmesine sebep olmaktaydı. Bu durum konu ve içerik uyumsuzluklarına ve kursiyer memnuniyetsizliklerine yol açmaktaydı ve kurumumuzun faaliyetleri hakkında hem gençliğin beklentilerine hem de kurum politikalarına uyumlu doğru yönetimsel kararlar almasını engellemekteydi. ‘Eğitim ve Yönetim Sistemi’ projesiyle Bakanlığımız öğretim faaliyetlerinin gerçekleşmesinde eğitmen atanmasının öncelikle kurum içi kaynaklarının değerlendirildiği, konunun alan uzmanlarınca geliştirilerek akredite olmuş öğretim programı ve materyallerinin kullanıldığı, şeffaf ve kontrol edilebilir öğretim ve yönetim süreçlerinin gerçekleştiği bir öğretim ortamına kavuşması sağlandı. Bakanlığımız tarafından yürütülen sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin süreç ve denetim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini tek bir sistem yapısı altına toplayan ‘Eğitim Yönetim Sistemi’ ile kurum kaynaklarının kullanımında verimlilik sağlandı, gerçekleşen faaliyetlerin hizmet kalitesi artırıldı. ‘Eğitim Yönetim Sistemi’ projemizle Türkiye Bilişim Derneği’nin 2021 yılındaki ‘TBD 38. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda yenilikçi teknolojilerin kullanımıyla kurumsal süreçlerde fayda kategorisinde birincilik elde ettiğimizi belirtmekten mutluluk duyuyorum.”