SSB olarak yerli sanayimizle birlikte önemli mesafeler aldık
Savunma Sanayi Başkanlığı, Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Grup Başkanı Mustafa Özçelik, “Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi olarak, yerli ürünlerimizin kullanımını artırmak adına Küme üyesi firmalarımız tarafından geliştirilen ‘Yerli Video Konferans Ürünleri’ne vurgu yaparak dijital ortamda gerçekleştireceğimiz tüm görüşmelerde yerli ürünlerin kullanılması adına çalışmalar gerçekleştirdik. Küme üyesi 10 firmanın ürünlerinin tanıtarak bu ürünlerin üreticileriyle kullanıcıları bir araya getirdik” bilgisini verdi.
Yıkıcı inovasyon son yıllarda teknolojik gelişmeleri hızlandırdığı gibi, iş modellerinden bireylerin yaşantılarına kadar pek çok alanda dijital dönüşümü zorunlu hale getirdi. Her dönüşüm sürecinde olduğu gibi, dijital dönüşüm de yeni riskler ve fırsatlar doğurmakta. “Resmi doğru okuyabilenler, dijital dönüşümün de kazananları olacak. Bu döneme uyum sağlama ve liderlik etme konusunda hepimize önemli görevler düşüyor” ifadesini kullanan Mustafa Özçelik, “Bununla birlikte, ülkemiz dijitalleşme konusunda çok önemli mesafeler kat etti. Özellikle yeni nesil teknolojilere uyum sağlama ve gerekli altyapıları temin etme açısından iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim. Savunma Sanayi Başkanlığı açısından bakıldığında güvenlik güçlerimizin bölgede artan risklere karşı caydırıcılığını teminen yerli ve milli savunma platformlarını tedarik etmekle birlikte bu platformların insansız ve akıllı sistemlerle donatılması, başta 5G çalışmaları olmak üzere iletişim altyapıları, yapay zekâ ve siber güvenlik konularında yerli sanayimizle birlikte önemli mesafeler aldığımızı gururla belirtebilirim” açıklamasını yaptı.
Dijital dünyanın devamı için ‘Siber Güvenlik’ ekosistemimizin gelişimini ve büyümesini hedefliyoruz
“SSB olarak tüm alanlarda yürüttüğümüz çalışmalarda dijital dünyanın öncüleri olmak adına, değişen dünyanın geleceğini önceden görerek, çalışmalarımızı bu öngörüyle yapmaya çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulunan Özçelik, şunları kaydetti: “Bu noktada savunma sanayinin artık ayrılmaz bir parçası haline gelen ‘Siber Güvenlik’ alanında da 2018 yılında hayata geçirdiğimiz Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi projemiz ile siber uzayda ülkemiz adına söz sahibi olmayı ve hem geliştirdiğimiz teknolojilerle ülkemize yetebilmek hem de küreselde rekabet edebilecek üst seviyelere gelmek adına çalışmalar yürütüyoruz. ‘Dijital Türkiye’ dediğimizde ortaya çıkan en büyük risk, bu dijitalleşmeye zarar verecek sanal dünyanın tehdit aktörleri olarak karşımıza çıkıyor. SSB ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bu kapsamda, 149 yerli üretici firmadan oluşan Kümelenme yapısı ile siber dünyadaki riskleri ortadan kaldıracak ürün, hizmet ve insan kaynağını ülkemizin ve dünyanın hizmetine sunuyor. Gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalarda da, sektörün içinde yer alan tüm paydaşları bir araya getirerek, dijital dünyanın devamını sağlamak adına ‘Siber Güvenlik’ ekosistemimizin gelişimini ve büyümesini hedefliyoruz.”
Siber Güvenlik Kümelenmesi üye firmaları yerli siber güvenlik ürünlerini kullanıcılara ücretsiz sundu
Özçelik, “Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi olarak Covid-19 salgınının en başından beri, ülkemizin bu durumdan en az zararla çıkması adına üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmeye çalıştık. Koronavirüs mücadelesinde başarılı olabilmemiz için Devletimiz tarafından belirlenen sosyal mesafe kurallarına uymamız, akabinde tüm sektörler adına uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı bir süreci de beraberinde getirdi. Bu kapsamda tabii ki uzaktan çalışmanın yaratacağı ve toplumun tüm kesimlerini etkileyecek siber güvenlik riskleri, bu sürecin en başından beri öncelik listemizde ilk sırada yer aldı. Dijital ortamların ve hizmetlerin bu süreçte hızla artmasıyla evlerinde kalıp, birçok siber güvenlik riskiyle daha fazla karşı karşıya kalan tüm sektörler ve kullanıcılar için Küme üyesi firmalarımızla birlikte ücretsiz kampanyalar gerçekleştirmeye başladık” açıklamasını yaparak “Üye firmalarımız kendi geliştirdikleri yerli siber güvenlik ürünlerini bu süreçte başta sağlık sektörü ve eğitim sektörü olmak üzere, uzaktan çalışan tüm kullanıcıların hizmetine ücretsiz bir şekilde sunarak sürece büyük bir katkı sağladılar. Bu kampanyalar sayesinde birçok kurum ve kuruluş alması gereken önlemleri yerli ürünler ile sağlama fırsatı yakaladı” dedi.
Tüm faaliyetlerimizi dijitale taşıyarak ‘Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Portalı’nı hayata geçirdik
İçinden geçtiğimiz bu dönemin siber güvenlik saldırılarında da büyük bir artışa neden olduğuna dikkat çeken Özçelik, “Özellikle Covid-19 özelinde son 3 ay içinde dünya genelinde birçok siber saldırı gerçekleştirildi. Koronavirüs temalı zararlı yazılım içeren web siteleri, mobil uygulamalar, dokümanlar bir anda hayatımızın orta yerine düşmüş oldu. Bu noktada küme olarak toplumsal farkındalığı artırmak ve toplumun her kesimini bilgilendirmek adına, üye firmalarımız tarafından hazırlanan İstihbarat Raporlarını da dijital ortamlarımızdan herkesin kullanımına sunduk. Dijital Türkiye hedefimize uygun olarak, firmalarımızın yerli ürün, hizmet ve eğitimlerinden oluşan ‘Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Kataloğu’muzu dijital hale getirerek web sitemiz üzerinden kullanıcılar ile paylaştık. Böylece ülkemizde siber güvenlik alanında ürün, hizmet ve eğitim ihtiyacı olan herkesin yerli firmalar tarafından geliştirilen tüm kabiliyetlere bir tıkla ulaşmasını sağladık. Yine aynı şekilde Küme olarak yürüttüğümüz tüm faaliyetlerimizi de dijitale taşıyarak ‘Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Portalı’nı hayata geçirdik. Sektörde yer almak isteyen herkese açık olan bu Portal ile iş arayan sektör çalışanlarından, staj arayan üniversite öğrencilerine ve kamu/özel sektör/akademi çalışanlarına kadar faaliyetlerimizi takip etmek isteyen herkese, Kümeye daha kolay erişim sağlayan bir platform oluşturduk. Ayrıca bu portal ile küme üyesi tüm firmalarımızın gerçekleştireceği işlemleri de dijital ortamda yapma fırsatı sağladık” şeklinde konuştu.
Siber Güvenlik eğitimlerimizi çevrimiçi ortama taşıdık – 1,5 yılda ulaştığımız kişiye bir eğitimle ulaştık!
Mustafa Özçelik, “Kümelenme olarak en başından beri önem verdiğimiz konulardan biri olan Siber Güvenlik eğitimlerimizi hızlıca çevrimiçi ortama taşıdık” bilgisini verdi ve şu detayları aktardı: “2018 yılından bu yana Türkiye’nin dört bir köşesinde 3500’ün üzerinde kişiye vermiş olduğumuz bu eğitimlerimiz, dijital ortamda haftada 2 eğitim olacak şekilde, bu alanla ilgilenen herkesin erişimine sunuldu. Böylece mesafeler kat ederek 1,5 yılda ulaştığımız kişi sayısına vermiş olduğumuz bir eğitimle ulaşır olduk. Şu ana kadar canlı yayın olarak gerçekleştirdiğimiz 11 eğitim 30 bine yakın görüntülenme sayısına ulaştı. Alanında uzman eğitmenlerle gerçekleştirdiğimiz bu eğitimlere yenilerini eklemeye de hızla devam ediyoruz.” “Bir diğer önemli konu başlıklarımızdan olan sektöre yeni fikirler, yeni ürünler, yeni markalar sunmak adına gerçekleştirdiğimiz girişimcilik faaliyetlerimiz ve fikir yarışmalarımızı da bu süreçte çevrimiçi olarak devam ettiriyoruz” ifadesini kullanan Özçelik, “Yine bu süreçte sektördeki paydaşları bir araya getirmek adına gerçekleştirdiğimiz SİBERKAFE etkinliklerimizi de ‘SİBERKAFE Online Siber Güvenlik Sohbetleri’ adı altında canlı yayın olarak gerçekleştirmeye başladık. Her çarşamba günü farklı konu ve konuklarla gerçekleştirdiğimiz bu yayınlarda sektörün uzman isimlerini bir araya getirerek toplumu bilgilendirme ve yerli kabiliyetlerimizi tanıtma adına etkileşim yaratmayı sürdürüyoruz” dedi.
Ülkemize katkı sağlayacak ne varsa durmak bilmeden hayata geçirmeye devam ediyoruz
Özçelik, “Bu sürecin hayatımıza kattığı en önemli konulardan biri de, sosyal mesafeyi korumak adına toplantılarımızı, görüşmelerimizi ve etkinliklerimizi dijital ortamdan sağlamak oldu. Biz de Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi olarak, bu önemli konuda da yerli ürünlerimizin kullanımını artırmak adına Küme üyesi firmalarımız tarafından geliştirilen ‘Yerli Video Konferans Ürünleri’ne vurgu yaparak, dijital ortamda gerçekleştireceğimiz tüm görüşmelerde yerli ürünlerin kullanılması adına çalışmalar gerçekleştirdik. Küme üyesi 10 firmanın ürünlerinin tanıtımını yaparak, bu ürünlerin üreticileriyle kullanıcıları bir araya getirdik. Ayrıca tıpkı diğer ürün gruplarımızda gerçekleştirdiğimiz gibi ‘Yerli Video Konferans Ürünleri’ için de test ve sertifikasyon süreçlerini başlatarak, ürünlerin güvenilirliğini test edip kullanıcılara sertifikalandırmış yerli ürünler sunma konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz” açıklamasını yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: “İçinde yaşadığımız dijital dünyada, kontrolümüzde olmayan gelişmelerin faaliyetlerimizi aksatmaması adına tüm alanlarda olduğu gibi yerli ve yabancı pazar faaliyetleri ve iş geliştirme alanlarında da çevrimiçi platformlar aracılığıyla faaliyetlerimize devam ediyoruz. Gerek küme üyesi firmalarımızın yurt dışında tanıtılması gerek ihtiyaç sahibiyle üreticiyi bir araya getirme gerekse yatırımcı-girişimci buluşmaları gibi tüm çalışmalarımızı dijitalde de devam ettirerek sektöre olan katkımızı azaltmamak, özellikle desteğe ihtiyaç duydukları bu önemli günlerde fayda sağlayabileceğimiz her alanda tüm üyelerimizin yanında olmaya özen gösteriyoruz.” Mustafa Özçelik, sözlerini şöyle tamamladı: “Son olarak, savunma sanayi tedarik zincirinde yer alan tüm firmalarımızın siber dayanıklılıklarının denetlenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla ‘Siber Hijyen Programı’mızı başlatmış bulunuyoruz. Program kapsamında sektörel mutabakatla temel siber güvenlik gereksinimlerinin belirlenmesini müteakip firmalarımızın sertifikasyon süreçlerini başlatmayı hedefliyoruz. Bizler SSB ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi olarak, içinden geçtiğimiz süreçte kendi alanımızda üzerimize düşen ve ülkemize katkı sağlayacak ne varsa, durmak bilmeden hayata geçirmeye devam ediyoruz. Umuyoruz ki ülkemiz bu süreçten, krizi fırsata çevirerek ve daha da güçlenmiş bir şekilde çıkacaktır.”
Savunma Sanayi Başkanlığı, Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Grup Başkanı Mustafa Özçelik