Standartlar belirleniyor, teknoloji gelişiyor
Tüketiciler bunların mümkün olduğunu bildiği gibi, çalışanlar da iş arkadaşları, müşterileri, iş ortaklarıyla daha verimli iletişim kurmak için tüketici yeteneklerinin sağladığı bu kolaylıkların iş yaparken de sağlanmasını istiyor.
Artık DECT sistemlerin sadece alo demek için kullanılmadığını belirten Ateksis Proje ve Satış Yöneticisi Barış Topallar, “Tüm sistemlerinizi, alarmlarınızı yönetebiliyor ve tüm ekibin birarada birbirinden haberdar bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Örneğin bir hastane içerisinde veya fabrikada çalışanların yüzde 80’i bina içinde mobildir. DECT sistemleri bina içinde ucuz iletişim için olmazsa olmazdır. DECT sistemler bir otomatik kapının açılmasını sağlamasından hemşire çağrı sisteminden gelen çağrıların yönetimine, e-postalarınıza ulaşmaktan SMS atabilen çözümleri sunar hale gelmiştir. Temel ihtiyaçlar farklılaştığı için özellikle hastaneler, fabrikalar, satış ofisleri, proje şirketleri, lojistik şirketleri tümleşik iletişim çözümlerine daha yaygın olarak ihtiyaç duymaktadır. Konu ile ilgili kurumların ihtiyaç ve farkındalıkları arttıkça pazar da büyümektedir, günümüzde yaşanan gelişmeler bu yönde hızla artmaktadır. Türkiye pazarının dünya pazarı ile paralel gelişme göstermesi ve hatta bazı konularda öncü olması bizler için memnun edici bir gelişmedir” dedi.
IBM Türk Lotus Ürünleri Satış Yöneticisi Esra Avcı, bu konuda şunları söyledi: “Çalışanların geçmişe kıyasla bir iş günlerinin daha fazlasını işbirliği yaparak geçirmesi, şirket dışı iş ortaklarıyla daha fazla bütünleşme, işlerin daha sıkı bağlı ve görünür süreçlerle kesintisiz ve sürekli akışı ve merkezin kurumdan insan topluluklarına kayması gibi yakın zamanda gündeme gelen eğilimler kurumsal ortamlarda tümleşik iletişim ve işbirliğine olan ihtiyacı giderek artırıyor.”
Gelecekte tümleşik iletişim ve işbirliği çözümlerinin bulut teknolojilerinden yararlanarak bir servis olarak sunulmasının daha da yaygınlaşacağını belirten Avcı, “Şirketlere özel kurumsal sosyal ağların kullanımının daha da artması ve bu ağların da tümleşik iletişim çözümleriyle bütünleşmesi şirketlerin işbirliği düzeylerinde ve verimlilik artışlarında dikkate değer gelişmeler sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Tümleşik iletişim sistemlerinin gelecekte daha açık, daha düşük maliyetli, kurulumu, yönetimi ve kullanımı daha kolay platformlar haline dönüşeceğinin altını çizen Karel’den Gökhan Yazıcı sözlerini, “Bant genişliklerinin artmasıyla tümleşik iletişim hizmetleri “bulut” üzerinden verilebilecek. İşletmelerde tümleşik iletişim bir norm haline dönüşecek. Yeni iş yazılımları iletişim destekleri olacak şekilde tasarlanacak. Terminal tarafında da önümüzdeki dönemde bazı değişimler yaşanacak. Kullanıcılar tüm iletişimlerini ses, görüntü ve veriyi bir arada destekleyen tek bir evrensel cihaz üzerinden sağlamayı arzu edecekler. Bu cihazlar da mobil iletişim yetenekleri olan akıllı terminaller olacak. Mobilitenin sunduğu cazibe nedeniyle sabit hat kullanımı giderek azalacak” şeklinde bitirdi.