Standartlar önem kazanıyor
İletişim sistemleri giderek iş süreçlerine daha fazla dokundukça bu alandaki standartların önem kazandığını belirtken Karel’den Gökhan Yazıcı, “Bu alanda hiçbir üretici ‘tüm müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak bütün çözümleri sunabilecek durumdayım’ diyemez. Farklılaşan müşteri ihtiyaçlarına göre farklı üreticilerin çözümlerinin birarada kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için tümleşik iletişim sistemlerinin endüstri tarafından kabul görmüş SIP, XMPP, SIP SIMPLE, XML, SOAP, REST gibi standartlara bağlı kalarak tasarlanmış olması ve farklı sistemlerle federasyon yapıları oluşturabilmesi kritiktir. Diğer bir müşteri eğilimi ise tek bir üreticiye bağımlı kalmama arzusudur. Bunun için müşteriler yatırım yapacakları tümleşik iletişim platformunun diğer üreticilerin terminalleri ve uygulamalarıyla uyumluluğunu gözetmektedirler” dedi.
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile veri ve ses iletişim kanallarının birleşmesinin zorunlu hale geldiğine dikkat çeken KoçSistem İletişim Ağı ve İş İstasyonları Direktörü Ahmet Cançelik, “Bu doğrultuda kullanıcıların sabit bir telefona bağımlı kalmadan, şirketlerinde kullandıkları santral özelliklerini her yerde, bağımsız kullanım ihtiyacı doğdu. Bu noktada internet altyapısı üzerinden sağlanan hizmetlerin önem kazandığını görüyoruz. Mobil kullanıcı sayısı fazla olan şirketlerde de, mobil cihazlara ve internet üzerinden çalışan tümleşik iletişim uygulamalarına talep ciddi ölçüde arttı. İletişim ağındaki hızların artması ile, gerçek zamanlı video uygulama ihtiyacı da ciddi bir ivme kazandı. Bilgisayardan bilgisayara gerçekleştirdiğimiz görüntülü görüşmeler, kullanıcıyı tatmin etmez hale geldi. Bu yüzden HD ya da Full HD görüntüye olanak sağlayan teknolojilere talep ciddi ölçüde arttı. Tümleşik iletişim şemsiyesi altında devam eden bu yolculuğun 2011’de video ve video çözümleri ağırlıklı olarak ilerleyeceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Cançelik, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Günümüzde her yerde, her zaman kullanılabilen tümleşik iletişim sistemleri çalışanların masaüstüne bağlı kalmalarını önleyerek, kurumsal verimliği ve kârlılığı artırmak için ses, görüntü, veri ve mobil uygulamalarını birleştiriyor. Bu sayede BT ile ilgili harcamalarda, yatırımın geri dönüşü çok hızlı sağlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda tümleşik iletişime yatırım yapan şirketler diğer şirketler için birer örnek olacak ve 2011 yılında tümleşik iletişime talep artarak devam edecektir. Tümleşik iletişim yapısını tamamlamış şirketlerde ise bir sonraki adım olarak kullanılan IP PBX/ Video çözümleri ile Microsoft OCS / Microsoft Lync sistemlerinin bütünleştirme çalışmaları artacaktır. Bir sonraki adım olarak “Fixed Mobile Converge” (Sabit-Mobil Yakınsama) uygulamaları hayata geçirilerek mobil kullanıcıların da bu servislerden faydalanması hedeflenecektir. Bu uygulamaların şirketlerin iş süreçlerine girmesinin ardından, diğer süreçler ile bütünleşik hale getirilmesi kaçınılmaz hale gelecek, bu noktada şirketlere özel yazılım ihtiyaçları ortaya çıkacaktır.”