Star of Bosphorus işbaşında!
Teknoloji grubu NGN, Türkiye’nin en büyük veri merkezi yatırımlarından Star of Bosphorus’u hizmete sundu. 5 Temmuz’daki açılışa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile iş, ekonomi ve teknoloji dünyasından isimler katıldı. Türkiye ve Ortadoğu’da faaliyet gösteren NGN, Türkiye’de ve bölgenin lider şirketlerin teknoloji alanındaki güvenilir iş ortağı konumunda. Star of Bosphorus da güvenilirlik ve kesintisiz çalışma süresini birincil önceliği yapan kurumsal müşterilere seslenirken, teknolojisi, ekibi ve uluslararası sertifikasyonlarıyla yeni nesil çözümler sunuyor. Yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’deki şirketlerin verilerini bir Türk girişiminde koruyup kullanmalarını sağlayan Star of Bosphorus Veri Merkezi, ayrıca yurtdışından da verilerin konumlandırılacağı bir merkez olacak. Bu yatırımla gelecek 5 yıl içerisinde Türkiye ekonomisine yaklaşık 2 milyar TL katkı sunmayı hedefleyen NGN’in kısa vadede hedefi ise 30’un üzerinde ülkeye veri hizmetlerini yaymak, veri merkezi tam kapasiteye ulaştığında da bin kişinin üzerinde bir istihdam sağlamak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Milli Teknoloji Hamlesi gibi bir vizyonla yola koyulduk. KOBİ’lerimizi, girişimcilerimizi, gençlerimizi dijital çağın üreten aktörleri olmaları için teşvik ediyor, yol gösteriyor, politikalar üretiyoruz. Dijitalleşme konusunda Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kapasiteyi oluşturmak ve Türkiye’yi bu alanda oyun kurucu yapmak ana hedefimiz. Bakanlık olarak, böylesine önemli bir konuda politikalar belirlerken elbette özel sektör temsilcilerini ve sivil toplum kuruluşlarını da sürecin içine dâhil ediyoruz. İlgili bütün paydaşların katkısı ile “Dijital Türkiye Yol Haritasını” hazırladık. Yol haritamız; insan, teknoloji, altyapı, tedarikçiler, kullanıcılar ve yönetişim başlıkları altında 6 bileşenden oluşuyor. Kurduğumuz Türkiye Açık Kaynak Platformu’ndan bu eylemlerin bir örneği olarak bahsedebilirim. Bu platform ile yazılımcı sayımızı ve niteliğimizi yükseltmeyi, kullandığımız yazılımlarda güvenliği sağlamayı, lisans maliyetlerini düşürüp dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz. Bu merkezin, dijital kalkınma hedeflerimize güç vereceğine inanıyorum.’’
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ise “Veri merkezleri, verinin saklanması ve veri güvenliği yeni dünya ekosisteminin çok önemli birer çeperi haline geldi. Bu çerçevede, NGN’nin yüksek teknoloji içeren Star of Bosphorus Veri Merkezi yatırımı bizim teşvik ettiğimiz ve tercih ettiğimiz bir yatırım türü. Ülke olarak katma değer zincirinde daha üst sıralara çıkmak için bu tarz yatırımların öneminin farkındayız” dedi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşü Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, ‘Kişisel ve ticari verilerin hızlı artışı, verilerin depolanması, depolama alanlarının artması ve bunların yönetilmesi gibi süreçleri ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda gerçekleştirdikleri yatırımlarla bu sürece katkı sağlayacak Star of Bosphorus Veri Merkezi daha da önem arz etmektedir. Günümüzdeki en yenilikçi teknoloji yapay zeka ve yapay zekanın olmazsa olmazı da veri. Bu veri merkezi ile bu verinin korunması konusunda önemli bir adım atmış olacağız. Verilerimizi hem koruyacak hem de işleyip açık veri yöntemi ile paylaşarak değere dönüştüreceğiz. Açık veri ile kastedilen; verinin anonimleştirilerek kişisel bilgilerden arındırılması” dedi.
NGN Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su İnanç Erol, Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptıklarını vurgulayarak, “Dijital çağı yakalayan, kendi verisinin sahibi ve koruyucusu bir Türkiye olmak için milli veriyi ülkemizde tutmak amacıyla harekete geçtik ve yaklaşık 150 milyon dolar düzeyinde bir yatırımla bu teknolojik sanat eserini ülkemize kazandırdık. 9 derece üzeri deprem dayanıklılığı, kullanılan sismik izolasyon teknolojisi ve 138 adet izolator üstüne inşa edilmesi ile dünyada sayılı yapılardan biri ve bölgemizin en gelişmiş veri merkezlerinden bir tanesi. Star of Bosphorus ile başlayan yolculuğumuzu hem Anadolu’da hem farklı teknoloji alanlarında yapacağımız yatırımlar ile devam ettireceğiz” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezi Star of Bosphorus; şirketlere danışmanlık, bulut uygulama yönetimi, felaket kurtarma, yedekleme ve iș sürekliliği, güvenlik, veri depolama, barındırma olmak üzere geniş bir yelpazede, uluslararası standartlarda veri merkezi hizmetleri sunuyor. Başta bankacılık ve finans, üretim, telekomünikasyon, perakende ve kamu olmak üzere tüm sektör liderlerinin güvenilir teknoloji iş ortağı konumunda olan NGN, Star of Bosphorus ile sektöre yeni standartlar getiriyor. Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip veri merkezi, 16 MW toplam elektrik gücü ile yaklaşık 24 bin metrekare kapalı alanda konumlanıyor. Star of Bosphorus, dünyada sayılı deprem etkisini en aza indirmeye yönelik olarak tasarlanmış yapısal sismik izolasyonu ile kesintisiz çalışma ve yüksek standartlarda veri güvenliği bulunuyor. 138 adet sismik izolatör üzerinde inşa edilen Star of Bosphorus, dünyada kabul görmüş FEMA standartları doğrultusunda inşa edildi. En gelişmiş soğutma ve güç dağıtım teknolojilerini kullanan Star of Bosphorus Veri Merkezi; yıllık ortalama 1.30 veya daha az PUE sağlayacak şekilde tasarlandı. Star of Bosphorus Veri Merkezi iki ayrı binada yer alan 4 adet veri merkezi modülü ile ölçeklenebilir bir tasarıma sahip. Her bir modül 2 adet veri holü içeriyor ve her modül; güç, soğutma, yangın önleme ve fiziki güvenlik sistemleri ile kendi altyapısı dahilinde faaliyet gösteriyor. Bu modüler yapı sayesinde her bir modülün kendi içinde etkin bir şekilde çalışması sağlanıyor ve sınıfının en iyisi donanımların entegre şekilde kullanımı ile maksimum verimlilik garanti ediliyor. İstanbul Anadolu yakasında Tuzla ilçesinde konumlanan Star of Bosphorus, güç dağıtımından soğutmasına kadar esneklik ve ölçeklenebilirlik ihtiyacına cevap vermek üzere tasarlandı. Veri merkezinin lokasyonu kolay ulaşım, kesintisiz güç temini ve risklere uzaklık gibi önemli konum kriterleri dikkate alınarak seçildi. Star of Bosphorus, İstanbul Tepeören Elektrik Dağıtım Santrali’ne komşu olmasıyla fiziksel birçok riskten de uzak.