“Stem Lab Türkiye gündemine girmeli”
Mekanik, elektronik ve robotik hobilerinin birer mühendis olarak her zaman zevk aldıkları hobiler olduğunu aktaran Robit Teknoloji Yönetici Ortağı Nevzat Kocasaraç, hobilerden yola çıkarak benzer ürünlere ihtiyacı olan insanlara yurtdışından ürünler getirme hedefiyle yola çıktıklarını ifade etti. Kocasaraç, şu anda bine yakın ürünü hobi elektroniğine ilgi duyan insanlara ulaştırdıklarını, simülasyon ve yazılım alanlarında da faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Obama Stem’i geleceğin eğitim programları arasında gösterdi
Hobi elektroniğine yönelik eğitime yön veren bazı kilit noktaları yakalamaya çalıştıklarını belirten Kocasaraç, Stem Laboratuvarları’na ilginin de buradan doğduğunu ifade etti. Kocasaraç Stem laboratuvarları fikrinin ilk olarak Avrupa ve ABD’de ortaya çıktığını ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından yüksek öncelikli eğitim projeleri arasına alındığını söyleyerek şunları aktardı: “Avrupa’da ve ABD’de 1985’li yıllarda uygulanmaya başlayan bu yöntem teknoloji ve yenilikçilik odaklı insanların yetişmesi ve ülke üretimine katılması için çok önemli görülüyor. Bilişim teknolojilerinin öğrencilere küçük yaşlarda öğretilmesini hedefleyen bir proje aslında Stem Lab olarak isimlendiriliyor. Stem laboratuvarları öğrencilerin ilköğretim ve orta öğretim çağlarında ortak ürün geliştirme felsefesine ve yeni teknolojilere dokunmasına imkân veren yaparak öğrenmeyi pekiştiren bir yaklaşım. Robit Teknoloji Ailesi, kendisine eğitim, öğrenme yöntemlerini araştıran bu konudaki potansiyel faaliyet alanları arasından robot teknolojileri ve hobi elektroniğini alan olarak benimsemiştir. 21. Yüzyılda gelişen üretim mantığının birçok Avrupa ve Uzakdoğu ülkesinde eğitimin içine katıldığı öğrenme yöntemlerinin disiplinler arası çalışma ile vurgulandığı görülmektedir. Bugün küresel olarak değişen eğitim altyapısında şirket olarak çözüm odaklı teknolojilerin ilköğretim lise ve üniversitelere eğitim programları içinde yer alması için çeşitli çalışmalarda bulunmaktayız.”
Suriye’de 3 Stem laboratuvarı kuruldu bile
Stem laboratuvarları projesinin şirket çalışmaları ile paralel olmasıyla birlikte aslında bir sosyal sorumluluk projesi olarak konuya yaklaştıklarını ifade eden Kocasaraç, Stem laboratuvarlarının yakın bir zamanda Suriye’de 3 tane kurulduğuna dikkat çekti. Kocasaraç, konunun Türkiye’de gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse ilgili kamu kurumları tarafından ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Kocasaraç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çocuklara burada sadece robotik teknolojiler değil, ilgi duydukları bütün alanlarda uygulayarak öğrenme fırsatı sunmak amaçlanıyor.”
l Stem yaştan bağımsız olarak beyin ve sinir ağlarının koordinasyonunu artırmak üzere dizayn ediliyor. Stem kavramı içinde beynin sinir ağları ile bütünleşik çalışmasını sağlamak için malzeme odaklı yaparak öğrenme benimseniyor.
l Yapılan çalışmalarda çalışan bir beyin gerçek dünyanın olanakları ile birleştirilmektedir. Öğrencilerin yaratıcı düşüncelerini gerçekleştirmelerine olanak vermek üzere tasarlanan bu laboratuvarlar öğrencinin problem çözme yeteneklerini hafıza yapılarını korumayı sağlıyor.
l Öğrenciler geliştirdikleri ürünlerle birbiriyle yarışarak rekabet duygusunu geliştiriyor.
l Öğrencilerde merak ve araştırma duygusu pekiştirilerek, fizik ve matematik dengesini kuran bilimsel yenilikleri eğitim içeriğine katan inovasyona sahip içerik üretme olanağı tanıyor.