STK’lara destek kanalları çeşitleniyor madem…
Sıcağı soğuğu belli olmayan günlerden merhaba,
Bu hafta mektubuma önemli bir veri ile başlıyorum. Türkiye’de nüfusun yüzde 60’ı günün 3 saat 1 dakikasını sosyal medya kullanarak geçiriyor. Bu oran, Türkiye nüfusunda 48 milyon vatandaş demek. Ajans Press’in ‘We are Social 2017’ verilerinden derlediği bilgilere göre, 48 milyon kişilik kitlenin yüzde 87’si düzenli olarak her gün internete girerken, online ortamda 3 saati sosyal medyada olmak üzere 6 saat 46 dakika geçiriyor. Türkiye’de interneti aktif kullanan kitlenen tamamı da en az bir sosyal medya platformunun kullanıcısı ve üyesi. Türkiye’deki internet kullanıcılarının en fazla kullandığı kanal ise yüzde 57 ile YouTube ve onu yüzde 56 ile Facebook, yüzde 45 ile de Instagram izliyor.
Madem bu kadar internette vakit geçiriyoruz, sivil toplum kuruluşlarına da desteği esirgemeyelim, di mi? Hem şirketlerin müşterilerine birçok farklı kanaldan gerçek zamanlı mesajlaşarak hizmet vermelerini sağlayan online platform SOR'UN, Sivil Toplum Kuruşları Destek Programı’nı başlatmış. Program çerçevesinde sivil toplum kuruluşları, SOR’UN Chat, Social ve Help ürünlerini tüm süreçlerinde kullanacak.
Bu arada, biliyorsun, Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) öncülük ettiği Türkiye’nin sosyal fayda odaklı ilk iletişim platformu SosyalUp, sivil toplum bilincini yükselterek, sosyal problemleri çözmeye odaklanan aktörleri buluşturuyor. Hem SosyalUp sitesinde sosyal girişimcilik ekosistemindeki tüm gelişmeler, bu alanda çalışmalar ile toplumlara nasıl bir fayda ve değer üretildiği takip edilebiliyor. SosyalUp ile STK’lara yeni iletişim fırsatları sağlanarak bağış kültürünün dijital olanaklarla gelişmesine de katkı sunuluyor. Bildiğin gibi, tam 5 yıl önce hayata geçen BKM Express, kullanıcılarına sağladığı hızlı kolay ve güvenli alışveriş deneyiminden sonra, Türkiye’yi e-bağış kavramıyla da tanıştırdı ve sosyal faydayı hedefleyen projesi sayesinde “Dönüştüren Pazarlama Etkisi-Pozitif Sosyal Etki (Toplumsal Alan)” kategorisinde Felis Ödülü’nün de sahibi olmuştu.
Şimdi, tam da senin sevdiğin gibi oyun vakti… Bağımsız geliştirici ekip Abyss Gameworks tarafından geliştirilen TARTARUS adlı bulmaca türündeki bilim kurgu oyunu Steam üzerinden satışa çıktı. Hikayesiyle ve zorlayıcı bulmacalarının yanı sıra Unreal Engine 4 teknolojisinin de etkisiyle oyun, bizim gibi bulmaca türü oyunseverlere farklı bir macera sunuyor. Oyunda biz, TARTARUS isimli maden araştırma gemisindeki aşçıyız. Bilinmeyen bir nedenden ötürü harekete geçen geminin güvenlik protokolü, ekibi oldukları yerde alıkoyuyor. Onları kurtarabilecek tek kişi biziz ve bunun için de gemideki terminalleri haklamamız gerek. Biz aşçılar dilerim gemiyi kurtarırız, Steam sayfamız da http://store.steampowered.com/app/608530/TARTARUS/.
Yine oyunlara devam edeyim. Uzun yıllar uluslararası bir şirkette yöneticilik yapan Alp Saraçoğlu, çocukları ile daha fazla zaman geçirmek için istifa etmiş, Kerem ve Melisa ile oynadığı oyunları da “Haydi Baba Oyun Oynayalım” videoları başlığında internette paylaşmış. Ama yetmemiş. Bu videolara olan ilgi artarken, takipçilerden gelen talep de Saraçoğlu’nu girişimci yapmış. Latince “oyuncu minik” anlamında gelen Ludio Minima markasıyla Türkiye’nin ilk “Oyun Hamuru Kartları”nı geliştiren Saraçoğlu, dijital dünyaya sıkışmış çocukları gerçek oyunlarla ve daha da önemlisi ebeveynleri ile buluşturuyor. İlk seri Sayılar, Hikayeler ve Hayvanlar olarak üç kategoriden oluşuyor. Her kategorideki kutunun içinde 2 parçalı 5 kart ve 2 adet oyun hamuru var. Malum yerim dar, derin mevzunun linki www.ludiominima.com.
Sıra çevresel gündemimde… Prysmian Group Türkiye, enerji sektörünün farklı alanlarından temsilcilerini bir araya getiren 10. Enerji Kongresi ve Fuarı’na (EIF 2017) katılmış ve Türkiye’nin yerli enerji politikalarında güneş enerjisinin önemine dikkat çekmiş. Türk Ytong Bilecik Fabrikası ise sanayi tesislerinin çevre yönetimi konusunda duyarlılığını artırmak ve sağlıklı çevre koşulları oluşturmak amacıyla iki yılda bir verilen ‘Sağlıklı Kentler Birliği Çevreci Tesis Ödülü’ne layık görülmüş. İDO da Uluslararası Standardizasyon Örgütü ISO’nun Çevre Yönetim Sistemi ISO14001:2015 versiyonuna geçişini sektöründe ilk tamamlayan kuruluş olmuş.
Bu arada, müşterilerine e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) başta olmak üzere e-Dönüşüm ürünlerinde yenilikçi çözümler sunan eFinans, yeni kurumsal kimliğini duyurmuş. eFinans’ın yeni logosu, içinde bulunduğumuz dijital çağın dinamizmini yansıtıyor, eFinans’ın dijital çağa uyumunu vurgularken, sade görünümüyle dikkat çekiyor. eFinans’ın hayata geçirdiği bir yenilik de internet sitesinin yeni versiyonunu devreye almak olmuş. eFinans’ın web sitesi deneyim ile birlikte yenilenen altyapısı da, yeni web teknolojileri ile hazırlanmış, arama motoru dostu semantik kod yapısı, tarayıcı ve cihaz uyumlu, hızlı erişilebilir, dinamik ve modüler özellikleriyle, marka için sürdürülebilir dijital bir varlık olarak ziyaretçilerini bekliyor.
Yenilikler ödülsüz kalmaz, malum. İTÜ’nün teknoloji geliştirme bölgesi İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in düzenlediği ve dünyada girişimcilere en fazla kaynak sağlayan ilk üç girişimcilik yarışması arasında yer alan Big Bang Startup Challenge, bu yıl girişimcilere ulaştırdığı kaynak ile dünya birincisi olmuş. Başvuran 11 bin girişim arasından sıyrılarak 23 Kasım’da UNIQ İstanbul’daki finalde 20 finalist ve yatırımcı ilgisi çeken bazı yarı finalist gruplar, ikinci tur yatırımlarını alan İTÜ Çekirdek girişimleriyle birlikte tam 17 milyon TL’lik hibe ve yatırımlardan pay almış. Final sonunda en çok yatırımı alan ilk üç girişim ise Eyedius, Nanomik ve Scoutium.
Açılışı girişimlerle yaptım, ödüllere devam… Koç Üniversitesi tarafından, Türkiye’nin yetiştirdiği, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek için başlatılan “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası”nın bu yıl ikincisi takdim edilmiş. Ödül, makroekonomik büyüme ve kalkınma, çalışma ekonomisi ve politik ekonomi konularında çığır açan katkıları ile Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun olmuş. ABD merkezli pazar araştırmaları şirketi International Data Corporation (IDC) Türkiye tarafından verilen “Finans Teknoloji Ödülleri”nde Türkiye İş Bankası; Dijital Kumbara ve Maximum Mobil uygulaması ile 4 farklı kategoride ödül almış.
Ford Otosan’ın Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştirdiği, mühendislik öğrencileri ve BT profesyonellerini araç verilerini kullanarak Google Android tabanlı yazılım geliştirmeye davet eden “OpenXC Hackathon”unda kazanan ekipler belli olmuş. Birinciliği yeni sürücüler için interaktif yardımcı pilot Ford Friend uygulaması ile Mekatron ekibi kazanırken, Ceyhun&Yavuz ekibi ikinciliği, Boun Hackers ekibi ise üçüncülüğü elde etmiş.
Bu haftayı böyle tamamlarken, haftaya yine görüşelim diyorum,