STK’ların güvenli internet görüşleri TİB’e sunuldu
İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar düzenlemesine yönelik kamuoyunda oluşan tartışmaların ardından 25 Mayıs tarihinde İnternet Kurulu öncülüğünde 60’a yakın STK ve sektör temsilcisi bir araya gelmişti. Gerçekleşen toplantının ardından öneriler derlenerek İnternet Kurulu tarafından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na sunuldu.
Hazırlanan raporda, güvenli internet hizmetinin tek bir paket etrafında toplanması öneriliyor. Profil tercihi olmayan aboneler içinse durumunun açık bir biçimde belirlenmesi gerektiği vurgulanırken, tek bir pakete indirilmesi öngörülen güvenli internetin beyaz ve kara listelerinin, içlerinde psikoloji, psikiyatri, sosyoloji uzmanlarının yer aldığı bağımsız bir çalışma grubu tarafından hazırlanması gerektiği ifade ediliyor.
‘Güvenli İnternet’
sadece çocukların
için değil
Raporda, ‘Güvenli İnternet’ kavramının çocukların interneti bilinçli kullanımının yollarını öğretmesinin yanı sıra, internette itibar yönetimi, profil hırsızlığı, bilgi paylaşımı, ADSL şifrelerinin paylaşılması, e-posta güvenliği ile istenmeyen e-postalardan (spam), virüslerden, casus yazılımlardan, oltalama (fishing) saldırılarından korunma konularında da anlam taşıdığına dikkat çekildi.
Standart profil yerine ‘mevcut durum’ ifadesi
Çalışmada ‘Güvenli İnternet Hizmeti’ uygulamasının daha anlaşılır şekilde ve kamuoyunda yanlış anlaşılmalara neden olmayacak bir biçimde tekrar yazılması gerektiği vurgulandı.
Raporda, özellikle kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan ‘Standart Profil’ ifadesinin kaldırılması ve mevcut durum olarak değiştirilmesi gerektiği ifade edilirken 22 Ağustos tarihinden sonra hiçbir profili tercih etmeyen kullanıcıların durumlarının açık bir şekilde tanımlanması gerektiği belirtildi.
Güvenli İnternet Hizmeti profilleri arasında yer alan ‘Yurtiçi Profil’in ise internetin doğasına aykırı olduğu belirtilen raporda bu profilin kaldırılması gerektiği vurgulanıyor. Raporda güvenli internet paketinin sadece tek bir paket haline getirilerek farklı profillere ayrılmaması gerektiği de belirtildi. Ayrıca AB direktiflerine de uyularak kişisel verilerin gizliliğine de dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizildi. Raporda beyaz ve kara liste oluşturulması gerektiğine dikkat çekiliyor. Çocuk profilinde sadece beyaz listeye erişim sağlanırken aile profilinde beyaz listeye erişimin yanında kara liste dışındaki sitelere de erişimin açık olması gerektiği belirtiliyor.