STM ve BAU deniz teknolojilerinde iş birliğine imza attı
STM ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), yaptıkları iş birliğiyle Türkiye’nin ilk yerli ve milli su spektrum ölçüm cihazını geliştirdi. Denizaltılarda ve araştırma gemilerinde sualtı analizlerinin yapılması aşamasında kullanılan, taktik ve harekat sahası uygulamalarında kritik öneme sahip olan bu cihaz, ülkemizin deniz teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
STM ve BAU, denizaltılarda ve araştırma gemilerinde sualtı analizlerinin yapılması aşamasında kullanılan su spektrum ölçüm cihazını yerli ve milli olarak geliştirerek, bu alandaki dışa bağımlılığı azaltmak üzere önemli bir gelişmeye imza attı. Suyun soğurma kabiliyetini analiz etmek için geliştirilen Sualtı Optik Spektrum Cihazı, ülkemizin denizaltı teknolojisinde gücünü pekiştirecek bir cihaz olarak öne çıkıyor. BAU İnovasyon ve Danışmanlık tarafından TUBİTAK TEYDEB 1501 projesi kapsamında geliştirilerek üretilen cihaz, ülkemizin deniz sahalarında artan etkinliğine katkı da sağlayacak. İki farklı şekilde kullanılabilen cihaz, ilk olarak hidrografik alanda ölçüm yapabiliyor. Bunun dışında araştırma gemilerinde ve denizaltı sistemlerine entegre olan CTD Prob’lar yerine kullanılabiliyor. En önemli özelliği ise hâlihazırda kullanılan araçlardan bin 500 metre daha derinde anlık ölçüm yapabiliyor olması. Bunun yanı sıra optik iletkenlik yönünden farklılaşıyor ve mevcut denizaltı platformlarında ithal edilerek kullanılan ve derinlik bazlı ses hızımı hesaplama görevi gören CTD probların yerine kullanılabiliyor.
Cihaz, STM’ye lisanslanmış durumda
Ülkemizin oşinografi ve hidrografi alanlarında bilimsel araştırmalarını gerçekleştirebileceği bir ölçüm sistemi sunan Sualtı Optik Spektrum Cihazı, dünyadaki benzer sistemlerden farklı olarak suyun optik iletkenliğini, dalga boyuna bağlı olarak gerçek zamanlı ölçebiliyor. Taktik ve harekat sahası uygulamalarında denizaltılarda kritik öneme sahip olan bu cihazla ayrıca, suda farklı derinliklerde tuzluluk, sıcaklık ve basınç değerleri ölçülebiliyor, bu verilerse hidrokarbon dağılımı, sudaki sesin hızı ve su kalitesi gibi birçok hidrografik bilgilerin hesaplanmasına olanak sağlıyor. Cihaz, satış ve pazarlama faaliyetleri, denizaltı platformlarına montajının yapılması ve entegrasyonu noktasında STM’ye lisanslanmış durumda.