Strateji değişimi yılı
Dünyada bu yılın başından itibaren değişen bir strateji ile yol alan ve kendisini bilgi ve iletişim teknolojileri çözümleri sağlayıcısı olarak konumlandıran Huawei, üç yeni iş grubuyla yola devam ediyor. Türkiye Ar-Ge Merkezi ise artan sorumluluk alanı ve küresel projeleri ile büyüyen bir grafik çiziyor.
Geçen yılın Şubat ayında dünyadaki 15. Ar-Ge Merkezi’ni Türkiye’de açan Huawei, dünyada bu yılın başından itibaren değişen bir strateji ile yol alıyor. Kendilerini bir telekomünikasyon çözümleri sağlayıcısı olarak değil, bilgi ve iletişim teknolojileri çözümleri sağlayıcısı olarak konumlandıran şirket, bu yıl kurumsal sektöre geçiş ve son kullanıcı tarafında kendi markalarını oluşturma tarafında ilerliyor.
Türkiye Ar-Ge Merkezi ise artan sorumluluk alanı ve uluslararası projeleri ile küresel bir destek merkezine dönüşüyor. Huawei’nin, küresel olarak bu strateji doğrultusunda yeniden yapılanma sürecine girdiğini ve yeni iş grupları oluşturulduğunu belirten Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Kamil Şahin, “Telekom çözümleri küresel olarak şu an sadece iş gruplarımızdan bir tanesi haline geldi. Diğer iki iş grubumuz da; kurumsal çözümler ve cihazlar olarak sıralanıyor. Bu Huawei’nin 2011’de gösterdiği en büyük değişiklik” diye konuştu.
Kurumsal alan önemli odak alanlarımızdan biri
Huawei olarak yaşadıkları değişimle kurumsal çözümlerin önemli bir odak noktası olduğunu da ifade eden Şahin, “Dikey sektörlere de hizmet vermek istiyoruz. Hedef sektörlerimiz ise finans, eğitim, ulaştırma ve enerji. Ar- Ge merkezimizde de bu konu odaklandığımız alanlardan biri. Mesela ulaştırma konusunda hızlı tren projeleri artıyor. Bu projeler de hatlar boyunca uzanan bir iletişim şebekesi gerektiriyor ve GSM dünyasının buna özel geliştirdiği demiryollarına özel bir çözüm var. Biz Huawei olarak bu konuda da etkin çözümler sunuyoruz. Eğitim sektöründe Fatih Projesi çok önemli bir proje. Biz Huawei olarak bu projeye çok yönlü olarak bakıyoruz” diye konuştu.
Bölgesel Ar-Ge Merkezi, küresel destek merkezine dönüştü
Huawei’nin Türkiye Ar-Ge Merkezi, Türkiye’nin Huawei organizasyonu içinde Ortadoğu ve Kafkaslar Bölgesi’nin merkezi olmasıyla farklı bir misyon üstlenmeye başlamış durumda. Belirli ürün alanlarında tüm Avrupa ve BDT bölgesi ülkeleri sorumluluğunun Türkiye Ar-Ge Merkezi’ne verildiğini ve yaptıkları projelerin de uluslararası boyutunun arttığını belirten Şahin, “Biz Huawei’nin küresel yazılım konusundaki ürünlerini Türkiye’de geliştirilmesi, iyileştirilmesi, performanslarının yükseltilmesi anlamında Türkiye’de çalışıp Avrupa ve BDT Bölgesi’nin dışında da küresel destek veriyoruz. Özellikle uzmanlaştığımız alanlar katma değerli servis platformları, iş destek sistemleri. Bugüne kadar Kanada, Meksika, Peru, Arjantin, Afrika’daki bazı ülkelere de projelerimiz oldu.” diye sözlerini bitirdi.
Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde farklı alanlarda yeni projeler filizleniyor
Yoğun olarak Hindistan ve ABD Silikon Vadisi içinde Huawei Ar-Ge Merkezleri ile çalışmalarını yürüttüklerini ve iş ortaklığıyla farklı projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Şahin; “Amerika’da Silikon Vadisindeki Ar-Ge Merkezi ile birtakım yeni internet teknolojileri üzerine projeler geliştiriyoruz. Geçen sene biz Ar-Ge merkezi lisansını alınca Türkiye’de de ön araştırma bölümünün kurulmasına karar verildi. İki yeni projemiz başladı bu alanda. Sosyal ağlar üzerine yeni neler yapabiliriz konusuna odaklandığımız bir projemiz var. Sosyal ağlar konusunda ürünler geliştirirken bunları mevcut ürünlerimize bütünleştireceğiz. Huawei’nin IP tabanlı çağrı merkezi ürünü bir süre sonra sosyal ağ temelli sosyal ağlarla iletişim kurabilen bir çağrı merkezi haline gelecek. Bunun dışında ön araştırma tarafında akıllı arama teknolojileri üzerine bir araştırma yapıyoruz. Bir Google araması yapıldığında çıkan sonuçlar aradığınız sonuçlar olmayabiliyor. Biz de akıllı arama sistemi diyebileceğimiz bir yapı için çalışıyoruz. Amazon gibi sitelerin özel veritabanlarına bazen Google üzerinden ulaşmanız mümkün olmayabiliyor. Biz, internet üzerindeki farklı veritabanlarını kullanıp derin arama dediğimiz bir arama sistemi üzerinde çalışıyoruz. Arama ses veya yazı ile yapılabilecek ve buna uygun özel veritabanlarından sadece ilgili sonuçlara ulaşılabilecek” dedi.