Stratejik dijital dönüşüm, İstanbul’u geleceğe taşıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait bir fintek şirketi olarak BELBİM AŞ’yi bugün pek çok kişi İstanbulkart ile tanıyor.
İBB İştirakler Teknoloji Grup Başkanı ve BELBİM Genel Müdürü Nihat Narin:
“Stratejik dönüşüm hedeflerimiz doğrultusunda İstanbulkart ve İstanbulkart Mobil ile İstanbulluya daha iyi nasıl hizmetler sunabiliriz, bunun cevabını arıyoruz.”
Teknoloji, vatandaşlara akıllı şehirlerin hizmet etmesi noktasında çok önemli bir unsur. Dünyanın pek çok şehrinde inovasyonlar konuşuluyor. Bir yandan genişleyen coğrafyası, bir yandan artan nüfusu ile İstanbul, dünyanın sayılı marka kentleri arasındaki yerini çoktan aldı. Mega kent İstanbul da gerek demografik nitelikleri gerek turistik avantajlarıyla, inovasyonu en çok hak eden Avrupa şehri. 16 milyon nüfusa ev sahipliği yapan kentte her geçen gün kalabalıklaşan şehir hayatını kolaylaştırmak, sürdürülebilir ve kapsamlı bir şehir oluşmasına destek olmak için İstanbul’a değer katan çözümler sunduklarını belirten İBB İştirakler Teknoloji Grup Başkanı ve BELBİM Genel Müdürü Nihat Narin, “Göreve geldikten hemen sonra ilk işimiz kamusal hizmetleri teknolojinin tüm imkanlarıyla donatmak ve akıllı şehir vizyonunu İstanbul’un merkezine almak oldu. Dinamik bir kadro ile benimsediğimiz bu vizyon bizi dijital dönüşüme, benimsediğimiz stratejik dönüşüm hamleleri de başarıya götürdü” dedi.
İstanbulkart, bir ulaşım kartından çok daha fazlası..
İstanbulkart artık İstanbullular için bir ulaşım kartından çok daha fazla içeriğe ve hizmete sahip bir kart haline geldi. “Bundan 4 sene önce ulaşım kartı olarak devraldığımız İstanbulkart’ı, ‘Şehir Yaşam Kartı’na dönüştürdük. İstanbul’da yalnızca ulaşım yolculuğunda değil, şehirde her anınızda yanınızda olacak bir kart haline getirdik” diyen İBB İştirakler Teknoloji Grup Başkanı ve BELBİM Genel Müdürü Nihat Narin, şu bilgileri verdi:
“23 milyon İstanbulkart’ı 100 binden fazla noktada alışveriş ödemelerine açtık. İstanbullular bugün, semt bakkallarından zincir marketlere, gıdadan kozmetiğe, benzin istasyonlarına kadar çok geniş bir yelpazede, dünün ulaşım kartını, bugünün ödeme alternatifi olarak kullanmakta.
İstanbulkart’ın yalnızca ödeme ağını geliştirmedik aynı zamanda kartın sınırlarını genişlettik. Yalnızca İstanbulluya hizmet eden bir kart değil tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde diğer şehir belediyeleriyle iş birlikleri başlattık. Sınırlarını İzmit’ten Bilecik’e hatta Rize’ye kadar genişlettik. Her geçen gün daha fonksiyonel bir kart olması için ekiplerimizle birlikte projeler ürettik ve üretmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda üniversitelerle başlattığımız ortak çalışmalarımızla yeni bir altyapısal hizmetin temelini attık. Özellikle gençlerin konforu hassas noktamız. İstanbul gibi bir megakentte eğitim hayatını sürdüren gençlerimizin belediye olarak yanlarında olduğumuzu hissettirmek için elimizden gelen tüm imkanları devreye sokuyoruz. Üniversite kimlik katlarını İstanbulkart ile entegre ederek ‘Kampüs Yaşam Kartı’ haline getirdik. Kampüs giriş – çıkışlarını, ulaşım, yemekhane, yurt ödemelerini ve hatta kütüphane işlemlerini İstanbulkart ile yapacak öğrencilerin tüm hizmetleri tek bir kartta birleştirerek daha planlı ve ekonomik olarak daha iyi organize olmalarına da imkan sağladık.”
İstanbul’da dijital dönüşüm denildiğinde İstanbulluların kentte en aktif, en yoğun kullanım alanlarına odaklanmak, o alanları geliştirmek gerektiğini vurgulayan ve burada da kendilerinin devreye girdiğinin altını çizen Nihat Narin’e göre, toplu ulaşımın aksamaması; İstanbulluların işine, okuluna, evine ve sevdiklerine zamanında ve sorunsuz bir şekilde ulaşması demek.
“Bugün sorunsuz ulaşımın anahtarı ise İstanbulkart Mobil. Dijitalleşme odağında İstanbulkart’ın tüm niteliklerini ve hatta daha fazlasını bünyesine taşıdığımız İstanbulkart Mobil ile fiziksel karta ve nakit paraya bağımlılığı tamamen ortadan kaldırdık. İstanbulkart Mobil ile İstanbul’da toplu ulaşım ödemelerini %100 dijitalleştirdik” diyen Nihat Narin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sayede, tüm toplu ulaşım araçlarında cep telefonunuzla ödeme yaparak şehri uçtan uca dolaşabiliyorsunuz. Uygulamamızın içerisindeki QR ile ödeme sistemi, statüye özel indirimler, mesafe bazlı ödeme sistemiyle aktarmaları da içinde barındıran eşsiz bir örnek.
QR ödemeleri için geçiş cihazlarımızda uygulamamız gereken yazılımsal ve donanımsal entegrasyonu, ülke kaynaklarını doğru kullanmak adına eski elektronik cihazlarımızdaki geri dönüştürülebilir materyallerden faydalanarak yaptık. Kendi bünyemizde geliştirdiğimiz bu sistem ile 26 milyon TL tasarruf sağladık.
Dijitalleşme odağında geliştirdiğimiz İstanbulkart Mobil ile yalnızca toplu ulaşım ödemelerini %100 dijitalleştirmekle kalmadık, İstanbullunun vazgeçilmez uygulaması olduk. İstanbullular dijital dönüşüme çok hızlı adapte oldu ve QR ödemeleri günlük 420 bini buldu.”
İstanbullular tüm hizmetlere dijital bir şekilde erişebiliyor
İstanbulluların İstanbulkart ile ilgili işlemlerini tamamladığı İstanbulkart Başvuru Merkezleri uçtan uca dijitalleşmiş durumda. Sıramatikler ve dijital ekranların merkezlere entegre edilerek başvuru başına işlem sürelerinin azaltıldığını ve kullanıcı memnuniyetinin arttığını kaydeden Nihat Narin, şunları söyledi:
“Özellikle eğitim öğretim dönemi başında öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından gerçekleştirilen başvuruların yoğunluğunu dijital kanala yönlendirdik. Şehrimizin kıymetli öğrencilerinin ve öğretmenlerinin hızlı ve pratik bir şekilde ulaşım hizmetine erişimini sağladık. İçinde bulunduğumuz makro ekonomik krizde İstanbul halkına bir nebze nefes almasını sağlamak üzere İstanbulkart Mobil’den faizsiz, masrafsız veya düşük faiz oranlarıyla nakit destek imkanı sağladık. Farklı bankalarla yaptığımız iş birliği neticesinde sunduğumuz bu imkanın özellikle eğitim öğretim dönemi başında velilere, üniversite öğrencilerine ve bayramlarda ailelere nefes olduğunu gördük.
Bugün baktığımızda finansal hizmetlerdeki değişim ve dönüşüm süreci baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Dijital dönüşüm hayatımızı kolaylaştırarak yaşam kalitemizi artırıyor. Bizler tasarrufla gelen kaliteyi çok seviyoruz. Yani ne demek istiyorum, alacağım bir hizmet hem cebimi korusun hem de işlevsel olsun istiyoruz. Biz bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin fintek şirketi olarak finans ve teknoloji alanında en iyi kullanan şirketlerden biriyiz. Bizler halka hizmet için buradayız, bu sebeple fintek niteliklerimizi her daim vatandaşın ihtiyacına yanıt verecek şekilde formülize ediyoruz. Bu hizmetlerden biri de Mastercard ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğimiz. Bu ortak çalışma birçok amaca hizmet ediyor. Projenin ilk bacağı olan, toplu ulaşım ödemelerinde temassız banka ve kredi kartlarının kullanımına açılması, özellikle şehrimizin ziyaretçilerinin hayatını kolaylaştıracak bir özellik. Ziyaretçi sayısı her geçen gün artan bir metropolde bu hizmet ile yeni kart alarak oluşacak israfın, çevreye verilecek zararın önüne geçiyoruz. İş birliğimizin sonraki aşamalarında da İstanbulkart’ı dünyaya açıyoruz. Mastercard logolu dijital İstanbulkartlar ile yurt içi ve yurt dışı tüm e-ticaret siteleri ile anlaşmalı POS’larda QR ile ödeme yapılabilecek ve ilerleyen aşamalarda kullanıma sunulacak Mastercard logolu fiziksel İstanbulkartlar ile ise yurt içi ve yurt dışı fiziksel ödeme noktalarında da ödeme yapılabilecek.
Yakın zamanda, İstanbullunun kesintisiz ulaşım hizmeti alabilmesi için İstanbulkart Mobil ile toplu ulaşımda bir devri kapattık. Otomatik Yükleme Talimatı ve Acil Limit Özelliklerini devreye aldık ve yetersiz bakiye nedeniyle ulaşım hizmeti aksayan İstanbullulara çare olduk! Hayata geçirdiğimiz bu iki yeni fonksiyon ile, İstanbulkart’a verilen Otomatik Yükleme Talimatıyla bakiye alt limite düştüğünde otomatik yükleme yaparak kartta daima ‘yeterli’ bakiye olmasını sağlıyoruz ve Acil Limit ile de geçiş sırasında ‘yetersiz bakiye’ uyarısı anında bakiyenin ‘yetersiz’ kalan kısmının belediyemiz tarafından karşılanmasıyla İstanbulluların ulaşım rutininin devamlılığını sağlıyoruz.
İstanbulkart Mobil aynı zamanda İstanbulluların kampanyalarla kar elde ettiği, aile ekonomisine katkıda bulunduğu bir uygulama. QR geçişlerinde toplu ulaşımda nakit iade hediyeleri, ulaşım dışı alışverişlerde sunduğumuz indirimler de dijitalleşen hizmetlerimizin vatandaşa dokunan, katma değer sağlayan nitelikte olduğunun göstergesi. İstanbulkart Mobil’in kampanyalarına 1 milyondan fazla katılım gerçekleşti. Kampanyalarımız sayesinde yaklaşık 7 milyon TL İstanbulluların cebinde kaldı.”
İstanbulluları pek çok yeni fintek hizmeti bekliyor
Son dönemde adını daha sık duymaya başladığımız fintek alanında çalışan kuruluşlar, teknoloji, veri ve dijital yetkinlikleri bir arada kullanarak finansal servisler sektörü için ürün ve servis geliştiren kurumlar olarak konumlanıyor. “Değişen kullanıcı beklentileri, artan rekabet ve bunlara paralel gelişen teknolojik altyapılarla finansal servisler ekosistemi hızlı bir dönüşümün içine girdi. İstanbulkart Mobil’i de tam da bu nedenle hızla geliştiriyoruz” diyen Nihat Narin, şunları kaydetti:
“Uygulama içi servislerin kapsamını genişletiyoruz. Her geçen gün içerisine eklediğimiz fintek hizmetleriyle İstanbulkart Mobil’i tüm vatandaşlarımızın cebinde bir zamanlar yalnızca otobüse, metroya binmeye yarayan bir kartı sıfır noktasından bir bankacılık uygulamasına taşımış oluyoruz.
Uluslararası şirketler tarafından hazırlanan, geçtiğimiz yılın analizlerini içeren raporlar gösteriyor ki, anlık ödemeler ve dijital cüzdanlar da dahil olmak üzere elektronik işlemler hızla yaygınlaşırken, küresel çapta nakit kullanımı istikrarlı bir şekilde azalıyor. Bu doğrultuda ilerlerken oluşturduğumuz diğer dijital basamaklardan biri de çok yakında hayata geçecek İstanbulkart Mobil’de para transferi. Böylece, kullanıcımız kendisine ait veya tanımlamış olduğu diğer İstanbulkartlar arasında ücretsiz bir şekilde para transferi yapabilecek. Aynı zamanda yine devreye alacağımız FAST ve KOLAS ile bankalar arası para transferine başlayacağız.
Dijitalde yol haritamızda İstanbul’u en kısa ama en tasarruflu yoldan akıllı şehirler arasına taşıyacak bir rotamız var. Gelecek projelerimiz arasında, İstanbulkart Mobil’den QR kodla alışveriş, İstanbulkart Cüzdanıyla online alışveriş, dijital kimlik doğrulama, İstanbulkart Mobil’den fatura ödeme ve açık bankacılık işlemleri yer alıyor. Çok yakında BELBİM’i sektörün çok önemli bir fintek oyuncusu haline getirecek bu stratejik adımlar için kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bugüne kadar dijitalleşme vizyonumuza hizmet eden 30’a yakın projeyi tamamladık. Ulusal ve uluslararası camiada prestijli kuruluşlar tarafından inovasyon ve ürün/hizmet geliştirme alanlarında 60’a yakın ödüle layık görüldük. Bu olağanüstü gelişim elbette ekiplerimizin olağanüstü emeklerinin karşılığında gerçekleşiyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında, İstanbul’un geleceğine dönük yeni bir vizyon geliştirmek için birlikte üretiyoruz. İstanbulluya hizmet misyonuyla geliştirdiğimiz projelerle İstanbulluların hayat kalitesinin artmasına katkı sağlarken emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”