Stratejik köprüye dev yatırım
Zenium’un İstanbul Veri Merkezi’ni satın alan Equinix, Türkiye pazarının yerel ve bölgesel potansiyeli ışığında, büyüme hedeflerini de şimdiden belirledi.
Küresel bağlanabilirlik ve veri merkezi şirketi Equinix, geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da önemli bir teknolojik yatırım yaparak Zenium’un İstanbul Veri Merkezi’ni satın aldı. ‘Equinix IS2’ olarak ismi değiştirilecek olan Zenium veri merkezinin, Equinix’in Avrupa’daki konumunu daha da güçlendirmesi hedefleniyor. Equinix İrlanda ve Gelişmekte olan Piyasalar Genel Müdürü Maurice Mortell’in verdiği bilgiye göre, IS2, Equinix’e kilit kapasite ve büyüme yolu sunarak, şirketin ‘colocation’ ve ara bağlantı hizmetleri için Türkiye’de hızla artan talebi karşılamasına imkan verecek. Gerek Türkiye pazarının kendine has potansiyeli gerekse bölgede bir köprü olması gerçeğine işaret eden Maurice Mortell, hedef ve stratejilerini bizimle paylaştı:
Equinix niçin Türkiye pazarında bu satın almayı gerçekleştirme kararı aldı?
2016’da Telecity’den ilk tesisimizi satın almamızdan bu yana Equinix, faaliyetlerini Türkiye’de başarılı bir şekilde sürdürmekteydi. Bu nedenle Türkiye’deki yatırımlarımıza devam etmek için iyi bir zaman olduğuna karar verdik. Türkiye’deki en geniş metro ethernet ağına sahip olan İstanbul, Avrupa ve Asya arasında stratejik bir köprü rolü görmesi dolayısıyla kritik ekonomik ve jeopolitik öneme sahip. İstanbul; Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki sualtı kabloları için kilit bir trafik alanı. Bu kablo sistemleri trafiğin küreselleşmesini ve veri tüketimini hızlandırırken, bulut ve çevrimiçi hizmetlerin de hızla büyümesini sağlıyor. Aynı zamanda, sistemlerin halihazırda İstanbul’u bölgesel merkezi olarak kullanan düşük gecikmeli bağlantıya dayanan çevrimiçi oyunlar ve içerik dağıtım ağları gibi sektörler açısından önemi her geçen gün artmaya devam ediyor.
Satın alma için neden Zenium’u tercih ettiniz?
Satın alma öncesinde Equinix, İstanbul’da IS1 adında tek bir veri merkezi işletiyordu ve pazarda bizi Zenium’un satın alınmasına yönlendiren bir talep artışı yaşandı. Zenium’u satın almak, bize İstanbul’da mümkün olan en hızlı şekilde yeni kapasiteye yönelik gelişmeyi mümkün kıldı. İşletmenin çoğunluğu kabuk ve çekirdek olarak donatıma hazır bulunuyor. Bu nedenle bu satın alma, özünde ileriki bir tarihte talep doğrultusunda daha fazla genişlemeyi de mümkün kılacak, hızlandırılmış bir organik genişleme. Kapasitenin yalnızca aşağı yukarı 400 kabinlik küçük bir kısmı müşterilere satılmış durumda ve bu durum, bize gelecekte ağ yoğunluğu yüksek bir tesiste büyümek için geniş bir alan sağlıyor.
İstanbul veri merkezinde bu satın almadan sonra ne gibi değişiklikler gerçekleşecek?
IS2 veri merkezi Equinix bünyesinde yeniden markalaşacak, ancak çalışanlar faaliyetlerini normal olarak sürdürecekler. IS2 şu anda işlemeye devam eden ve halihazırda müşterileri olan bir tesis. Bu nedenle tesis bünyesindeki insanların günlük faaliyetlerine devam etmesini istiyoruz.
Bu veri merkezine kısa ve orta vadede ne gibi yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz?
Bilişim teknolojileri ve bulut teknolojisi hizmetlerini dışarıdan temin eden ve pazara giriş yapmayı düşünen, aralarında bilişim devlerinin de olduğu işletmelerin oluşturduğu pazarda talebin artmakta olduğuna inanıyoruz. IS2 veri merkezinde Türk Telekom dahil 10 ağ bulunuyor. Bu ağlar İstanbul’u bölgesel merkezi veya Asya ve Orta Doğu’ya açılan köprü olarak kullanan pek çok uluslararası şirket, bilişim devi ve bilişim sağlayıcı işletmeler için seçenekler sunuyor. Satın alma işleminin veri merkezinin kendisinin, tesisin sunduğu büyüme fırsatlarının ve Equinix portföyüne eklenecek 13 yeni müşterisini de içeren ve bunlarla sınırlı olmayan pek çok faydası bulunuyor. IS2 bugün itibariyle Equinix’e bin 500 metrekare ‘colocation’ alanı sağlıyor. İşlem, gelecekte Equinix’in bunu 12 bin metrekareye yükselterek, tam kapasitede 22 MW’lık kritik müşteri yükünü taşıyan bir kampüs ortamı sağlamasını mümkün kılıyor. Gelecekte, arazide mevcut bulunan, donatıma hazır iki binası olan bir kampüs yaratma imkânı sağlıyor. Satın alma bize Türkiye’de ek kapasite ve bağlanabilirlik sağladı ve talep dolayısıyla doğru zamanda büyüme fırsatı yarattı.
Equinix'in bu veri merkezi ile gerek Türkiye pazarında gerekse Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgesinde hedefleri, plan ve stratejileri neler olacak?
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da dijital ekonominin hızlı büyümesi ve önemi artan bağlanabilirliğin sonucu oluşan talebi karşılamak için sabırsızlanıyoruz. Bölgedeki birleşme ve satın almalar konusunda proaktif, ancak son derece seçici kararlar almayı sürdüreceğiz. Türkiye’deki en geniş metro ethernet ağına sahip olan İstanbul, Avrupa ve Asya arasında stratejik bir köprü rolü görmesi dolayısıyla kritik ekonomik ve jeopolitik öneme sahip. Aynı zamanda, Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki sualtı kabloları için de kilit bir trafik alanı. Bu kablo sistemleri trafiğin küreselleşmesini ve veri tüketimini hızlandırırken, bulut ve çevrimiçi hizmetlerin de hızla büyümesini sağlıyor. Aynı zamanda sistemlerin halihazırda İstanbul’u bölgesel merkezi olarak kullanan düşük gecikmeli bağlantıya dayanan sektörler açısından önemi her geçen gün artmaya devam ediyor.