Stratejik ortaklık büyüyerek devam edecek
Türkiye ve Malezya arasında bilişim sektöründeki işbirliği fırsatlarını araştırmak, Malezya bilişim ürünlerini ve servislerini Türkiye’deki ilgili sektörlerde teşvik etmek, iki ülke arasındaki iş ilişkilerini geliştirmek kapsamlı görüşmeleri beraberinde getiriyor.
Bu başlıkta, heyetin ziyaretini 9-10 Aralık tarihlerinde ACI Airport Exchange Konferansı ile eşzamanlı olarak düzenledikleri bilgisini veren MATRADE Türkiye Direktörü Idzham Abdulhamid, heyetteki firmaları İstanbul’un yeni havalimanı İGA Havalimanı bünyesinde ortaya çıkacak iş fırsatlarıyla buluşturmayı da amaçladıklarını vurguladı. Malezyalı firmaların ürün ve hizmetlerini sergileyerek İstanbul ve dünyanın diğer havalimanı sektöründeki iş fırsatlarıyla buluşabilmesi için bir platform hazırladıklarını söyleyen MATRADE Elektrik-Elektronik ve Bilişim Direktörü Sharimahton Mat Saleh ise ayrı bir platformda Türk bilişim sektörü temsilcileriyle birebir görüşmeler organize ederek, işbirliği imkanlarını araştırmalarını sağladıklarını hatırlattı. Ayrı bir platformda, 8 Aralık’ta Hilton İstanbul’da düzenlenen ikili iş görüşmeleri programında ise Türk ve Malezyalı bilişim firmaları arasında 135 görüşme organize edildi, görüşmeler sonunda yaklaşık 65 milyon dolarlık iş potansiyeli ortaya çıkartıldı. İşte tarafların Türkiye ile işbirliğine ve potansiyeline bakış açısının detayları:
Heyetteki firmalar daha çok hangi alanlarda faaliyet gösteriyorlar?
Idzham Abdulhamid: Heyetimiz daha çok güvenlik ve takip sistemleri, bulut bilişim, çevrimiçi bilgi dağıtımı, kapsamlı veri yönetimi, havalimanı yönetim sistemleri, iş zekâsı ve analitiği üzerine uzmanlaşmış firmalardan oluşuyor.
Malezyalı ve Türk firmalar arasında görüşmelerde potansiyel işbirlikleri ortaya çıktı mı?
Idzham Abdulhamid: 8 Aralık’ta Hilton İstanbul’da düzenlenen ikili iş görüşmeleri programında Türk ve Malezyalı bilişim firmaları arasında 135 görüşme organize edilidi. Bu görüşmeler sonunda yaklaşık 65 milyon dolar iş potansiyeli ortaya çıkarıldı. Bu potansiyelin 10 milyon dolarlık kısmı yazılım, 50 milyon dolarlık kısmı kamera ve güvenlik takip sistemleri, 5 milyon dolarlık kısmı ise akıllı kart uygulamaları üzerine ortaya çıkarıldı.
Malezya’nın bilişim sektöründe dünya pazarındaki konumu ve sahip olduğu avantajlar neler?
Sharimahton Mat Saleh: Malezya’nın uluslararası bilişim endüstrisindeki önemli bir konumu var ve on Güneydoğu Asya ülkesinden oluşan ASEAN bölgesinin potansiyelini sunuyor. Çünkü Malezya, yazılım ve bilişim hizmetlerinde ASEAN bölgesinde Singapur’dan sonra ikinci sırada yer alır. 21’inci yüzyılda Asya’nın yükselişine şahit oluyoruz ve çarpıcı bir istatistik vermek gerekirse; IDC verilerine göre, ASEAN bölgesinin BT sektöründeki harcamasının 2018 yılı itibariyle 62 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2015 yılında sadece Malezya’nın bilişim sektörü harcaması ise 11.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin dinamik büyüme trendi, Malezya için daha fazla fırsatlar ortaya çıkaracak.
Türkiye ve Malezya arasında hali hazırda bilişim sektöründeki etkileşimler nasıl?
Sharimahton Mat Saleh: Türkiye ve Malezya arasındaki ikili ticari ilişkiler 1 Ağustos 2015 itibariyle yürürlüğe giren Malezya-Türkiye Serbest Ticari Anlaşması ile daha da gelişti. İki ülke arasındaki toplam ticaret Ocak-Eylül 2015 arasında yüzde 12.2 artarak 1.2 milyar dolara ulaştı. Malezya, 2018’de 62 milyar dolara ulaşması beklenen ASEAN bilişim pazarındaki gelişen fırsatlar için Türkiye’nin stratejik partneri olmaya devam edecek. Türk firmalar da işbirlikleri ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi için fırsatları kaçırmamalı. Malezya bilişim hizmetleri ihracatı için rekabetçi fiyatlar, bölgedeki kalifiye işgücü, ASEAN bölgesindeki yüksek ticaret potansiyeli ile avantajlar sunuyor.
Türkiye’de yatırım yapan Malezyalı veya Malezya’da yatırım yapan Türk firmaları var mı?
Idzham Abdulhamid: Türkiye’deki Malezya yatırımları hız kesmeden büyüyor. Sadece 2015 yılında gerçekleşen 317 milyon dolarlık yatırımıyla Türkiye’de yabancı yatırım açısından Malezya, ikinci sıraya yükseldi. Malezya’nın Türkiye’deki başlıca yatırımları arasında Acıbadem Hastane Grubu ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nı gösterebiliriz.
5 milyar dolarlık iş hacmi
Sharimahton Mat Saleh: Küresel piyasaların geçtiği zor dönemlere rağmen, iki ülke arasında etkileşimin artarak devam edeceğini ve iş dünyasında bağlantıların artacağını düşünüyorum. Türkiye- Malezya arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde 5 yıl içinde ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Her iki ülkenin de birbirine benzer kalkınma hedefleri mevcut. Malezya 2020 yılında, Türkiye ise 2023 yılında bu hedeflere ulaşmayı hedefliyor. Dolayısıyla iki ülke için de önem taşıyan bu stratejik ortaklık büyüyerek devam edecek.
İşbirliği talepleri artıyor
Idzham Abdulhamid: MATRADE her geçen gün artan işbirliği talepleri alıyor. Örneğin 2016 başlarında Türkiye’den bilişim sektörü firmalarından oluşan bir heyet Malezya’yı ziyaret ederek, görüşmeler yapmak üzere organize oluyor. Bizim tarafımızdan da 2016’da iki ülke arasındaki ticari ilişkileri ve ticaret hacmini artırmaya yönelik organizasyonlar gerçekleşecek. Türkiye ile bilişim sektöründe daha önce başarıyla gerçekleştirilen organizasyonlarımızı örnek vermek isterim. 2014 yılında 17 Malezyalı firmanın Türk bilişim firmaları ile gerçekleştirdiği görüşmelerde 30 milyon dolar ticaret potansiyeli ortaya çıkarıldı. 2015 yılında bilişim sektöründen 5 Türk firması çağrı merkezi konusunda Malezya’ya gelerek temaslarda bulundu. 2015 Kasım’ında havacılık sanayii tamir ve bakım-onarım sektöründen 5 Türk firması Malezya’ya gelerek temaslarda bulundu. Aralık ayında ise Malezya’dan bilişim sektörü firmaları havalimanı yönetimi ve güvenlik-takip sistemleri konusunda Türk bilişim firmaları ile buluştu. Gerçekleşen 135 ikili görüşmede 65 milyon dolar ticaret potansiyeli ortaya çıkarıldı.