STRATEJİMİZİN TEMELİ ‘SOSYAL İNOVASYON’
Hitachi Vantara Türkiye Ülke Müdürü Cem Fındıkoğlu
“Kurumların mevcut iş yapış şekillerini değiştirmeleri artık kaçınılmaz. Dijital dönüşüm, yani kurumsal süreçlerin elektronik ortama entegre olarak dönüşmesi; işletmelerin pazarda daha esnek, adapte ve başarılı son kullanıcı deneyimi sunmalarını sağlıyor. Dijital dönüşüm içerisinde kurumlar, veri analizi ve veriden değer elde etme yönünde çalıştıklarında daha rekabetçi olacaklar. Kurumların, bu dönüşüm içerisinde gereken yeni süreç adımlarını bulut bilişim ile adreslemesi mümkün. Sonuç olarak, bulut bilişimin uygun ortamlar için maliyet avantajı sağladığı yadsınamaz bir gerçek.
Hitachi olarak, dijital dönüşüm trendi içerisindeki inovasyonumuz, büyüyen insan ve toplum sorunlarına cevap vermeye odaklı. Son dönemde yaptığımız bir araştırmayla, geleceği şekillendirmesi muhtemel küresel trendleri ve fırsatları belirledik. Enerji, su, ulaşım, sağlık, üretim ve inşaat gibi kilit gelişim alanlarında 2 trilyon dolarlık bir yatırım fırsatı olduğunu gördük.
Hitachi’nin tüm stratejisi Sosyal İnovasyon üzerine kuruludur. Sosyal İnovasyon ile daha sağlıklı, daha güvenli ve daha akıllı bir toplum için büyük veri, analitik ve sektör uzmanlığını entegre ederek dijital topluma katkı sağlıyor. Hitachi’nin ulaşım, sağlık, enerji, inşaat, veri sistemleri ve danışmanlık alanlarında donanım ve yazılımı da içeren geniş bir iş alanı var. Bu da bize bir grup olarak uzmanlık ve deneyim sağlamanın yanı sıra, geleceğe ve dijital dönüşümü çok daha mümkün kılan çözümler sunmamıza imkan veriyor. Bu yaklaşıma yardımcı olması için Ar-Ge, Hitachi için birincil derecede önemli. Hitachi cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge’ye harcıyor.
Dijitalleşme sürecinde şirketler dönüşümü nasıl sağlayacakları konusunda kararsızlık yaşayabiliyorlar. Özellikle verinin ne şekilde yönetileceği ve ona nasıl erişileceği en önemli soruları oluşturuyor. Biz Hitachi olarak, sunduğumuz veri ve içerik yönetim sistemleriyle kurumların bu konudaki sorularına yanıt veriyoruz. Özellikle verinin/içeriğin güvenli bir şekilde barındırılması uzmanlık alanımız. Dijital veri sadece kullanıcı ve benzeri dokümanlardan oluşmuyor. Kurumsal sistemlerden gelen verinin ne şekilde işleneceği ve erişime açılacağı önemli bir soru. Biz burada değişen yeni veri tipi analiz ihtiyaçlarını ve analizin ne şekilde kullanıma açılacağını Pentaho ürünümüz ile gerçekleştirebiliyoruz.
Hitachi’nin veri bilimi konusunda sahip olduğu avantajlardan en büyüğü, çeşitli alanlarda büyük çalışmalarının olmasıdır. Örneğin madencilik… Hitachi büyük ölçekli sondaj ve madencilik ekipmanları yapıyor ve tedarik ediyor. Sadece bu örnek için bile elimizdeki verileri uygun bir şekilde kullanırsak nasıl daha verimli sonuçlar elde edebileceğimizi biliyoruz. Yani elinizde olan verileri işinizin hangi aşamasında nasıl kullanacağınızı bilmeniz işinize değer katarken, sosyal inovasyon çözümleri için de önemli bir destekte bulunuyor.
Önümüzdeki dönemde veriyi işleyip onu düzgün yönetebilmek en önemli bir trend olacak. Bunu spesifik bir sektöre şu an bağlayamayız çünkü her sektör için dijital verinin varlığı tartışılmaz. Hatta daha ötesinde, kurumların ürettikleri dijital veriyle haberleşmeleri yakın gelecekte gündeme gelmeye başlayacak. Örneğin tedarik zinciriniz… oluşturmuş olduğunuz müşteri profilinize göre şekillenecek ve tedarik süreçlerinizi daha optimum yönetebileceksiniz. Hitachi olarak, IoT konusuna yaptığımız yatırımlar ve güçlü ürün portföyümüz ile bu yapıları gerçekleştirmek isteyen müşterilerimize en iyi çözümleri sunacağız. Bu yönde somut duyuruları yapmaya hali hazırda başladık. Eylül ayında Las Vegas’ta gerçekleştirdiğimiz “Hitachi Next” etkinliğinde, Hitachi IoT platfomu, Lumada üzerine kurulu bir IoT tümleşik çözümü duyurduk.”