STRATO Türkiye’deki faaliyetlerini güçlendirmeye devam ediyor
Geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarında hizmet vermeye başlayan dünyanın önde gelen hosting şirketlerinden STRATO’nun Almanya’nın Berlin şehrinde bulunan veri merkezini ziyaret ettik.
Daha önceki sayılarımızdan hatırlayacağınız gibi STRATO, bir basın toplantısı düzenlemiş ve artık strato.com adresinden Türkçe olarak hizmet vermeye başladığını duyurmuştu. Uygun fiyatları ve güvenilirliği ile dikkat çeken STRATO, Türkiye için özel bir ekip kurarak Türkiye’deki faaliyetlerini güçlendirmeye devam ediyor. Bu bağlamda şirketin özel davetiyle Berlin’de bulunan veri merkezine giderek Türkiye’deki ve dünyanın diğer yerlerinde bulunan müşterilerine ne şekilde hizmet verdiklerini gördük ve gelecek planlarını ilk ağızdan dinleme şansını elde ettik.
STRATO, Şubat ayından itibaren 4 ay içerisinde 10 müşteriye ulaşarak Türkiye pazarına oldukça hızlı bir giriş yaptı. Şirket, müşteri sayısını artırırken Türkiye pazarı için tamamı Türklerden oluşan yaklaşık 10 kişilik özel bir ekip kurdu ve ekip Türkiye’deki faaliyetlerin güçlenmesi ile birlikte büyümeye devam ediyor. Diğer taraftan verilen ürün ve hizmetlerin kapsamı da geliştiriliyor. Örneğin sunucular için Plesk Onyx desteği verilmeye başlarken diğer taraftan da .istanbul, .shop, .blog ve diğer alan adı uzantıları da satın alınabilir duruma getirildi. Ayrıca farklı şirketlerden satın alınan alan adlarının STRATO’dan barındırma hizmeti alındığında kullanılabilmesi için yapılan çalışmalarda neredeyse sona gelinmiş durumda. Müşteri panelinde de birçok iyileştirilmeler gerçekleştirilmiş. Şirket ayrıca Türkiye’deki kullanıcılar arasında yapılan araştırmaların sonuçlarına göre müşteri deneyimlerini en üst düzeye çıkarmak ve en yüksek kaliteyi elde etmek için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.
Veri merkezi ziyaretimiz esnasında aldığımız bilgiler ve izlenimlere gelelim. STRATO, müşterilerinin veri güvenliğine büyük önem veriyor. Alman yasalarının getirdiği tüm veri güvenliği ve koruma gerekliliklerinin yanında kendi kriterlerini de uyguluyor. Kullanıcıların STRATO veri merkezlerinde tuttukları hiçbir veri mahkeme emri olmadan hiçbir şekilde üçüncü taraf kişilerle paylaşılmıyor. Herhangi bir veri ya da bilgi paylaşılması gibi durumlarda müşteri bundan haberdar ediliyor ve mümkün olduğunca az kişisel bilgi paylaşımı esas alınıyor. Diğer taraftan şirket veri güvenliği için ISO 27001 sertifikasyonuna da sahip. Son dönemde gerçekleştirilen korsan saldırılarına karşı en yüksek güvenlik önlemleri alınmış. Sürekli olarak sistemler üzerinde testler gerçekleştiriliyor ve sistem güvenliği ile ilgili alınan önlemler gözden geçiriliyor. 10 kişilik bir ekip tamamen sistemlerin kötü amaçlı kullanımını önleme üzerinde çalışıyor. Veri merkezi içerisinde bulunan dahili sistemler güvenlik duvarları ile birbirlerinden ayrılıyor. Son kullanıcılar verilere yetkilendirme vasıtasıyla erişebiliyorlar, IP tabanlı doğrudan sunucu erişimine izin verilmiyor.
Sistemlerin sürekli kesintisiz bir şekilde çalışabilmesi için de birçok önlem alınmış. STRATO’nun veri merkezlerinin gerçek yerini çalışanlar dışında bilen çok az kişi var. Veri merkezine gitmek için özel gizlilik anlaşması imzalamak gerekiyor. Dışarıdan gelebilecek fiziksel saldırıların engellenmesi için bu şekilde bir önlem alınmış. Ayrıca veri merkezi sürekli kameralarla izleniyor. Veri merkezinin içinde galoş ya da ayakkabıyla giyebildiğiniz özel terlikler giyiliyor. Bunun nedeni ise sistemlerin tozlardan etkilenmemesi. Sürekli sensörlerle izlenen veri merkezinde bu tozlar dahi tespit edilerek uyarı verilmesine neden olabiliyor. STRATO’nun veri merkezleri birbirleri ile yedekli bir şekilde çalışıyor. Yani bir veri merkezinde bulunan veriler aynı zamanda diğer veri merkezine de ayna yöntemiyle yedekleniyor. Veri merkezinde hem sistemlerin hem de soğutma ve aydınlatma sistemlerinin elektrik kesintisi durumunda çalışmasına devam edebilmeleri için özel kesintisiz güç kaynakları bulunuyor. Sistemler doğrudan bu kesintisiz güç kaynakları üzerinden çalıştırılıyor, yani elektrik kesilse bile jeneratörler devreye girene kadar sistem kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Hem de sistemlerin elektrik dalgalanmalarından etkilenmesi önlenmiş oluyor. Veri merkezinde ayrıca hem sistemler hem de soğutma ve aydınlatma için ayrı dizel jeneratörler bulunuyor. Herhangi bir felaket durumunda sistemler günlerce çalışmaya devam edebiliyor. Soğutma ve hava dolaşımı için dışarıdan alınan hava kullanılıyor. Fakat bazı günlerde kirlilik nedeniyle sadece veri merkezinin içindeki hava da kullanılabiliyor. Buna rağmen Berlin veri merkezi için en iyi dış ortama sahip şehirlerden birisi. Bu arada Berlin’de elektrik kesintisi yok denecek kadar az. Yine de elektrik şebekesi bile iki farklı yerden besleniyor. Şebekelerden birisinde sorun çıkması durumunda diğer şebeke devreye giriyor. Şirket, daha pahalı olmasına rağmen veri merkezinde yenilenebilir enerji kullanıyor. Veri merkezinde yangına karşı da özel tedbirler alınmış. Nitrojen tabanlı özel bir yangın söndürme sistemi kullanılıyor.
1994 yılından bu yana hosting pazarında hizmet veren bir şirket olarak bu konuda büyük bir tecrübeye sahip olduklarını belirten STRATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Christian Böing, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de çok kısa bir süredir hizmet vermemize rağmen 10 bin müşteriye ulaştık ve bu sayı her geçen gün artıyor. Türkiye çok genç bir nüfusa sahip. Bu yüzden yüksek bir potansiyele sahip ve ihtiyaçları her geçen gün artıyor. Bu da bizi çok heyecanlandırıyor. Türkiye’deki müşterilerimizi dinliyoruz ve ihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi geliştiriyoruz. Özellikle fiyat konusunda büyük bir avantaja sahibiz. Diğer taraftan ürünlerimizi ve hizmetlerimizi sürekli güncel tutarak en uygun fiyata en iyi özellikleri müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz” dedi.
Böing ayrıca Türkiye pazarına çok büyük önem verdiklerini, ürün ve hizmetlerini daha da geliştirerek müşteri sayısını artırmayı, dolayısıyla pazar payını daha da büyütmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.