Strese teknolojik nefes
İhtiyaç listesi kısa: Bir, göbek üzerine takılı bir elektronik cihaz (ne olduğunu birazdan okuyacaksınız). İki, bir adet iPhone (maalesef sadece bununla uyumlu çalışıyor cihazımız).
University of California / San Fransisco Tıp Okulu’nda geliştirilen cihaz, nefes alıp verme sıklığını ve yoğunluğunu Bluetooth ile iPhone’daki uygulamaya gönderiyor. Nasıl nefes alıp verdiğiniz ekranda görülüyor. Nefes yararlı mı, değil mi? Grafik olarak önünüzde.
İş ve çalışma yaşamında “nefesi kesilmek” “nefes almayı unutmak” veya “nefes alacak vakit bulamamak” ne demek? Diyaframa kadar inmeyen, boğaz civarında kalan, akciğerlere yararı olmayan sığ ve sık nefes demek. Çağdaş yaşamın bize dayattığı bir dert.
Ama nefes alma işi otomatik olduğu için, kalitesi veya yoğunluğu aklımıza gelmiyor. Bilinçli yapılan bir hareket değil çünkü. Oysa daha iyisi öğrenilebilir. Bakınız yoga. Hint öğretileri. Biyolojik geribildirim (biofeedback). Bu yöntemler çok eskilerden beri bilinir. Ama bunları, bir iPhone uygulaması olarak yeniden tanımlamak, işte size dört dörtlük yenilikçilik.
Bu buluşu şu sırada üniversitede deniyorlar. Ayrıca komşu Stanford’da Tasarım Enstitüsü bünyesinde oluşturulan “Sükunet Teknolojisi Laboratuvarı”nda (Calming Technology) “Sükuneti Tasarlamak” (Designing Calm) adlı yüksek lisans dersinde öğretiyorlar.
Ayrıca Stanford, bu sistemi özel şirketlere kurs olarak da veriyor. Bu okul ne de olsa Silikon Vadisi’ni doğuran ana okul. Vadideki düzinelerce şirkette nefes almayı unutan kim bilir kaç kişi var…
iPhone ekranındaki soluma haliniz içler acısıysa, yapacağınız şey basit: Bilinçli olarak nefes alıp vermeye başlamak. Gözünüz iPhone ekranına takıldıkça, böyle böyle solumanız “yararlı” olmaya başlayacak.