Stresle tatlanan, tuza dayanıklı domates geliştirildi
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, stresi görünce kendini koruma amaçlı aromayı artırıcı kimyasal salgılayan, tat ve aromasını değiştiren, tuza dayanıklı domates geliştirdi.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde tarım ürünlerinde daha iyi verime sahip, hastalıklardan etkilenmeyen kimyasal çalışmalar yürüten araştırmacılar, TÜBİTAK desteğiyle domates üzerinde bir proje geliştirdi.
Bölümün doktora öğrencisi olan Hatice Şelale’nin tez programı kapsamında İYTE Moleküler Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar’ın önderliğinde ilerletilen projede, son zamanlarda fazla sulama ve gübreleme sebebiyle toprakta artan tuz oranına dayanıklı bir domates çeşidi geliştirmek hedeflendi.
Bu amaçla yola çıkan bilim insanları ilk olarak Peru’da tuza ve kuraklığa dayanıklı yabani bir domates türünü inceledi. Bu türde tuza ve kuraklığa dayanıklılığı sağlayan genleri tespit eden araştırmacılar, hali hazırda kullanılan kültür domatesiyle melezleme yöntemiyle yaparak yeni bir tür ortaya çıkardı.
3 yıl süren çalışmalar sonucunda hem tuza hem kuraklığa dayanıklı domates türünün, diğer domates türlerine göre yüzde 50 veriminin arttığı gözlemlendi.
Prof. Dr. Doğanlar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de sadece domateste değil diğer tarım ürünlerinde tuzun ciddi bir problem olduğunu belirterek, “Bu sorun giderek artıyor. Sulamanın ve gübrelemenin artmasıyla birlikte topraklarımızda ve sularımızda tuzluluk sorunu ortaya çıktı. Bu koşullarda yetiştirilebilecek tarım ürünlerinin geliştirilebilmesi gerekiyor. Biz bu projede domatesi hedef aldık.” dedi.
Doktora öğrencisi Hatice Şelale de dirençli türlerin geliştirilmesi için yaptıkları projeleri de sürdüreceklerini belirtti.