Sümerler yazılı iletişim tekniklerini biliyorlar mıydı?
Bilinen tarihle Sümerler M.Ö 3200 yılında yazıyı keşfettiler. O günden beri tarihler yazılar da hayat bulmaya devam etti.. Görsel teknolojilerin olmadığı tarihleri hep yazılardan öğreniyoruz. Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir makalede uzayda dolaşan seslerin birgün yakalanıp kaydedilebileceği söyleniyordu. O gün gelirse eğer, tarihte bir çok konuşmayı orjinal sesleriyle duyabiliyor olacağız. Ancak bu teknoloji gelişene kadar o tarihler ile ilgili en önemli araç yazı olmaya devam edecek. Sözler uçuyor ama yazılar kalıyor. Yazı bu nedenle çok önemli.
BT çalışanı olarak bizlerin ise günlük hayatta çok fazla vakit ayırdığı bir konu. İletişimimizin büyük kısmını yazılı olarak yapıyoruz. Günün kaç saatini mail yazarak geçirdiğinizi hiç hesaplamayı düşündünüz mü? Peki bu kadar vaktimizi harcadığımız bir ortamı ne kadar etkili kullanabiliyoruz? Bu konuda küçük ama çok faydalı yazılı iletişim tekniklerini biliyor ve uyguluyor olmak mesajlarınızın daha öz, anlaşılır ve etkili olmasını sağlayabilir. Hatta size zaman kazandırabilir.
Bir çok araştırmada uzun yazılı elektronik postalarda sadece ilk bir iki cümlenin ve son cümlenin okunduğu ortaya çıkmış. Mesajın amacına uygun olarak en kısa şekilde yazılması bu nedenle çok önemli. Sözlü iletişimlerde ses tonu, jestler, mimikler, beden dili gibi unsurlar söz konusu iken, yazılı iletişimde bunlardan söz etmek mümkün değil. Bu nedenle yazılı iletişimlerde bir çok mesaj karşı tarafta amacının dışında, eksik, yanlış bir mesaj olarak algılanabiliyor. Okumak da yazmak kadar vakit aldığı için posta içeriği çok açık olmalı, gereksiz bilgileri içermemeli. Temel kurallardan bir tanesi de bir elektronik postanın konusunun olması! Sakın başlıksız (konusuz) mail mi olur demeyin? Bu o kadar yaygın yapılan bir hataymış ki birçok antivirüs programı artık konusu olmayan bir postayı spam kabul edip siliyor. Ayrıca bu hata bir çok kültürde saygısızlık olarak da algılanıyor. Bu ve benzeri uygulanması çok kolay ama eksikliği ciddi sonuçlar doğurabilecek temel 10-20 kuraldan oluşan yazılı iletişim teknikleri BT çalışanları için çok değerli.
Sözün uçup yazıların kaldığı, kopyalandığı, dağıtıldığı bu dönemde altında imzamız olan yazılar bizim olmadığımız yerde bizi temsil ediyor. Bu yazıyı postanın sonunda yapılmaması gereken bir hata ile bitiyorum. Tşk ederim. Bilginize. İyi çalışmalar. Saygılarımla..